Helsingin yliopistoon tavoitellaan maailman ensimmäistä farmasian kestävän kehityksen professuuria – farmasian opiskelijoilta heti mittava lahjoitus rahastoon
Helsingin yliopiston farmasian tiedekunta on perustanut rahaston, jonka tuella tiedekuntaan tavoitellaan maailman ensimmäistä farmasian kestävän kehityksen professuuria. Rahaston pesämunaksi on saatu 200 000 euron lahjoitus farmasian opiskelija- ja ainejärjestö Yliopiston farmasiakunta YFK:lta.
– Ympäristöasioiden huomioiminen farmasian alalla on kasvamassa tulevaisuudessa, ja haluamme olla mukana kehittämässä alaa tähän suuntaan. Lisäksi YFK:n säännöissäkin on mainittu yhdistyksen yhdeksi tarkoitukseksi farmasian opetuksen kehittäminen, joten lahjoitus ajaa myös tätä asiaa. Mikäli professuuri toteutuu, tarjoaa se jäsenillemme mahdollisuuden tulla paremmiksi farmasian alan osaajiksi ympäristöasioissa, toteaa YFK:n puheenjohtaja Sanne Keskimäki.
Lahjoitus katetaan myymällä YFK:n sijoituksia.
– Emme ole viime vuosina käyttäneet sijoituksiamme mihinkään suuriin hankkeisiin, joten tämä sattui hyvään ajankohtaan. Halusimme tehdä näinkin suuren lahjoituksen ja olla apuna tukemassa hanketta, koska koemme kestävän kehityksen erittäin tärkeäksi ja jokaisen vastuulle kuuluvaksi asiaksi. YFK on opiskelijajärjestöksi varakas, ja minusta on hienoa, että voimme hyödyntää varallisuutta tällaiseen.
Lahjoitus ei ole ensimmäinen laatuaan, sillä YFK on satavuotisjuhliensa yhteydessä 1988 lahjoittanut tiedekunnalle myös biofarmasian professuurin.
Dekaani: farmasian kestävälle kehitykselle on maailmanlaajuinen tarve
– Väestön keski-iän kasvaessa lääkkeitä käytetään yhä enemmän, jolloin niitä päätyy jätevesiin lisääntyvässä määrin. Lääkeaineita ja niiden hajoamistuotteita leviää jätevesien mukana ympäristöön, eikä niiden vaikutuksia edes vielä täysin tunneta. Antibiootteja tuotetaan ja käytetään monissa maissa vastuuttomasti. Antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit leviävät helposti mantereelta toiselle ja myös ihmisten ja eläinten välillä, luettelee Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan dekaani Jouni Hirvonen maailmanlaajuisia kipupisteitä, joita farmasian kestävän kehityksen professuurin myötä olisi mahdollisuus alkaa lievittää.
Kestävää kehitystä on farmasian tiedekunnassa painotettu ennen professuurisuunnitelmiakin. Kootummin sitä on edistetty vuodesta 2015, jolloin Helsinki Challenge -kilpailun yhteydessä perustettiin aiheeseen keskittynyt Generation Green -tiimi.
– Nyt haluamme farmasian kestävän kehityksen professuurin myötä ottaa vieläkin vankemman jalansijan kestävässä kehityksessä. Meiltä valmistuneet toimivat yhtä lailla lääkekehityksessä, viranomais- ja järjestötahoilla kuin suorissa kontakteissa lääkkeiden käyttäjiin. Osaamisen leviämistä kansainväliselle tasolle parantaa vuonna 2022 aloittava kansainvälinen maisteriohjelmamme, Jouni Hirvonen toteaa.
Farmasian kestävän kehityksen professuurin taustalla oleva rahasto luotiin viime keväänä, ja lahjoitusten keruu on parhaillaan käynnissä sekä Suomessa että kansainvälisesti.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Farmasian tiedekunnan dekaani Jouni Hirvonen, jouni.hirvonen@helsinki.fi, puh. 040 505 1939
Yliopiston farmasiakunnan (YFK) puheenjohtaja Sanne Keskimäki, sanne.keskimaki@helsinki.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tiedeviestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302, @LifeSciHelsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itiöt salamatkustajina – tutkimus valottaa lintujen roolia sienten levittäjinä16.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa pohditaan lintujen ja sienten välisten vuorovaikutusten merkitystä ekosysteemeille. DNA-menetelmät paljastavat, että eri lintulajit kantavat mukanaan erilaista sienilajistoa ja levittävät niitä uusille kasvupaikoille. Yhteensä linnuista löydettiin yli 600 sienilajia.
Psykiatrian identiteettikriisit muovaavat mielenterveyden käsitystä ja hoitoa15.5.2025 09:48:06 EEST | Tiedote
Psykiatria ja mielenterveyden ongelmat koskettavat jollakin tavalla lähes kaikkia ihmisiä. Tuore tutkimus analysoi psykiatriassa toistuvia kriisejä ja niitä yhdistäviä tekijöitä. Tutkija povaa seuraavaa kriisiä diagnoosijärjestelmästä, joka ohjaa hoitoa ja tapaa ymmärtää mielenterveyden ongelmia.
Mediatilaisuus 4.6. Tutkimus tuo toivoa – tiedettä potilaan parhaaksi14.5.2025 15:05:40 EEST | Kutsu
Tervetuloa viettämään Toivon päivää 4.6. Meilahden kampukselle ja kuulemaan, kuinka suomalaista huippututkimusta viedään käytäntöön potilaiden parhaaksi. Neljä tutkijaa kertoo masennuksen, rintasyövän, sydänsairauksien ja lihavuuden uusista hoidoista. Ilmoittautuminen 28.5. mennessä.
Tutkimus paljastaa - ihminen elpyy tehokkaammin ikärakenteeltaan vanhemmissa metsissä14.5.2025 13:14:47 EEST | Tiedote
Ikärakenteeltaan vanhemmat metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja etenkin mielenterveydelle, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tehty tutkimus. Kaikilla tutkimuksen metsillä oli kuitenkin elvyttävä vaikutus osallistujiin, mikä korostaa lähiluonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.
50 vuotta ja 62 000 lintulaskentakilometriä kertovat muutokset linnustossa14.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Suomen linnut siirtyvät noin puolitoista kilometriä kohti pohjoista vuosittain – tämä on selvinnyt vuosittaisista lintujen linjalaskennoista, jotka ovat suomalaisen linnustonseurannan selkäranka. Seurantojen aineistoja hyödynnetään monipuolisesti tutkimuksessa, luonnonsuojelussa ja ympäristön tilan seurannassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme