UM: Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ratkaisu Kauhajoen koulusurmia koskevassa asiassa
Tapauksessa oli kysymys Kauhajoella Seinäjoen koulutuskuntayhtymän tiloissa 23.9.2008 tapahtuneesta ampumavälikohtauksesta, jossa menehtyi 10 ihmistä tekijän lisäksi. Valittajina tapauksessa olivat menehtyneiden uhrien, opettajan ja yhdeksän oppilaan, omaiset.
Valittajat katsoivat valtion loukanneen ihmisoikeussopimuksen 2 artiklaa (oikeus elämään) sillä perusteella, että poliisi tiesi, tai sen olisi pitänyt tietää, tekijän aiheuttamasta välittömästi uhkaavasta vaarasta, mutta se jätti ryhtymättä mihinkään toimenpiteisiin estääkseen tapahtuman ja suojellakseen siten valittajien omaisten elämää.
EIT katsoi äänin 6-1, 2 artiklaa oikeudesta elämään loukatun sen keskeiseltä osalta, mutta ei prosessuaalisten vaatimusten osalta.
EIT katsoi, että käsillä olevan asian olosuhteisiin liittyy erityisen huolellisuuden velvoite. Vaikka rikoksentekijä ei ollutkaan valtion viranomaisten vastuulla, viranomaiset ovat vastuussa ampuma-aseiden laillista hallussapitoa koskevien vaatimusten määrittämisestä ja ylläpitämisestä. Koska ampuma-aseiden käyttöön liittyy olennaisesti erityisen suuri henkeen kohdistuva riski, tähän riskiin on kytkettävä viranomaisten velvollisuus puuttua asiaan, jos niiden tietoon tulee tosiseikkoja, jotka antavat käytännössä aihetta epäillä, ettei näitä vaatimuksia noudateta.
EIT totesi, että vaikkei yksittäinen virhearvio voikaan riittää siihen, että valtion todettaisiin loukanneen positiivisia velvoitteitaan, etenkään silloin, kun virhearvio todetaan jälkiviisaasti, käsillä olevan asian ydinkysymyksen voidaan katsoa ulottuvan tällaista virhearviota pidemmälle.
EIT piti ratkaisevana kysymyksenä sitä, olisiko kansallisilta viranomaisilta voitu kohtuullisesti edellyttää tiettyjä toimenpiteitä ihmishenkeen kohdistuvan riskin välttämiseksi.
EIT totesi, että poliisiviranomaisella oli mahdollisuus varotoimena takavarikoida ase ja että poliisi jopa harkitsi mutta ei toteuttanut sitä. Tällä toimenpiteellä ei olisi merkittävästi puututtu mihinkään kilpailevaan ihmisoikeussopimuksella suojattuun oikeuteen, eikä siihen siten olisi liittynyt erityisen vaikeaa tai herkkää eri oikeuksien punnintaa. EIT katsoi, että poliisiviranomaisen tietoon tulleiden seikkojen perusteella ase olisi kansallisen lainsäädännön mukaan voitu ja pitänyt takavarikoida matalan kynnyksen varotoimena.
EIT:n näkemyksen mukaan rikoksentekijän aseen takavarikoiminen oli ollut kohtuullinen varotoimi olosuhteissa, joissa toimivaltaisen viranomaisen tietoon tulleiden seikkojen vuoksi oli herännyt epäily rikoksentekijän soveltuvuudesta vaarallisen ampuma-aseen hallussapitoon. Siksi EIT katsoi, etteivät kansalliset viranomaiset ole noudattaneet sitä erityistä huolellisuusvelvoitetta, joka niille kuuluu ampuma-aseiden asiattomaan käyttöön liittyvän erityisen suuren henkeen kohdistuvan riskin vuoksi. Näistä syistä EIT katsoi Suomen valtion loukanneen ihmisoikeussopimuksen 2 artiklaan perustuvia keskeisiä positiivisia velvoitteita.
Asiassa esitettyjen korvausvaatimusten suhteen EIT jaotteli valittajat 10 eri kotitalouteen ja määräsi valtion korvaamaan ensimmäiseen kotitalouteen kuuluvalle valittajalle 31,571.97 euroa vahingonkorvauksena aineellisesta vahingosta sekä kullekin kotitaloudelle 30 000 euroa vahingonkorvauksena aineettomasta vahingosta. Lisäksi EIT määräsi valtion korvaamaan ensimmäiselle kotitaloudelle 2,086.34 euroa ja muille kotitalouksille kullekin 6,818.56 euroa oikeudenkäyntikulujen osalta.
EIT:n lehdistötiedote ja ratkaisu kokonaisuudessaan ovat luettavissa EIT:n verkkosivuilta ja HUDOC-tietokannasta.
Lisätietoja:Suomen valtionasiamies Euroopan ihmisoikeustuomioistuimessa, yksikönpäällikkö Krista Oinonen, ihmisoikeustuomioistuin- ja -sopimusasioiden yksikkö, puh. 0295 351 172.
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@formin.fi
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.
// KORJATTU TIEDOTE // VALTOSEN INFO PERUTTU //Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista9.1.2025 09:22:54 EET | Kutsu
Tiedoksi toimituksille Ulkoministeri Valtosen infotilaisuus toimittajille torstaina 9.1.2025 klo 18.25 Suomen aikaa on peruuntunut. Lisätiedot: tiedottaja Miia Vihola, puh. 0295 350 680 tai UM viestintäpäivystäjä, puh. 040 551 6571 Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista8.1.2025 18:00:24 EET | Kutsu
Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili Ukrainassa 8. tammikuuta ja vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Ukrainassa tapaamisten aiheena olivat mm. Etyjin ja Suomen tuki Ukrainalle. Moldovassa Valtonen keskustelee mm. Moldovan energiatilanteesta ja Transnistrian konfliktista.
//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande
//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.
//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme