Jyväskylän yliopisto

Ravintolisästä mahdollisesti apua rasvamaksan parantamisessa

Jaa
Tuoreessa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa on onnistuttu osittain parantamaan rasvamaksa rotilta. Rasvamaksaa sairastaneille rotille syötettiin ravintolisää, joka lisää hyvien bakteerien kasvua suolistossa. Bakteerien määrän kasvaessa rasvamaksa väheni rotilla selkeästi. Myös ihmiskokeissa on saatu alustavasti lupaavia tuloksia.
Akatemiatutkija Satu Pekkala (vas.) tutkimusryhmineen kehittää keinoja rasvamaksan parantamiseen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Akatemiatutkija Satu Pekkala (vas.) tutkimusryhmineen kehittää keinoja rasvamaksan parantamiseen. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Arvioiden mukaan jopa neljänneksellä suomalaisista on rasvamaksa. Rasvamaksa on vakava aineenvaihdunnallinen sairaus, joka hoitamattomana voi kehittyä maksakirroosiksi tai jopa maksasyöväksi.

Akatemiatutkija Satu Pekkala tutkimusryhmineen oli aiemmin kyennyt hoitamaan rottien rasvamaksaa yhden terveysvaikutteisen suolistobakteerin (Faecalibacterium prausnitzii) avulla. Tuoreessa tutkimuksessa rottien ruokavalioon lisättiin ravintolisää, joka paransi eläinten rasvamaksaa.

- Koska tällaisia terveysvaikutteisia suolistobakteereja ei ikävä kyllä välttämättä saada apteekin hyllyille, halusimme tässä tutkimuksessa selvittää, voidaanko sen määrää suolistossa lisätä luonnollisesti prebioottisen kuidun avulla, Pekkala kertoo.

Prebiootilla tarkoitetaan hyvien bakteerien, kuten maitohappobakteerien kasvua lisäävää ravintotekijää. Tutkijat havaitsivat laboratoriossa, että yllä mainittu terveysvaikutteinen Faecalibacterium prausnitzii -bakteeri käytti ravinnokseen prebioottisia ksylo-oligosakkarideja (XOS) ja sen kasvu lisääntyi.

Positiivisten tulosten jälkeen tutkimusryhmä teki rotille ravitsemusintervention, jossa rotat, joilla oli rasvamaksa saivat ravinnossaan XOS:ia 12 viikon ajan. XOS on ravintolisä, jota myydään useissa luontaistuotekaupoissa ja verkkokaupoissa.

- Tutkimuksessa selvisi, että XOS lisäsi suolistossa terveysvaikutteisen suolistobakteerin määrää ja samalla vähensi merkittävästi rasvan määrää maksassa rotilla, Pekkala tiivistää tutkimuksen tuloksista.

Rasvaisuuden vähenemisen taustalla olivat suotuisat muutokset maksan rasva- ja sokeriaineenvaihdunnassa.

Tämä on ensimmäinen tutkimus, jossa XOS:illa on osoitettu olevan tällaisia vaikutuksia. Vaikka tutkimus tehtiinkin rotilla, ovat tutkijat jo tehneet XOS-intervention ihmisille, joilla on rasvamaksa. Ihmistutkimus loppui kesäkuussa ja osa tuloksista näyttää lupaavalta, Pekkala kertoo. Tutkimusryhmä odottaa julkaisevansa lisää tuloksia ensi vuonna.

Lensu, S.; Pariyani, R.; Mäkinen, E.; Yang, B.; Saleem, W.; Munukka, E.; Lehti, M.; Driuchina, A.; Lindén, J.; Tiirola, M.; Lahti, L.; Pekkala, S. Prebiotic Xylo-Oligosaccharides Ameliorate High-Fat-Diet-Induced Hepatic Steatosis in Rats. Nutrients 2020, 12, 3225.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Akatemiatutkija Satu Pekkala, satu.p.pekkala@jyu.fi, 045 3582898  

Kuvat

Akatemiatutkija Satu Pekkala (vas.) tutkimusryhmineen kehittää keinoja rasvamaksan parantamiseen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Akatemiatutkija Satu Pekkala (vas.) tutkimusryhmineen kehittää keinoja rasvamaksan parantamiseen. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote

Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.

Jyväskylän Kesän puheohjelmassa pohditaan sivistyksen merkitystä ajassa24.6.2025 07:45:00 EEST | Tiedote

Tänä vuonna Jyväskylän Kesän sivistys-teemaisessa puheohjelmassa tarkastellaan muun muassa sananvapauden ja vastuun suhdetta, koulutuksen ja demokratian tulevaisuutta sekä arkkitehtuurin roolia yhteiskunnassa. Festivaaliviikolla 2.–7.7.2025 voi osallistua myös tiedettä ja taidetta yhdistävälle luontoretkelle, jaloitella ajatuksiaan filosofien opastamana, tutustua niityn perustamiseen niittytalkoisiin osallistumalla.

Sivistyksen vuoksi -kirjan tavoitteena on sivistyneen elämän kunnianpalautus: Tervetuloa kirjan julkistamistilaisuuteen Jyväskylän Kesän avajaispäivänä ke 2.7.23.6.2025 09:09:04 EEST | Tiedote

Sivistys ei kuulu vain harvoille ja valituille, vaan meille kaikille. Sivistyksen vuoksi -kirjan kantava ajatus on, että sivistyksen tavoittelu niin yksilön kuin yhteiskunnan tasolla rakentaa merkityksellistä, hyvää elämää. Kirjan 32 kirjoittajaa käsittelevät sivistystä eri näkökulmista kirkastaen sivistyksen olemusta, kielen ja kulttuurin sivistävää voimaa, ruumiin sivistystä, polarisaation ja sivistyksen suhdetta sekä sivistyksen merkitystä yksilöllisenä ja yhteiskunnallisena tavoitteena. Kirjoittajajoukkoon kuuluvat muun muassa Tarja Halonen, M. A. Numminen, Jarkko Martikainen, Kirsi Piha, Juha Hurme, Julia Thurén ja Piia Viitanen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye