Etelä-Savon ELY-keskus

Rakennetun ympäristön tiedon digitalisoinnin hyödyt tunnistetaan Etelä-Savon kunnissa

Jaa
Etelä-Savon kuntien rakennetun ympäristön tiedon tilannetta on alettu selvittää. Etelä-Savon ELY-keskuksen KaavaDigi-hankkeen käynnistämillä kuntakierroksilla on yhdessä pohdittu kuntien valmiutta ottaa käyttöön valtakunnallinen rakennetun ympäristön tietojärjestelmä. Tiedon digitalisaation hyödyt onkin jo tunnistettu kunnissa. Kansallisen tietoalustan kautta tieto voidaan toimittaa kerralla kaikille viranomaisille ja kuntalaiset voivat etsiä tietoalustasta omia tietojaan.

Kuntia tuetaan digimuutoksessa

KaavaDigi-hankkeen yhtenä tavoitteena on saada kokonaiskuva kuntien rakennetun ympäristön tiedon tilasta ja kuntien valmiudesta kansallisen tietoalustan käyttöönottoon. Kuntien tilannetta kartoitetaan haastatteluilla, joita on sovittu lähes Etelä-Savon kuntien kanssa. Kuntien kaavoituksen, rakennusvalvonnan ja paikkatietojärjestelmien asiantuntijoilta selvitetään mm. missä muodossa tietoa nyt tuotetaan, miten sitä tallennetaan, millaisia sähköisiä järjestelmiä on käytössä ja miten tallennettua tietoa hyödynnetään. Kuntien kanssa keskustellaan myös siitä, miten kunnassa nähdään omat mahdollisuudet muutokseen ja millaista apua kunnat kaipaavat.

Kunnilta kerätyn tiedon perusteella kunnille laaditaan tiekartat, joiden perusteella kunnat valmistautuvat maankäyttö- ja rakennuslain muutokseen. Tarkoitus on, että vuoden 2021 loppuun mennessä kunnilla olisi käsitys siitä, mitä kuntien on tehtävä, että uusi järjestelmä voidaan ottaa käyttöön. Kun tarvittavat toimenpiteet on hahmotettu, kuntia myös tuetaan toimenpiteiden toteuttamisessa. Myös tuen tarve hahmottuu hankkeen myötä.

-  Jokaiselle kunnalle tehdään oma tiekartta, kertoo hankevastaavana toimiva Satu Reisko Etelä-Savon ELY-keskuksesta. Kunta saa siis ohjeet siitä, mitä tarvitsee tehdä. Tämän lisäksi kuntia myös tuetaan toimenpiteiden suorittamisessa.

KaavaDigi-hankkeen hyödyt on nähty kunnissa

Osa ensimmäisistä haastatteluista on jo tehty ja rakennetun ympäristön tiedon tilanne alkaa hahmottua. Kunnat ovat olleet tyytyväisiä saadessaan apua muutoksen valmisteluun. Kunnissa kaivataan tietoa meneillään olevasta muutoksesta ja siitä, miten muutos vaikuttaa kunnan toimintaan. Osalla kunnista ei ole resursseja itse selvittää mitä pitää tehdä. Hanke helpottaa kuntien tilannetta, kun kaikkea ei tarvitse tehdä itse.

- Kuntien on vielä hankala hahmottaa mitä heiltä odotetaan, Satu Reisko arvioi. Silloin kunnassa ei myöskään hahmoteta, mihin apua tarvitaan. Harvalla kunnalla on mahdollisuus irrottaa omista resursseistaan ketään asiaa selvittämään ja muutosta valmistelemaan. KaavaDigi-hanke vastaa juuri tähän tarpeeseen ja siksi hanke on otettu hyvin vastaan.

Kunnat myös hyötyvät rakennetun ympäristön digitalisaatiosta monella tapaa. Yhden kansallisen tietoalustan kautta voidaan tieto toimittaa kerralla kaikille viranomaisille. Myös kuntalaiset voivat etsiä omia tietojaan samasta tietoalustasta, jolloin tarve kunnan asiakaspalvelulle vähenee. Tallennettujen tietojen yhteen toimivuus helpottaa niiden tulkintaa, ja tiedot ovat myös paremmin ajan tasalla. Näistä kertyy kunnille säästöä resurssien käytössä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maankäyttöasiantuntija Satu Reisko, Etelä-Savon ELY-keskus, p. 029 502 4095, satu.reisko(at)ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Savon ELY-keskus
Etelä-Savon ELY-keskus
Jääkärinkatu 14, PL 164
50101 Mikkeli

0295 024 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-etela-savo

Etelä-Savon ELY-keskus tuottaa valtion aluehallinnon palveluja ja osallistuu maakunnan kehittämiseen Etelä-Savon maakunnan alueella. Palvelumme kohdistuvat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, maaseutuun sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin. Omaa toimialuetta laajemmin hoidamme rakennerahastotehtäviä Itä-Suomen alueella, koordinoimme vesienhoitoa Vuoksen vesistöalueella ja vastaamme valtakunnallisen TE-hallinnon asiakaspalvelukeskuksen toiminnasta. Viraston toimipaikka sijaitsee Mikkelissä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Savon ELY-keskus

Etelä-Savon jäät ovat paksuuntuneet edellisestä jääkierroksesta 0–8 cm23.2.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin noin 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen havaitut paksuudet vaihtelivat järven mukaan 45–52 cm välillä. Alueellisilla seuranta-asemilla havaittu jääpeite oli ajankohtaan nähden 13–21 cm keskimääräistä paksumpaa. Havaintopisteiden enimmillään 5 cm paksuinen lumipeite oli rakenteeltaan kohvan ja lumen välityyppiä. Kierroksen paksuin jää (52 cm) havaittiin Korpijärvellä. Ohuin jää (45 cm) havaittiin Oravissa.

Savonlinnan yleiskaava loppusuoralla19.2.2024 13:17:37 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus on antanut lausunnon Savonlinnan keskustaajaman strategisen yleiskaavan ehdotuksesta. ELY-keskuksen mielestä kaavaratkaisu vaikuttaa perusteellisesti harkitulta ja sisällöllisesti valmiilta. Strategisena ratkaisuna ELY-keskus kannustaa korostamaan Laitaatsalmen rautatiesillan sekä kaupungin länsipuolisen VT14:n ja Savonlinna – Pieksämäki -ratayhteyden kehittämistä. Toinen strategisen tason pohdinta voisi olla keskusta-alueen matkailun kehittäminen.

Etelä-Savon jäät ovat paksuuntuneet edellisestä jääkierroksesta 6–13 cm15.2.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Etelä-Savon ELY-keskus ja Suomen ympäristökeskus mittasivat jään paksuuksia kuudella järvellä Etelä-Savossa. Mittaukset tehtiin n. 100 metrin etäisyydellä rannasta. Jääpeitteen havaitut kokonaispaksuudet vaihtelivat järven mukaan 40–49 cm välillä. Alueellisilla seuranta-asemilla jää oli ajankohtaan nähden 7–15 cm keskimääräistä paksumpaa ja jäänpäällinen lumikerros oli kierroksen aikaan 3–5 cm paksu. Vähiten lunta oli Peruvedellä ja eniten Korpijärvellä. Kierroksen paksuin jää (49 cm) havaittiin Yövedellä. Ohuin jää (40 cm) havaittiin Peruvedellä.

Etelä-Savon ensimmäiseksi Helmi-keskittymäksi hyväksyttiin Haukiveden helmet13.2.2024 08:30:00 EET | Tiedote

Helmi-ohjelman valtakunnallinen seurantaryhmä hyväksyi joulukuussa 2023 Savonlinnan ja Rantasalmen seudulla sijaitsevan Haukiveden helmet -keskittymän Etelä-Savon ensimmäiseksi ja valtakunnan kuudenneksi Helmi-keskittymäksi. Keskittymiä tunnistamalla tarkoituksena on parantaa ympäristön ekologista tilaa ja nostaa esiin maakunnallisesti arvokkaita luonto- ja kulttuuripiirteitä. Keskittymien alueille on mahdollista saada luonnonhoitotoimiin rahoitusta Helmi-ohjelmasta. Kaikki Helmi-ohjelman toimintaan osallistuminen on aina vapaaehtoista maanomistajille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye