Työpaikkansa säilyttäneillä insinööreillä palkat nousivat
Pandemia näkyy Insinööriliiton tuoreen työmarkkinatutkimuksen aineistossa niin, että siinä on mukana edellisiä vuosia vähemmän juuri valmistuneita, keskimääräistä matalampaa palkkaa saavia insinöörejä. Palkkakehityksessä näkyvät palkkojen muutoksessa myös useimmilla aloilla alkuvuonna maksetut työehtosopimuksissa sovitut palkankorotukset.
Koronaviruspandemian vuoksi insinöörien työttömyys on kasvanut, ja lomautettujen määrä on ennätyssuuri. Lisäksi vastavalmistuneiden työllistyminen on vaikeutunut.
– Insinöörit ovat kohdanneet pandemian eri tavoin ja erilaisista tilanteista käsin, sanoo Insinööriliiton tutkimuspäällikkö Jenni Larjomaa.
Insinöörien mediaanipalkka nousi kolme prosenttia ja keskiarvopalkka 2,4 prosenttia tämän vuoden lokakuussa verrattuna viime vuoden lokakuun vastaaviin lukuihin. Tänä syksynä mediaanipalkka oli 4 170 euroa ja keskiarvopalkka 4 440 euroa. Teollisuudessa työskentelevien palkat olivat yhä palvelualojen palkkoja korkeammat; teollisuuden mediaanipalkka oli 4 355 euroa ja palvelualojen 4 003 euroa Asiantuntijatehtävissä mediaanipalkka oli 4 000 euroa, ja johto- ja keskijohtotehtävissä 5 050 euroa.
– Paras tapa nostaa palkkaansa on yhä työpaikan vaihtaminen. Palkka nousi työpaikkaa vaihdettaessa keskimäärin 600 euroa, Larjomaa kertoo.
Insinöörinaisten palkat laahaavat edelleen miesten palkkoja jäljessä. Naisten mediaanipalkka oli 3 700 euroa ja miesten 4 250 euroa. Osittain sitä selittää, että miehet työskentelevät naisia useammin ylimmän johdon ja keskijohdon tehtävissä, kun taas naiset ovat miehiä useammin asiantuntija- ja toimihenkilötehtävissä. Miesten palkat ovat naisten palkkoja korkeammat kaikilla asematasoilla.
– Naisten suuremmasta osuudesta keskijohto- ja johtotehtävissä hyötyisivät kaikki, Larjomaa huomauttaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Insinööriliiton tutkimuspäällikkö Jenni Larjomaa, p. 050 330 0238
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry
Yritystukien painopiste siirtyi tki-toimintaan10.4.2025 08:53:49 EEST | Tiedote
Viime vuonna maksettiin aikaisempaa vähemmän yritystukia, mutta niiden painopiste siirtyi uusien innovaatioiden kehittämiseen.
Kuluttajat ovat tarpeettoman pessimistisiä taloustilanteeseen nähden27.3.2025 09:11:25 EET | Tiedote
Viime kuukausien talousennusteet ovat ennustaneet parempia aikoja, mutta kuluttajien luottamus laahaa perässä.
KUTSU: Miksi työ kuormittaa mieltä?13.3.2025 08:03:40 EET | Kutsu
Järjestäjät: Insinööriliitto ja MIELI ry Aika: 27.3.2025 klo 11:00-11:45 Paikka: Pikkuparlamentti, Kansalaisinfo Kahvitarjoilu ennen tilaisuutta Mielenterveyden häiriöt olivat yleisen syy sairauspäivärahalle viime vuonna. Mielenterveyden häiriöiden perusteella sairauspäivärahaa sai yli 100 000 henkilöä vuonna 2024 (Kela). Mielenterveysperusteiset työkyvyttömyyseläkkeet muodostavat jo yli puolet kaikista työkyvyttömyyseläkkeistä (Eläketurvakeskus). Erityisesti alle 45-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeistä valtaosa johtuu mielenterveyden ongelmista. Miksi työ kuormittaa mieltä? Onko asialle tehtävissä mitään? Ohjelma Tilaisuuden avaus, edunvalvontajohtaja Petteri Oksa, Insinööriliitto Miksi työ kuormittaa mieltä? Johtaja Timo Lehtinen, MIELI ry Ratkaiseeko politiikka mielenterveyskriisin? Millä politiikkatoimilla tuetaan työelämän mielenterveyttä? Puheenvuorot kansanedustajat Saara-Sofia Siren (kok.) ja Pinja Perholehto (sd.)
Tullit uhkaavat teollisuuden lupaavaa kasvua10.3.2025 09:03:50 EET | Tiedote
Teollisuuden tilaukset ja tuotanto kasvoivat tammikuussa vuoden takaisesta. Talouden kasvua uhkaa kuitenkin suurvaltojen välinen kauppasota.
Pysyvän oleskeluluvan saamista pitää helpottaa7.3.2025 13:06:45 EET | Tiedote
Insinööriliitto (IL) ja Tekniikan Akateemiset (TEK) vastustavat hallituksen esittämiä tiukennuksia pysyvän oleskeluluvan saamiseen. Pysyvä oleskelulupa vahvistaa ihmisen sitoutumista Suomeen ja mahdollistaa suuremman riskinottokyvyn. Kansainvälisten osaajien lupaehtoja tulee helpottaa merkittävästi tiukennuksien sijasta. Tämä parantaisi Suomen kilpailukykyä ja vetovoimaa kansainvälisten osaajien houkuttelussa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme