Monimuotoiset perheet -verkosto

Vuoroasumisen yleistyminen vaatii muutoksia sosiaaliturvaan

Jaa
Yhä useampi lapsi asuu vuorotellen kahdessa eri kodissa. Vuoroasuminen uhkaa kuitenkin jäädä vain hyvätuloisten perheiden etuoikeudeksi. Eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmä ja kymmenen perhejärjestön Monimuotoiset perheet -verkosto kehottavat sosiaaliturvauudistusta valmistelevaa komiteaa huomioimaan myös ydinperheestä poikkeavat perhetilanteet.

Tilastokeskuksen arvion mukaan kahdessa kodissa vuorotellen asuvia lapsia on Suomessa jo yli 100 000. Samalla lapsiperheiden sosiaaliturva sekä palvelut laahaavat kehityksen perässä. Sosiaaliturvan ja palveluiden puute johtaa tilanteeseen, jossa lapsen vuoroasuminen edellyttää perheiltä huomattavia taloudellisia resursseja. Vuoroasumisen tulisi kuitenkin olla mahdollista jokaiselle lapselle silloin, kun järjestely on lapsen edun mukainen.

Eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Mirka Soinikoski (vihr.) painottaa, että vuoroasumisen yleistyminen vaatii muutosta ajatteluun sekä perheistä että sosiaaliturvasta.

”Meidän tulee tunnistaa, että vuoroasuminen on monelle perheelle toimiva järjestely, joka turvaa lapsen tiiviit suhteet molempiin vanhempiinsa. Sen jälkeen tulee hyväksyä, että vuoroasuva lapsi maksaa yhdessä kodissa asuvaa lasta enemmän paitsi vanhemmille, myös yhteiskunnalle.”

Vuoroasuvan lapsen korkeammat kustannukset johtuvat ennen kaikkea kahden kodin kiinteistä asumiskustannuksista. Vuoroasuva lapsi tarvitsee molempiin koteihinsa oman tilan. Vanhempi maksaa isommasta asunnosta myös silloin, kun lapsi on toisen vanhemman luona.

Lapsella voi olla väestörekisterissä vain yksi virallinen kotiosoite, mikä asettaa vanhemmat eriarvoiseen asemaan, sillä suurin osa lapsen arjen näkökulmasta tärkeistä palveluista myönnetään lapsen virallisen kotiosoitteen perusteella. Esimerkiksi koulukyyti järjestyy vain yhdestä kodista, vaikka lapsi asuisi vuorotellen kahdessa eri kodissa.

Väestörekisteriin kirjatun osoitteen mukana seuraa parhaimmillaan satojen eurojen tulonsiirrot kuukaudessa asumistuen, lapsilisien sekä toimeentulotuen lapsikorotuksen muodossa. Kirjoilla oleva lapsi oikeuttaa myös esimerkiksi sisarusalennukseen perheen muiden lasten varhaiskasvatusmaksuista.

Käytäntö aiheuttaa erityisesti pienituloisille vanhemmille paineita vaatia lasta kirjoille omaan kotiinsa. Pahimmillaan tilanne saattaa johtaa turhiin oikeudenkäynteihin.

Monimuotoiset perheet -verkoston johtavan asiantuntija Anna Moringin mukaan vuoroasumisen ongelmiin on mahdollisuus tarttua sosiaaliturvauudistuksessa.

”Vuoroasuva lapsi tulee jatkossa huomioida molempien vanhempien asumistuessa. Käynnissä oleva sosiaaliturvauudistus on mahdollisuus päivittää etuusjärjestelmää vastaamaan perheiden monimuotoisia tarpeita. Asumistuen puute ei esimerkiksi saa olla esteenä lapsen edun mukaiselle vuoroasumisjärjestelylle.”

Toisinaan ratkaisuksi esitetään etuuksien puolittamista ja jakamista tasaisesti molemmille vanhemmille. Vaikka ratkaisu kuulostaa helpolta, ei asia ole näin yksinkertainen.

”Se vanhempi, jonka luona lapsi on kirjoilla, on tällä hetkellä oikeudellisessa vastuussa esimerkiksi lapsen varhaiskasvatusmaksuista, poliklinikkamaksuista, aamu- ja iltapäivähoidon maksuista ja muista vastaavista kuluista. Jos sosiaaliturvaan liittyvien tulonsiirtojen puolittamista harkitaan, tulee myös vanhempien taloudellista vastuuta jakaa nykyistä tasaisemmin.

***

Kutsu: Kenen sosiaaliturva – vastaako sosiaaliturva perheiden tarpeisiin? -webinaari 18.11. klo 9–10.30.

Miltä sosiaaliturvauudistus näyttää monimuotoisten perheiden näkökulmasta? Tunnistetaanko sosiaaliturvakomitean työssä perheiden muuttuvat elämäntilanteet ja moninainen arki? Miten perhe määritellään?

Lapsen vuoroasumisesta ja sosiaaliturvasta alustaa KELAn tutkija Anneli Miettinen. Sijaisperheiden sosiaaliturvahaasteista alustaa Perhehoitoliiton lasten ja nuorten perhehoidon kehittämispäällikkö Anu Lehtosaari. Tämän jälkeen keskustelua jatkaa kansanedustajista koostuva paneeli.

Webinaari toteutetaan Zoom-verkkokokoustyökalulla. Tapahtuman järjestää eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmä. Lisätietoja: https://monimuotoisetperheet.fi/webinaari-kenen-sosiaaliturva-vastaako-sosiaaliturva-perheiden-tarpeisiin/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mirka Soinikoski
Kansanedustaja, eduskunnan Monimuotoiset perheet -ryhmän puheenjohtaja
050 514 4722


Anna Moring
Johtava asiantuntija, Monimuotoiset perheet -verkosto
050 375 0832

Tietoja julkaisijasta

Monimuotoiset perheet -verkosto
Monimuotoiset perheet -verkosto
Haapaniemenkatu 7-9C
00530 HELSINKI

http://www.monimuotoisetperheet.fi

Monimuotoiset perheet -verkosto on kymmenen suomalaisen perhejärjestön yhteistyöverkosto, johon kuuluvat Adoptioperheet ry, Familia ry, KÄPY – Lapsikuolemaperheet ry, Lapsettomien yhdistys Simpukka ry, Perhehoitoliitto ry, Sateenkaariperheet ry, Suomen Monikkoperheet ry, Suomen nuoret lesket ry, Suomen Uusperheiden Liitto ry ja Yhden Vanhemman Perheiden Liitto ry. Verkosto kerää ja levittää tietoa monimuotoisten perheiden erityistilanteista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto

Perhejärjestöt: Järjestöjen rahoitusleikkaukset haittaavat ennaltaehkäisyä, syntyvyyttä sekä työn ja perheen yhteensovittamista12.4.2024 11:06:17 EEST | Tiedote

Monimuotoiset perheet –verkoston perhejärjestöt arvioivat, että järjestöjen rahoitusleikkauksilla voi olla arvaamattoman suuria ja pitkäkestoisia vaikutuksia. Vaikutukset voivat näkyä paitsi hyvinvoinnin heikkenemisenä ja sosiaalisina ongelmina myös syntyvyydessä, työelämässä, palveluiden laadussa ja vapaaehtoistyössä, jonka arvoksi on Suomessa laskettu 3 miljardia euroa vuosittain.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye