
Psyykkinen sairaus perheessä on monelle lapselle vaiettu salaisuus

Lähes puolet suomalaisista oireilee psyykkisesti jossain vaiheessa elämäänsä. Arviolta 25% lapsista ja nuorista elää perheessä, jossa vanhemmalla on mielenterveysongelmia. Sairaus tuo mukanaan raskaita tunteita ja tilanne on usein hyvin kuormittava, erityisesti lapsille ja nuorille.
– Yksinhuoltajaäitini masennus leimasi syvästi kasvuani ja kehitystäni ja olen oikeastaan ”oppikirjaesimerkki” masentuneen vanhemman lapsesta. Ulkoisesti yritin olla iloinen ja pärjäävä lapsi, mutta sisäisesti voin pahoin jo hyvin nuoresta pitäen. Parikymppisenä tuli seinä vastaan ja minun oli päätettävä joko päättää elämäni tai hakea apua. Sain diagnoosin keskivaikeasta pitkäaikaisesta masennuksesta, kertoo aikuinen lapsiomainen Annika Forth.
Jos perhe jää ilman tukea, vanhemman sairastumisella voi olla kohtalokkaat vaikutukset. Tiedetään, että mielenterveyden ongelmilla on taipumus siirtyä sukupolvelta toiselle. Yli puolet masentuneiden vanhempien lapsista sairastuu itse, useimmiten alle 25-vuotiaana. Monesti sairaus johtaa yksinäisyyteen, opintojen keskeyttämiseen, pitkiin sairauslomiin ja työkyvyttömyyseläkkeelle joutumiseen. Tiedetään myös, että vanhemman itsemurha kolminkertaistaa lapsen itsemurhariskin.
– Ylisukupolvisten ongelmien kierteet voidaan katkaista, eikä niiden tarvitse olla kohtalo. Jotta tilanteet eivät pääse kärjistymään, tarvitaan kykyä tunnistaa lasten ja nuorten omaistilanne sekä oikea-aikaisia, matalan kynnyksen palveluita koko perheelle, painottaa FinFamin toiminnanjohtaja Pia Hytönen.
Monesti perheenjäsenen psyykkisestä sairaudesta vaietaan. Oma tilanne saatetaan salata, koska pelätään muiden asenteita, syrjintää, erilliskohtelun kohteeksi joutumista ja leimautumista. Lapset ja nuoret voivat myös pelätä, mitä perheelle tapahtuu, jos kodin tilanne paljastuu. Kun lapsi tai nuori vaikenee läheisen sairaudesta ja sen vaikutuksista omaan elämään, hän jää yksin huoliensa kanssa ja vaille kuulluksi tulemista.
– On surullista, että mielenterveyden ongelmiin liitetään usein vääriä oletuksia ja ne aiheuttavat edelleen häpeäleimaa. Puhumattomuus, salaaminen sekä vaikeus hakea apua taas voivat hidastaa tai jopa estää avun saannin. Tähän on saatava muutos. Samalla tavalla kuin jalka voi murtua, voi myös mieli murtua, sanoo Hytönen.
Kun tilanne kotona huolestuttaa, lapsi tai nuori voi muuttua näkymättömäksi huolehtijaksi, joka jättää omat tarpeensa syrjään. Lapsiomaiset voivat myös ottaa kantaakseen aikuiselle kuuluvaa huolenpitovastuuta sairastuneesta vanhemmastaan ja perheen arjesta. Näin kävi myös Annikalle.
– Opin piilottamaan tunteeni, tarpeeni ja ääneni. Pyrin olemaan mahdollisimman vaivaton äidilleni ja opin jo varhain olemaan näkymätön. Halusin myös helpottaa äidin taakkaa tekemällä kotitöitä ja maksamalla laskuja.
Kun perheenjäsen sairastaa psyykkisesti, koko perhe tarvitsee tukea. Tieto helpottaa omaistilanteen tunnistamista ja auttaa ymmärtämään kaikkien perheenjäsenten tilannetta. Välittävät kohtaamiset, ammattilaisten kanssa käydyt ja tilannetta avaavat keskustelut sekä yhdessä tehtävät tukitoimenpiteet vahvistavat perheiden jaksamista.
Näiden lisäksi Hytönen peräänkuuluttaa avoimen ja myönteisen asenneilmapiirin merkitystä.
– Meillä kaikilla on mielenterveys ja kenen tahansa mielenterveys voi myös horjua. Ennakkoluuloja vähentämällä yhä useampi uskaltautuu puhumaan mielenterveyden huolista ja samalla kynnys hakeutua avun piiriin madaltuu.
Valtakunnallista mielenterveysomaisten päivää eli Ilonan päivää vietetään perjantaina 9.10. Päivän aikana FinFamin alueelliset omaisyhdistykset ympäri Suomen järjestävät erilaisia tapahtumia, jakavat tietoa ja tekevät toimintaansa tutuksi. Tänä vuonna teemana on mielenterveysongelmiin liitettyjen ennakkoluulojen ja häpeän vähentäminen. Päivän aikana rohkaistaan puhumaan mielenterveydestä ja sen huolista sekä tarvittaessa hakemaan apua.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pia HytönenToiminnanjohtaja
Puh:0407765911pia.hytonen@finfami.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFami on mielenterveysomaisten ja -omaishoitajien valtakunnallinen edunvalvoja ja omaistyön asiantuntijaorganisaatio. Teemme työtä mielenterveysomaisten hyvinvoinnin edistämiseksi.
Järjestöön kuuluu keskusliiton lisäksi 18 alueellista jäsenyhdistystä ympäri Suomen. Jäsenyhdistykset tarjoavat tietoa, tukea ja neuvontaa mielenterveyskuntoutujien omaisille.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta FinFami - Mielenterveysomaisten keskusliitto
Mielenterveysomaisten oikeudellista asemaa on vahvistettava14.5.2023 15:25:08 EEST | Tiedote
Suomessa on lähes puoli miljoonaa mielenterveysomaista, joiden hyvinvointiin läheisen psyykkinen sairastuminen vaikuttaa. Suuresta määrästä huolimatta he ovat näkymätön ryhmä, jonka hoivavastuuta ei usein tunnisteta ja lainsäädännöllistä asemaa tunnusteta.
Psykiatristen sairaalapaikkojen alasajo koettelee omaisten jaksamista27.4.2023 07:30:00 EEST | Tiedote
Kun sairaalahoitoa tarvitseva potilas ei saa tarvitsemaansa apua, ympärivuorokautinen hoito- ja valvontavastuu kaatuu sairastuneen läheisille.
Vastuunkanto psyykkisesti sairastuneesta vanhemmasta voi johtaa itsetuhoisuuteen17.4.2023 14:23:58 EEST | Tiedote
Monen lapsen ja nuoren kotioloja varjostaa vanhemman vakava mielenterveyden oireilu. Tieto eri palveluista vaatii valveutuneisuutta, ja varsinkaan lapset eivät aina tiedä, mistä apua voi saada.
Tiina Puranen Mielenterveysomaisten keskusliitto – FinFamin toiminnanjohtajaksi28.2.2023 15:14:14 EET | Tiedote
Tiina Puranen aloittaa 1.3.2023 FinFamin toiminnanjohtajana. Tehtävässään hän vastaa keskusliiton operatiivisesta johtamisesta sekä järjestön edunvalvonta- ja verkostoyhteistyöstä.
Vastuu psyykkisesti sairastuneesta on nyt väärillä harteilla20.1.2023 07:55:00 EET | Tiedote
Suomessa on arviolta lähes puoli miljoonaa mielenterveysomaista. Heillä on usein kohtuuton hoitovastuu psyykkisesti sairastuneesta läheisestään. Omaisten jaksamista tukevia sosiaali- ja terveyspalveluita on vahvistettava ja perheet tulee nähdä mielenterveystyön perusyksikkönä.