Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

OYS:n sukusolupankki odottaa lahjoittajia

Jaa
OYS:n lisääntymislääketieteen yksikössä on nyt sukusolupankki, johon voi lahjoittaa munasoluja, siittiöitä ja alkioita hedelmöityshoidoissa käytettäväksi.
OYS:n lisääntymislääketieteen yksikön sukusolupankkiin toivotaan vapaaehtoisia sukusolujen lahjoittajia.
OYS:n lisääntymislääketieteen yksikön sukusolupankkiin toivotaan vapaaehtoisia sukusolujen lahjoittajia.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa toimii sukusolupankki, jonka avulla pariskunnat, itselliset naiset ja naisparit voivat toteuttaa unelmansa lapsen saamisesta hedelmöityshoitojen avulla.

”Etsimme parhaillaan vapaaehtoisia munasolujen ja siittiöiden lahjoittajia, jotta voisimme aloittaa varsinaiset hoidot ensi vuoden alusta. Halukkaita sukusolujen vastaanottajia meille on jo odottamassa”, toteaa sukusolupankin toiminnasta vastaava erikoislääkäri Maarit Niinimäki OYS:n lisääntymislääketieteen yksiköstä.

Alkioita pankkiin on jo saatu ja odotetaan jatkossakin pariskunnilta, jotka ovat aiemmin olleet hoidossa eivätkä enää halua alkioitaan käyttää.

OYS:ssa voidaan nyt tehdä naisparien ja itsellisten naisten hedelmöityshoitoja. Pankin avulla voidaan tukea lapsettomuushoitoja myös niille pariskunnille, joilla ei ole omia sukusoluja tai ne toimivat heikosti. Julkisessa terveydenhuollossa koeputkihedelmöityksiä (IVF) voidaan tehdä korkeintaan kolme kertaa.

Osastonylilääkäri Laure Morin-Papunen kertoo, että OYS:n sukusolupankkiin varastoidaan vain OYS:n erityisaluevastuualueelta kerättyjä lahjasoluja eikä sukusoluja osteta yksityisiltä toimijoilta.

”OYS:aan sukusolupankki perustettiin vuosi sitten, ja Valviran lupa saatiin helmikuussa. Korona on viivästyttänyt aloitusta, mutta nyt toiminta pyörähtää täysin käyntiin”, jatkaa Morin-Papunen.

Lahjasukusolujen tarve on vielä mysteeri. ”Emme osaa arvioida, kuinka paljon kysyntää voisi olla, mutta on hienoa, että pääsimme aloittamaan. On tärkeää, että alueellinen tasa-arvo toteutuu terveydenhuollossa. Ainakaan hedelmöityshoitojen takia ei tarvitse muuttaa pois pohjoisesta”, Morin-Papunen ja Niinimäki toteavat.

Munasolujen lahjoittajille maksetaan matkakulut ja Kelan päivärahan suuruinen korvaus sekä 250 euron kertakorvaus. Siittiöiden ja alkioiden luovuttajien matkakulut korvataan ja sairaalakäynneiltä saa Kelan päivärahan suuruisen korvauksen. Alkioiden luovuttamiseen tarvitaan molempien osapuolten suostumus. Kaikki sairaalakäynnit ja lääkkeet ovat lahjoittajille maksuttomia.

Lapsettomien auttajaksi soveltuu, kun

- Munasolujen lahjoittaja on 20–35-vuotias ja siittiöiden lahjoittaja 20–45-vuotias. Lievät sairaudet kuten astma tai allergiat eivät välttämättä ole este luovutukselle.

- Alkioiden lahjoittajilta edellytetään, että he ovat hoidon ajankohtana alle 36-vuotiaita (nainen) tai alle 45-vuotiaita (mies).

- Munasolujen, siittiöiden ja alkioiden lahjoittajilta vaaditaan terveitä elämäntapoja. Heidän on oltava perusterveitä eikä lähisuvussa saa olla vakavia perinnöllisiä sairauksia.

Lainsäädännöstä

- Sukusolujen vastaanottaja ei saa tietää luovuttajan henkilöllisyyttä.

- Hedelmöityshoidoista syntyvällä lapsella on oikeus saada täysikäisenä tiedot luovuttajasta. Tämän takia lahjoittajan tiedot kirjataan Valviran ylläpitämään luovutusrekisteriin.

- Lahjoittaja saa halutessaan tietää, onko hoidoista syntynyt lapsia. Tietoja mahdollisten lapsien määrästä tai syntymäajankohdasta ei anneta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maarit Niinimäki, toiminnasta vastaava erikoislääkäri, OYS lisääntymislääketieteen yksikkö, 050 579 4221
Laure Morin-Papunen, osastonylilääkäri, OYS lisääntymislääketieteen yksikkö, 050 579 4364
https://oulunyliopistollinensairaala.fi/sukusolupankki/

Kuvat

OYS:n lisääntymislääketieteen yksikön sukusolupankkiin toivotaan vapaaehtoisia sukusolujen lahjoittajia.
OYS:n lisääntymislääketieteen yksikön sukusolupankkiin toivotaan vapaaehtoisia sukusolujen lahjoittajia.
Lataa
IVF-biologi Siri Lehtonen (kesk), osastonylilääkäri Laure Morin-Papunen (oik.) ja erikoislääkäri Maarit Niinimäki toivovat vapaaehtoisten sukusolujen lahjoittajien ottavan yhteyttä.
IVF-biologi Siri Lehtonen (kesk), osastonylilääkäri Laure Morin-Papunen (oik.) ja erikoislääkäri Maarit Niinimäki toivovat vapaaehtoisten sukusolujen lahjoittajien ottavan yhteyttä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
PL 10
90029 POHDE

https://www.pohde.fi

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yhdistänyt 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta. Oulun yliopistollinen sairaala OYS on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta, ja se vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista. Tavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä rakentaa maailman älykkäin sairaala.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Etävastaanottopalvelut ovat osa Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen suun terveydenhuollon palveluvalikoimaa22.5.2024 12:39:52 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella Pohteella on kehitetty etävastaanottopalveluja osaksi suun terveydenhuollon palveluvalikoimaa. Etävastaanotto toteutuu Digitaalisen sote-keskuksen alustalla olevan videovastaanoton kautta ja sitä testataan ensimmäisen kerran Raahen hammashoitolassa ensimmäistä lastaan odottavien vanhempien maksuttomalla ohjauskäynnillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye