Etäopiskelu tuo eturivin ammattilaiset luokkahuoneeseen

Tavallisesti Kati Kerosen tai Antti Valtosen kaltaiset markkinoinnin edelläkävijät tulevat opiskelijoille tutuiksi esitelmiä tai lopputyötä tehdessä. Ammattilaiset ovat urallaan kiireisiä, joten pelkästään paikasta toiseen siirtymiseen pitäisi varata tovi jos toinenkin.
Tänään he kuitenkin ovat täällä, Vaasan ammattikorkeakoulun markkinoinnin ja kansainvälisen kaupan opiskelijoiden verkkoluennolla, joka pidetään Zoomissa.
– Vaasan ammattikorkeakoulussa yksi opetuksen kulmakivistä on toimia aktiivisesti linkkinä opiskelijoiden ja työelämän välissä. Koulutusohjelmissa tuodaan vahvasti esille työelämälähtöisyyttä ja yritysyhteistyötä, ja kutsunkin yleensä pari vierailevaa luennoitsijaa joka kurssille. Aiemmin vierailijat olivat pitkälti Vaasan seudulta. Etäopiskelu Zoomissa sai minut ymmärtämään, että voin pyytää videopalaveriin asiantuntijan lähes mistä päin tahansa, sanoo markkinoinnin lehtori Heidi Skjäl.
Kolmannen vuosikurssin markkinoinnin opiskelijat saivat Kati Keroselta rautaisannoksen asiakaslähtöistä markkinoinnin ja viestinnän suunnittelua. Keronen on pitkän linjan markkinointiosaaja, joka luotsaa nykyään omaan Valoria-yritystään. Hän on kirjoittanut kirjat Johdata asiakkaasi verkkoon (2011) ja Sisältöstrategia (2017), jotka Heidi Skjälin ja kurssien toisen vetäjän Timo Malinin mukaan löytyvät todella monen opinnäytetyön lähdeluettelosta.
Kansainvälisen kaupan opiskelijat puolestaan kuulivat Sulapacin Antti Valtosen mietteitä muun muassa kansainvälisestä markkinoinnista ja erottuvan brändin rakentamisesta.
Uskalla aloittaa
Keronen kertoi luennossaan huomanneensa itse käytännön työssä, että vaikka asiakaslähtöisyydestä puhutaan paljon, se harvoin todellisuudessa ajaa yritysten ja yhteisöjen tekemisiä. Siksi olisi tärkeää huomioida asiakas jo strategian rakentamisen alkumetreillä.
– Kaiken keskiössä on tietää, keitä asiakkaat ovat, mitä he odottavat tuotteelta ja palvelulta sekä niitä tarjoavilta organisaatioilta, ja miksi he ostavat nyt ja tulevaisuudessa. Usein ongelmana on visiottomuus – tulevaisuuden suuntaa ja sen mukanaan tuomia muutoksia ei ole kirkastettu välttämättä edes johtoryhmän kesken, puhumattakaan siitä, että se tunnettaisiin muissa henkilöstöryhmissä. .
Keronen rohkaisikin opiskelijoita uskomaan itseensä ja kykyynsä muuttaa maailmaa.
– Tuloksia tulee vain tekemällä, joten uskalla aloittaa. Soita sille asiakkaalle ja hanki asiakasymmärrys, hän kiteytti.
Isot kalat koukkuun
Samoilla jäljillä oli myös Antti Valtonen, jonka tausta on kansainvälisessä markkinoinnissa.
– Uskalla ajatella isosti. Vaikka on lähdettävä nöyrästi liikkeelle ja opeteltava asioita matkan varrella, oma potentiaali ja innostuneisuus voivat viedä pitkälle.
Valtonen vastaa kestävän kehityksen materiaalia hyödyntävän Sulapacin markkinoinnista ja viestinnästä. Sulapacin johtoajatus on perustamisesta asti ollut muovijätteen vähentäminen ilman että tuotteen käytettävyys kärsii.
– Markkinoinnissa on pystyttävä perustelemaan, miksi tuote on kilpailukykyinen. Esimerkiksi meidän materiaalimme on oltava paitsi kaunis ja ympäristöystävällinen, myös toimiva sekä käyttäjän, massatuotannon että kierrätettävyyden ja luonnon kannalta, Valtonen havainnollisti.
Sulapac on listattu Euroopan sadan kuumimman startup-yrityksen joukkoon, ja se on houkutellut Chanelin ja Stora Enson kaltaisia maineikkaita yhteistyökumppaneita ja sijoittajia. Tämä kiinnosti opiskelijoita, jotka esittivät kysymyksiä muun muassa globaalien yhteistyökumppaneiden hankkimisesta.
Video vaatii valmisteluita
Videoluento voi parhaimmillaan laajentaa oppilaitosten mahdollisuuksia saada vieraakseen kansainvälisiä asiantuntijoita. Markkinoinnin ja liiketalouden lehtorit Heidi Skjäl ja Timo Malin pohtivat, miten etäopiskelu vaikuttaa vuorovaikutukseen.
– Samassa tilassa opiskellessa mukana on tietenkin sanatonta viestintää, joka saattaa videoyhteyksistä puuttua. Kysymyksiä tuli silti videollakin mukavasti molemmille vierailijoille, Heidi Skjäl toteaa.
Kati Keronen jakoi opiskelijat pienryhmiin, jotka poistuivat hetkeksi yhteisestä videotilasta omiin virtuaalisiin neuvotteluhuoneisiinsa. Ryhmien palattua opiskelijoilla oli yhdessä pohdittuja kysymyksiä, jotka he esittivät Keroselle.
Valtonen puolestaan vastaili chat-ikkunan kautta tuleviin kysymyksiin esityksensä lomassa ja omisti keskustelulle vielä luennon jälkeen erillisen osionsa. Molemmat tavat aktivoivat opiskelijoita ja madalsivat kynnystä esittää kysymyksiä ryhmän kuullen.
– Aivan todella hyviä kysymyksiä teillä on! Kati Keronen ihmetteli opiskelijoille.
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Vaasan ammattikorkeakoulusta valmistuu kansainvälisiä ja asiantuntevia insinöörejä, tradenomeja, sairaanhoitajia, terveydenhoitajia ja sosionomeja. Työelämälähtöiset opintomme ja elinvoimainen Vaasan seutu varmistavat erinomaiset työllistymisen mahdollisuudet. Opiskelijoita on noin 3700 ja henkilöstöä 200.
VAMK painottaa koulutuksessaan energiatehokasta tekniikkaa, vientiteollisuuden liiketoimintaosaamista ja moderneja sosiaali- ja terveyspalveluja. Teemme tiivistä yhteistyötä alueen korkeakoulujen sekä seudun energiateknologian keskittymän kanssa, joka on Pohjoismaiden merkittävin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK
Tekoälyä pk-yritysten liiketoiminnan tueksi – maksuton verkkokurssipilotti27.6.2025 07:33:00 EEST | Tiedote
Tekoälyn käyttö liiketoiminnassa yleistyy nopeasti sen tarjoamien mahdollisuuksien ansiosta. Vaasan ammattikorkeakoulun ja Vaasan yliopiston yhteinen AI2Business-hanke tarjoaa verkkopohjaisen itseopiskelumateriaalin, jonka avulla yritykset voivat tunnistaa tekoälyn hyödyntämismahdollisuuksia omassa toiminnassaan.
Tuotantotalouden insinöörikoulutus alkaa VAMKissa25.6.2025 07:19:00 EEST | Tiedote
Vaasan ammattikorkeakoulu aloittaa tuotantotalouden insinöörikoulutuksen vastatakseen Vaasan alueen energiaklusterin työvoimatarpeisiin. Valtioneuvoston päätös tukee alueen teollisuuden kasvua ja VAMKin roolia kilpailukyvyn ja kestävän kehityksen edistäjänä.
AIMday tuo yhteen työelämän, opiskelijat ja AMK-asiantuntijat16.6.2025 07:21:00 EEST | Tiedote
Vaasan ammattikorkeakoulu edistää innovatiivista yhteistyötä ottamalla käyttöön AIMday-konseptin ensimmäisenä suomalaisena korkeakouluna. Uppsalan yliopistossa kehitetty AIMday yhdistää korkeakoulut ja yritykset ratkaisemaan ajankohtaisia haasteita matalalla kynnyksellä. VAMK käynnistää AIMday-toiminnan syksyllä 2025.
AIMday brings together working life, students, and university experts16.6.2025 07:21:00 EEST | Press release
Vaasa University of Applied Sciences promotes innovative collaborations by implementing the AIMday concept as first university in Finland. AIMday, developed by Uupsala University, connects universities and companies to solve current challenges with low threshold. VAMK’s AIMday activities start in the autumn 2025.
Kansainvälinen yhteistyö tukee uramuutoksia ja uraohjausta2.6.2025 07:23:00 EEST | Tiedote
Nykyinen työelämä asettaa erilaisia muutospaineita niin töissä oleville ja töitä etsiville yksilöille, kuin heitä tukeville ammattilaisille. Vaasan ammattikorkeakoulun koordinoimassa kansainvälisessä hankkeessa autetaan yksilöitä urapolun eri vaiheissa ja tarjotaan käytännön tukea ammatillisen polun suunnitteluun. Erityisesti tuetaan henkilöitä, joilla on sosiaalinen ja taloudellinen syrjäytymisen riski
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme