Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunkiluonnon seurannan historia ja nykypäivä

Jaa
Helsingin kaupunginkanslian uusi julkaisu Kaupunkiluonnon seuranta tarkastelee kaupunkiluonnon seurannan historiaa, kansainvälisiä ja kansallisia velvoitteita sekä haasteita ja tavoitteita Helsingin kaupungin näkökulmasta. Ympäristön toimintaohjelmien vaihteleva resursointi ja pirstoutunut kokonaisuus eivät kuitenkaan kaikilta osin vastaa monimutkaisten ympäristöongelmien hallinnan tarpeita.
Angervohopeatäplä. Kuva: Juha Tiainen
Angervohopeatäplä. Kuva: Juha Tiainen

Helsingissä kaupunkiluonnon tilastointi ja seuranta alkoivat jo 1860-luvulla, kun paikallisten ongelmien syistä ja seurauksista kerättiin tietoa. Vuosien mittaan korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten tutkimus on ollut selkeä voimavara seurannan yhteistyölle. Lisäksi Suomen ympäristökeskus on koonnut ympäristönsuojelun tietokantoja. Tietoaineistojen sisältöön ovat vaikuttaneet muun muassa ympäristölainsäädäntö ja kulloisetkin ympäristöongelmat.

Helsingillä kansainvälinen vastuu paikallisesta luonnon kehityksestä

Ympäristön seuranta on nykyisin pääosin luonnon monimuotoisuuden seurantaa, johon velvoittavat kansainväliset sopimukset ja EU:n direktiivit. Lisäksi kaupungeilla on nykyisin omaa valtuustokausittaista luontopolitiikkaansa ja kansainvälistä verkostoitumista.

Seurantaa tehdään kaupunkitasolla, kansallisella tasolla, EU-tasolla ja kansainvälisellä tasolla. YK:n tavoitteet ja EU:n säädökset näkyvät myös Helsingin kaupunkitasoisissa linjauksissa. Luontoarvot ja tavoite luonnon monimuotoisuuden lisäämisestä ovatkin keskeisesti esillä Helsingin nykyisessä kaupunkistrategiassa. Parhaillaan on myös valmisteilla kaupungin strategisiin tavoitteisiin kytkeytyvä luonnon monimuotoisuuden turvaamisen toimintaohjelma, jota toteutetaan vuosina 2020–2028.

Tietopohjan hajanaisuus vaikeuttaa kokonaiskuvan muodostamista

Monimuotoisuuden vaalimisen tueksi ja oikeanlaisten toimenpiteiden toteuttamiseksi tarvitaan kattavaa seurantatietoa ja tutkimusta kaupunkiluonnon tilasta ja siinä havaittavista muutoksista. Yksi ongelma syntyy siitä, että seurannan projektiluontoisuudesta ja monista eri toimijoista johtuen aineistot ovat osin pirstaloituneita. Sen vuoksi kokonaiskuvaa luonnon monimuotoisuuden tilasta ei ole kaikilta osin helppoa muodostaa.


Kaupunkiluonnon seuranta (pdf)

Tiivistelmä

Lisätiedot:
Tutkija Inkeri Vähä-Piikkiö, Kaupunkitutkimus ja -tilastot
Puh. 040 334 478
inkeri.vaha-piikkio@hel.fi

Tiedotteen lähetti
Katri Lehtonen
Kaupunginkanslia, viestintä
Puh. 040 167 7302
katri.lehtonen@hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Angervohopeatäplä. Kuva: Juha Tiainen
Angervohopeatäplä. Kuva: Juha Tiainen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Framgångar och rekommendationer – Helsingfors nya utvärdering av hållbar utveckling har publicerats7.5.2025 13:58:52 EEST | Pressmeddelande

Helsingfors stads utvärdering av hållbar utveckling, Från agenda till handling – Genomförandet av FN:s globala mål för hållbar utveckling i Helsingfors 2025, har publicerats tillsammans med de fem största städernas utvärderingar. Genomförandet av hållbarhet i Helsingfors under den gångna fullmäktigeperioden 2021–2025 utvärderas genom fyra huvudteman: ekologisk, social, ekonomisk och kulturell hållbarhet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye