Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Opiskelija-asuntoja tehdään nyt puusta – pian kaksoisjohto Suomen korkeimmista puukerrostaloista

Jaa
Suomen korkein puukerrostalo, Joensuun Ellin 14-kerroksinen Lighthouse, on opiskelija-asuntokohde. Pian opiskelija-asumisella on kaksoisjohto, kun Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiön (Hoas) uusi 13-kerroksinen puukerrostalo valmistuu Tapiolaan. Puurakenteisia opiskelija-asuntoja on myös tehty tai tekeillä Rovaniemelle, Jyväskylään ja Tampereelle.
Lighthouse, Joensuu
Lighthouse, Joensuu

Miksi puurakentaminen kiinnostaa juuri opiskelija-asuntojen tarjoajia? 

”Opiskelijat ovat hyvin ympäristötietoisia, mutta ekologisuutta ei usein ole mahdollista painottaa asunnonvalinnassa. Puurakentamisella opiskelija-asuntoyhteisöt tarjoavat tätä mahdollisuutta asukkailleen", selittää Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu 

Valmistettu Kuhmossa, kasattu Jyväskylään, Rovaniemelle tai Espooseen 

Puurakentaminen sopii hyvin opiskelija-asuntotuotantoon, koska tyypillinen opiskelija-asunto on kompakti yksiö. Moni valmistunut ja rakenteilla oleva puukerrostaloista on koottu CLT-tilaelementeistä, jolloin yksiö rakentuu yhdestä puurakenteisesta moduulista.  

Valmiit asunnot rakennetaan tehtaalla ja moduulit kootaan taloksi tontilla. Kuivat tehdasolosuhteet minimoivat rakentamisvaiheen kosteusriskit.  

Kun iso osa työstä tapahtuu muualla kuin työmaalla, asunnot voidaan rakentaa yllättävänkin kaukana lopullisesta rakennuspaikasta. Esimerkiksi Rovaniemen, Jyväskylän ja Espoon opiskelijatalot koostuvat Kuhmossa tehdyistä tilaelementeistä.  

Lisää puurakenteista opiskelija-asumista tulossa 

Puurakenteisten opiskelija-asuntojen rakentaminen on saamassa jatkoa. Esimerkiksi Tampereen Hervantaan suunnitellaan puurakenteista opiskelijataloa opiskelijakilpailun voittajan pohjalta. Tampereen opiskelija-asuntosäätiö (TOAS) on tehnyt strategisen linjauksen tutkia uudet rakennuskohteet jatkossa puurakenteisina. 

Tulevaisuuden tulee olla kestävää, meillä ei ole muuta vaihtoehtoa. Puurakentaminen on yksi työkalu tavoitellessamme kestävämpää tulevaisuutta",sanoo TOASin hankekehitysjohtaja Juhani Puhakka. 

Korkeassa puurakentamisessa on myös haasteensa, kun sitä sovitetaan kohtuuhintaisen opiskelija-asumisen kustannusraamiin. 

”Korkeat puukerrostalot ovat aina haastavia kokeilukohteita. Kunnianhimoisista hankkeista saadut opit tuovat kustannussäästöä, kun puurakentamisen määrää lisätään tavallisemmissa kohteissa", Hoasin kiinteistöjohtaja Kim Lindholm perustelee. 


Tampereen yliopiston rakennetun ympäristön yhteiskehittämisalusta CoreLab ja Suomen opiskelija-asunnot SOA ry järjestävät webinaarin puurakentamisesta opiskelija-asumisessa 28.10. klo 9-11. Lisätietoa ja osallistumisohjeet löytyvät täältä. 

 

Lisätietoja: 

Lauri Lehtoruusu 

Toiminnanjohtaja  
Suomen opiskelija-asunnot SOA ry 
lauri.lehtoruusu@rakli.fi 
0505737125 


Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Lighthouse, Joensuu
Lighthouse, Joensuu
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry
Suomen opiskelija-asunnot SOA ryhttp://www.opiskelija-asunnot.fi

Suomen opiskelija-asunnot SOA ry on opiskelija-asuntoyhteisöjen valtakunnallinen edunvalvonta- ja yhteistyöjärjestö. Yhdistys valvoo opiskelija-asuntoyhteisöjen yleisiä ja yhteisiä etuja, edistää jäsentensä välistä yhteistoimintaa ja parantaa alan yleisiä toimintaedellytyksiä sekä edistää opiskelija-asuntopoliittisten tavoitteidensa toteutumista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen opiskelija-asunnot SOA ry

Uusi työkalu tarjoaa tietoa opiskelijoiden asumisesta ja asumistoiveista: opiskelija-asunnossa asuvat useimmiten nuoret ja kansainväliset opiskelijat5.4.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Uusi Opiskelijabarometrin asumisen raportti -työkalu kertoo, miten opiskelijat asuvat ja mitä he asumiseltaan toivovat. Raportti on Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen toteuttama ja perustuu vuosina 2019 ja 2022 kerättyyn Opiskelijabarometri-aineistoon. Aineisto antaa kattavan kuvan Suomessa opiskelevien korkeakouluopiskelijoiden asumisesta. Työkalu on kaikkien käytettävissä ja vastausaineistoa voi suodattaa erilaisten muuttujien avulla. ”Opiskelijat ovat moninainen joukko, mikä näkyy myös asumistarpeissa ja -toiveissa. Työkalun myötä saamme tarkempaa kuvaa opiskelijoiden asumisesta, mikä auttaa myös poliittista päätöksentekoa,” SOAn toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu selittää. Raportin perusteella esimerkiksi nuoret opiskelijat (alle 24 vuotta) asuvat selvästi useammin opiskelija-asunnossa (32-34%) kuin kaikki opiskelijat keksimäärin (23-25%). Erityisen moni kansainvälinen opiskelija asuu opiskelija-asunnossa (53-60%). Muulla tavoin asuvista kansainvälisistä opiskelijoista

Korona muutti opiskelijoiden asumistoiveita: toiveissa lisätila tai -huone4.7.2022 06:00:00 EEST | Tiedote

Yhä useamman opiskelijan toiveessa on lisätila tai -huone, käy ilmi Suomen opiskelija-asunnot SOA ry:n tuoreesta selvityksestä. Selvitys perustuu Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otuksen keräämään Opiskelijabarometri-aineistoon. Vuosina 2019 ja 2022 kerätyt aineistot kertovat, miten opiskelijoiden asumistoiveet ovat muuttuneet korona-aikana. Tulokset kertovat, että yhä useampi yksinasuva toivoisi kaksiota ja pariskunnat kolmiota. Yksinasuvista jopa liki kolmannes valitsisi kaksion, ja kaksiota toivovien osuus on kasvanut yhdeksän prosenttiyksikköä koronapandemian aikana. Pariskunnista 38 prosenttia toivoo kolmiota, mikä on 14 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2019. Vastaavasti kaksiota toivoo enää 45 prosenttia pariskunnista, kun osuus oli 63 prosenttia kolme vuotta aiemmin. Vastaukset liittyvät etäopiskelun yleistymiseen, arvioi Suomen opiskelija-asunnot SOA:n toiminnanjohtaja Lauri Lehtoruusu: ”Etäopiskelu on tullut jäädäkseen. Kun koti on entistä enemmän myös pääasialline

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye