Kuiva pakkaskeli on paras sää teiden talvihoitoon

Teiden talvihoitokausi alkoi jo lokakuun alussa. Talven hoitotyöt jatkuvat tiestöllä 31.4.2021 saakka.
"Talvihoitokausi on jo alkanut käytännössäkin liukkauden torjunnalla, pääteiden suolauksena - ja olemmepa ehtineet jo auraamaankin", kertoo Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen Mäntsälän ja Porvoon aluevastaava Olli Heikkilä.
Teiden talvihoitoon kuuluu muun muassa liukkaudentorjunta, lumen auraus, tienpintojen tasaaminen, lumivallien poisto ja liikennemerkkien puhdistaminen. Heikkilä korostaa, että talvikelit ei ole ongelma, vaan ongelmia syntyy, jos sade tulee läpi talven vetenä ja lämpötilat sahaavat nollan molemmin puolin.
"Kuiva pakkaskeli on ideaali teiden talvihoitoon. Päätiestöllä liukkautta torjutaan ennakoiden, mikä aiheuttaa kysymyksiä siitä, miksi suolaa levitetään joskus plussakelillä. Tässä on kyse nimenomaan ennakoinnista, jos on oletettavissa, että tielle voi muodostua kuuraa tai mustaa jäätä", Heikkilä selittää.
"Talvihoitoon kuuluvia työlajeja on paljon, mutta keskeisimpiä ovat liukkauden torjunta suolaamalla sekä hiekotus ja auraus. Ilmastonmuutoksen tuotua sateiset talvet, kuuluu talvihoitoon nyt olennaisena osana sorateiden kelirikon hoitaminenkin. Vähäinen lumi ja vesisateet aiheuttaa sorateille kuoppaisuutta ja kantavuusongelmia, kun teiden rungot vuorotellen jäätyvät ja sulavat. Vesisade tietää ongelmia myös päällystetyille teille päällysteiden hapertuessa ja reikiintyessä. Lisäksi liukkauden torjuntaa on lisättävä, koska tietä suojaavaa kunnollista lumipolannetta ei välttämättä muodostu, vaan sen sijaan tielle voi muodostua nopeasti vesijäätä", Heikkilä toteaa.
Maantiet on jaettu liikennemäärien ja liikenteellisen merkityksen mukaan talvihoitoluokkiin, jotka määrittelevät, missä kunnossa tien on oltava ja kuinka nopeasti hoitotoimenpiteet on aloitettava. Talvihoidon taso on siis erilainen eri hoitoluokan teillä, mutta saman luokan tiet hoidetaan koko maassa saman tasoisesti.
"Talvihoitoluokat määrittelevät palvelutason kyseisellä tieosuudella. Hoitoluokilla on erilaiset laatuvaatimukset, jotka puolestaan määrittelevät muun muassa maksimilumimääriä ja toimenpideaikoja. Päätiet kuuluvat yleensä korkeimpaan hoitoluokkaan ja vähäliikenteiset tiet alimpaan hoitoluokkaan", Heikkilä sanoo.
Uudet alueurakoitsijat Mäntsälään ja Porvooseen valittu ajalle 1.10.2020 –1.10.2025
"Suomen mittakaavassa molemmissa alueurakoissa on kohtuullisen vilkkaasti liikennöityjä teitä, ja ne ovat vaativan tason urakoita. Molemmissa omia erityispiirteitä., esimerkiksi Mäntsälän urakassa on selvästi sisämaan keliolosuhteet, ja Porvoon urakassa vaihtelua aiheuttavat rannikon keliolosuhteet. Mäntsälän alueella on lisäksi laaja soratiestö, siinä missä Porvoon alueella läpikulkuliikenne valtatie 7:llä on tavallisen ajan erityispiirre", aluevastaava Heikkilä kertoo.
Mäntsälän alueurakka koostuu lisäksi Orimattilasta, Pukkilasta, Myrskylästä, Pornaisista ja Järvenpäästä. Porvoon alueurakkaan kuuluu puolestaan myös Loviisa, Lapinjärvi ja Askola.
Mäntsälän ja Porvoon alueurakoissa on kaikkia hoitoluokkia korkeimmasta hoitoluokasta (Ise ja Is) aina hiljaisempaan kolmosluokkaan.
Molemmissa alueurakoissa on käytetty uutta maanteiden hoitourakan urakkamallia. Käytännössä urakoissa on samat vastuut kuin ennenkin, eli urakoitsija toimii työnjohtajana ja ELY urakan valvojana. Uusi hankintamalli perustuu avoimuuteen ja siihen että tilaaja on alihankintojen kilpailuttamisessa mukana. Tämä tarkoittaa tilaajan ja urakoitsijan välisen yhteistyön kasvua ja läpinäkyvämpää urakan hoitoa.
"Pyrimme yhdessä hakemaan parhaita ratkaisuja, painotamme laatua, ja urakassa on käytössä uusi urakoitsijan ansaintamalli eli urakoitsijan kate ja hoitotöiden kustannukset on eriytetty toisistaan ja urakoitsijalle maksetaan kiinteä korvaus. Perusajatuksena uudessa urakkamallissa on laatuun panostaminen", Heikkilä toteaa.
Alueurakoiden sopimuskausi alkoi 1.10. ja jatkuu vuoteen 2025 saakka.
Molemmissa alueurakoissa korostuu Heikkilän mukaan liukkauden torjuntatarpeen kasvu, ja alemmalla tieverkoilla huomioidaan esimerkiksi koulukuljetusreittejä.
Uusi hankintamalli houkuttelee uusia yrittäjiä
Mäntsälän maanteiden hoitourakasta vastaa uusi urakoitsija P.Salonen Oy, jonka sopimusvastaavan Veera Lehtikankaan mielestä uuden hankintamallin myötä uusien urakoitsijoiden mukaantulo helpottui. Yrityksen tiimissä on kuitenkin mukana aikaisemmista hoitourakoista tuttu kasvo Keijo Lehtikangas.
Lehtikankaan mielestä hoitourakka on lähtenyt hyvin liikkeelle, vaikka uudessa urakkamallissa onkin vielä opettelua. Hän kiittelee myös aluevastaava Heikkilän toimintaa.
"Yhteistyö toimii todella hyvin. Aliurakoitsijoista moni on ollut myös aikaisemmin tekemässä Mäntsälän hoitourakassa aliurakointia, joten urakoitsija voi luottaa heidän pitkään kokemukseensa samoilta alueilta", Lehtikangas toteaa.
Lehtikangas odottaa sopimuskaudelta hyvää yhteistyötä ELY-keskuksen kanssa.
"Tavoitteena on kehittää uutta ja ottaa ympäristönäkökulmaa esille. Urakan haasteista ja kehittämisestä myös palkitaan aliurakoitsijoita esimerkiksi ympäristöystävällisemmän kaluston käytöstä. Ei vastakkain asettelua vaan hyvää yhteistyötä, joka takaa tienkäyttäjälle tien turvallisuuden", Lehtikangas summaa.
P.Salonen Oy on aikaisemmin toiminut aliurakoitsijana Vantaan alueurakassa, mutta vastaa nyt pääurakoinnista Mäntsälän alueurakassa.
"Meillä on tarve onnistua hyvin, ja ehkä tuomme pienempänä yrityksenä uutta ajattelutapaa tekemiseen. Uuden urakkamallin myötä myös moni pienempi yritys on kiinnostunut alueurakoista", Lehtikangas toteaa.
Porvoon maanteiden hoitourakkaa hoitaa puolestaan seuraavat viisi vuotta Destia Oy vuosikymmenten kokemuksella alueesta. Heillekin urakkamalli on uusi. Destian työmaapäällikkö Pekka Grönroosilla on jo 20 vuoden kokemus Porvoon hoitourakasta.
"Maanteiden hoitourakan myötä tehdään yhdessä projekteja tilaajan kanssa, minkä myötä hankinnat ovat muuttuneet suunnitelmallisemmaksi ja tilaaja ja tekijä ovat nyt lähempänä toisiaan. Tämä vaatii tilaajaltakin aktiivisuutta ja ymmärrystä. Itse teiden hoitaminen ei ole muuttunut, vaikka menetelmät saattavatkin kehittyä, vaan itse prosessi on muuttunut", Grönroos kertoo.
Grönroosin mukaan uusi avoin kilpailu tuo myös uusia yrittäjiä alalle.
"Uusi malli vaikuttaa lupaavalta. Yhdessä käydään Elyn kanssa suunnitelmat läpi ja ne hyväksytään - ja me toimimme työrukkasena", Grönroos kiteyttää.
Maanteiden hoitourakka on uusi yhteistyömalli, joka korostaa hankintoja ja suunnitelmallisuutta.
"Tämä on molemmille opin paikka, odotan sopimuskaudelta toimivaa yhteistyötä", Grönroos toteaa lopuksi.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoa
Liikenteen asiakaspalvelu puh 0295 020 600 ma–pe klo 9–16, neuvonta (pvm/mpm), Sähköposti: liikenteen.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Opastinsilta 12 A, 2. krs
00520 Helsinki
0295 021 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-uusimaa
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Uudenmaan ELY-keskus
Sysselsättningsöversikt för Nyland: Långtidsarbetslösheten fortsatte att öka22.7.2025 08:00:00 EEST | Pressmeddelande
Sysselsättningsöversikten över Nyland för juni har publicerats. Enligt översikten var mängden arbetslösa arbetssökande 15,6 % större i Nyland än året innan. I slutet av juni fanns det i området 116 209 arbetslösa arbetssökande, varav 5 219 var permitterade.
Uudenmaan työllisyyskatsaus: Pitkäaikaistyöttömyys jatkoi kasvuaan22.7.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Uudenmaan kesäkuuta koskeva työllisyyskatsaus on julkaistu. Sen mukaan Uudellamaalla oli työttömiä työnhakijoita 15,6 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Kesäkuun lopussa alueella oli 116 209 työtöntä työnhakijaa, joista lomautettuja oli 5 219.
Brobyggnadsarbete orsakar trafikändringar vid Boe bro i Borgå21.7.2025 11:14:00 EEST | Pressmeddelande
Byggandet av Boe bro inleds i augusti 2025. Detta medför förändringar i trafikarrangemangen vid korsningen mellan Högvallavägen och Svartsån. Brobygget slutförs i sin helhet i oktober 2026. På grund av att bron förnyas flyttar trafiken till en tillfällig omväg som byggs bredvid den nuvarande bron.
Sillanrakennustyöt aiheuttavat muutoksia liikenteelle Boen sillan kohdalla Porvoossa21.7.2025 11:14:00 EEST | Tiedote
Elokuussa 2025 käynnistyvä Boen sillan rakentaminen aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyihin Högvallantien ja Mustijoen risteyskohdassa Porvoossa. Sillan rakennustyöt valmistuvat kokonaisuudessaan lokakuussa 2026. Sillan uusimisen takia liikenne siirretään kulkemaan nykyisen sillan viereen rakennettavalle väliaikaiselle kiertotiesillalle.
Rv 12 Tammerforsvägen-Kastarintie preliminärt stängd fram till 1.8.20259.7.2025 09:13:49 EEST | Pressmeddelande
Vägen vid beläggningsobjektet på landsväg 3173 Sairakkala-Viitaila är stängd för trafik för ett konstruktionsförbättringsarbete: beläggningsobjekt 1046 Lv 3173 Lahdenpohja. Vägen är preliminärt stängd mellan Rv12 Tammerforsvägen-Kastarintie fram till 1.8.2025. En omväg har ordnats via Lv 14067 Kastarintie.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme