Lapinjärven kunta

Biogasmarknaden kartläggs i Lappträsk

Dela
I början av november kartläggs hur villiga transportföretagare och yrkesförare är att övergå till biogas.

I Lappträsk inleddes utredningsarbetet om att inleda produktionen av biogas redan år 2018. Målsättningen är att producera komprimerad gas för trafikbruk från gödsel och ja undernyttjad åkerbiomassa, så som gräs och halm. ”Ett förhinder till att inleda biogasproduktionen är den tillsvidare ganska låg antalet bilar som drivs med biogas”, berättar Tanja Pöyhönen som fungerar som projektchef i Lappträsk kommun.  Med marknadskartläggningen eftersträvar man att finna potentiella användare av biogas och på så sätt stödja inledandet av produktionen i området. Kartläggningen utförs av Envitecpolis Oy, som har redan från början varit med i planeringen av biogasproduktionen i Lappträsk.

Komprimerad biogas kan användas som bränsle till bilar, skåpbilar, lastbilar, avfallsbilar och bussar. Förutom transportanvändning kan biogas ersätta flytande petroleumgas i industrin eller producera värme och elektricitet.  ”Biogasproduktion är cirkulär ekonomi när den är som bäst. Den kan användas till att minska trafikutsläppen och bearbeta avfall till energi och återvunnet gödselmedel”, säger Pöyhönen.”

Att öka användningen av biogas i trafiken togs upp som ett av de viktigaste sätten att minska koldioxidutsläppen i trafiken i den slutliga rapporten från arbetsgruppen för fossila transporter, som publicerades av Transport och kommunikationsministeriet den 27 oktober 2020. Enligt rapporten, när man tittar på hela bränslets livscykel, kan biogasutsläpp från transporter minskas med upp till mer än 100%.

”För transportföretag är övergången till biogas ett bra sätt att minska koldioxidavtrycket i deras verksamhet. Lokalt producerat biobaserat transportbränsle kan också utjämna fluktuationer i bränslepriser och därmed ge stabilitet på kostnadssidan, säger Henri Karjalainen från Envitecpolis Oy. ”I bästa fall kan övergången till biogas generera verkliga kostnadsbesparingar i bränsleköp för både yrkesförare och vanliga konsumenter. Dessutom uppmuntrar staten ekonomiskt inköp och ombyggnad av gasfordon, fortsätter Karjalainen.

Biogas är särskilt lämpligt för landsbygdsområden: bränsle kan närproduceras när råvaran är lätt tillgänglig. Dessutom är tankningsintervallet för gasbilar tillräckligt stort för längre sträckor på landsbygden. I Lappträsk finns det ett överflöd av råvara för biogasproduktion, nu behöver man bara finna kunderna för den slutliga produkten. "När ett tillräckligt antal aktörer som är intresserade av biogas är kända minskar riskerna med att inleda produktionen avsevärt", säger Pöyhönen.

Marknadsundersökningen verkställs som en del av projektet Resurssmart med människo-orienterade metoder, där nya miljövänliga produkter och tjänster kommer att utvecklas för företag i regionen. Projektet finansieras av Nylandsförbundet ur Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Tilläggsuppgifter:

Tanja Pöyhönen

Projektchef

tanja.poyhonen@lapinjarvi.fi

044 753 5314

Kontakter

Bilder

Om

Lapinjärven kunta
Lapinjärven kunta
Lapinjärventie 20
07800 LAPINJÄRVI

019 510 860http://www.lapinjarvi.fi

Följ Lapinjärven kunta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lapinjärven kunta

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye