Tieteeseen pohjaava räppi ympäristöhuolen ja toivon viestijänä
Idea tiedehenkisen räpin tekemisestä on kypsynyt hiljalleen ja nyt on julkaisun aika. Ensimmäisen version lyriikoista tutkija Simo Sarkki kirjoitti kulttuuriantropologian seminaariin. Musiikista vastaa Joona Mikael Moilanen ja videotuotannosta Teemu Halmetoja.
Tieteen puolelta ydinryhmässä on ollut mukana lisäksi kulttuuriantropologeja, arkeologi sekä musiikin ammattilainen Sussexin yliopistosta. Ryhmä on muokannut ideaa, lyriikoita, videon käsikirjoitusta ja kokonaisuuden sanomaa. Kukaan tekijöistä ei ole tehnyt tieteeseen nojaavaa räppiä aikaisemmin. Sisällössä huolestuneisuus on päällimmäinen tunne, mutta mukana on myös tujaus toivoa. Videon edetessä yleinen ympäristöhuolen esittäminen vaihtuu henkilökohtaisten valintojen kuvaamiseksi.
”Prospectsin perusviesti on ympäristöhuoli, mutta toisaalta myös toivo. Elonkirjon köyhtymisestä sekä ilmastonmuutoksesta puhutaan paljon. Arktinen aluekin on ollut julkisuuden keskusteluissa. Arktisesta kertova säkeistö tuo monipuolisuutta ympäristöhuolelle. Kestävä kehitys on yhtä lailla ihmisiä kuin luontoakin varten”, kuvailee tutkija Simo Sarkki Oulun yliopistosta.
”Jokaisen kolmen säkeistön loppuun on upotettu ajatuksia siitä, mitä ihmiset voivat tehdä kestävyyden edistämiseksi. Lisäksi beat switchin jälkeinen osuus kuvastaa henkilökohtaista lähestymistä ympäristöhuoleen. Henkilökohtaisen otteen heijastamiseksi teimme videon, jossa kamera ikään kuin kulkee mukanani ja katsoja viettää aikaa kaupungilla kanssani pyöräillen. Ympäristöhuolen herättämä toiminta voi olla arkista ja hauskaakin”, kertoo videolla räppäävä muusikko Joona Mikael Moilanen.
”Mietimme kivoja kohteita ja kuvasimme Joonaa räppäämässä paljon eri taustoilla ja näin saatiin mukaan hieno rytmi, jossa paikat vaihtuvat mutta sanoma säilyy. Luovuuden merkitys paikkojen valinnassa ja niiden potentiaalin hyödyntämisessä on tärkeää”, korostaa videotuotannosta vastaava Teemu Halmetoja.
Sattuman suomat mahdollisuudet näkyvät lopputuloksessa. Esimerkiksi kirpputorilla kuvatessa sieltä löytyi Oulun yliopiston paita, joka näkyy yksityiskohtana videolla. Video on kuvituksen kautta myös muutenkin hauska ja monitulkintainen. Simo Sarkki kertoo, että videosta meinasi kuitenkin aluksi tulla liian ruuhkainen.
”Toki siellä nytkin on paljon asiaa, mutta esimerkiksi valokuvia vähennettiin huomattavasti alkuperäisestä suunnitelmasta ja lisäksi bannerit kuvien päälle jätettiin lähes kokonaan pois. Myöskin newsfeediä lyhennetiin melkoisesti. Lopputulos on vieläkin tiivis, jossa on tarpeeksi asiaa, mutta ei kuitenkaan liikaa. Mielestämme lopputulos on kekseliäs.”
”Haluamme myös johdattaa katsojat lisätietojen äärelle ja päädyimme ratkaisuun, jossa lähteet löytyvät netistä ja ovat suhteellisen helposti lähestyttäviä myös tieteen ulkopuolelta tuleville ihmisille”, Sarkki korostaa.
”Sanoma on tärkein. Äänimaisema toimii alustana viestin välittämiselle. Tuntui kuin olisin tehnyt musiikkia elokuvalle, jossa erilaiset äänet toimivat yhdessä viestin tukemiseksi. Ihmisten erilaiset asiantuntijuudet tukevat toisiaan ja lopputulokseen voimme olla tyytyväisiä. Mielikuvitus yhdistää meitä”, Moilanen kiteyttää luomisprosessin.
Tutkijan analyyttisyydellä Sarkki toteaa lopputuloksestakin tieteellisen pohjan näkyvän.
”Video on kokonaisuutena poikkitieteellinen,jossa erilaiset voimavarat ja vahvuudet yhdistyvät tavalla, joka antaa riittävästi tilaa monimuotoisille luovuuksille. Vertaiskuvan mukaan monitieteisyys on kuin hedelmäkulho, tieteidenvälisyys kuten hedelmäsalaatti ja poikkitieteellisyys kuten smoothie. Prospectsin tapauksessa voi sanoa, että lopputulos on smoothie, joka yllätti meidät kaikki raikkaudellaan!”
Kappale ja video jättävät myös tulkinnalle sijaa. Viesti on tiiviisti se, että jokainen voi auttaa kestävämmän maailman luomisessa ja jokaista tarvitaan muutoksessa. Everyone is a Prospect.
Ympäristömuutos pohjoisessa on ajankohtainen tutkimusaihe Oulun yliopistolla. Tarve muutosten ja niiden vaikutusten ymmärtämiseen muodostaa yhden yliopiston tieteidenvälisistä tutkimusprofiileista. Kulttuuriantropologian oppiaineessa tutkitaan ilmastonmuutoksen sekä elonkirjon köyhtymisen kestävyyshaasteita liittyen sopeutumiseen, resilienssiin, paikallistietoon sekä luonnon resurssien hyödyntämiseen.
Prospects videoprojektin alullepanija tutkija Simo Sarkki, tarkastelee näitä teemoja myös omassa tutkimuksessaan. Sarkin viimeaikaiset julkaisut käsittelevät esimerkiksi poronhoitajia oikeudenhaltijoina sidosryhmän sijaan, sosiaalisia innovaatiota, tiede-politiikka-yhteiskunta vuorovaikutuksia ympäristöhallinnassa sekä luonnonresurssien kestävää hyödyntämistä. Sarkki pyrkii tutkimuksensa kautta vastaamaan aikamme kestävyyshaasteisiin esimerkiksi tuottamalla tietoa, joka auttaa edistämään YK:n määrittämää kestävän murroksen lupausta, ettei kukaan saa jäädä kehityksestä jälkeen.
Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Musiikkivideo ProspectsSiirry videokanavalle
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ville WittenbergViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: tieto- ja sähkötekniikka, 6G Flagship
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Oulun yliopiston opiskelijavalinta on valmistunut1.7.2025 05:51:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston opiskelijavalinnan tulokset on julkaistu. Syksyllä 2025 yliopiston suomenkielisissä kandidaatti- ja maisteriohjelmissa aloittaa yli 2700 uutta opiskelijaa.
Kemiallinen vakoilija, ksenon, paljastaa esimerkiksi syöpäsolujen jälkiä – Oulussa kehitettiin uusia työkaluja NMR-signaalin tulkintaan30.6.2025 05:02:00 EEST | Tiedote
Ksenonatomi toimii kuin vakoilija, jonka NMR-signaalissa erottuvat ympäristön pienimmätkin muutokset. Oulun yliopiston NMR-tutkimusyksikössä on kehitetty laskennallisteoreettisia työkaluja, jotka avaavat uusia mahdollisuuksia käyttää ksenonkaasua biosensorina.
Susien pääkallot paljastavat susikannan vaihtuneen Fennoskandiassa25.6.2025 05:04:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tutkijoiden johtama uusi tutkimus on paljastanut silmiinpistäviä muutoksia Suomen, Norjan ja Ruotsin susien kallon muodossa, mikä heijastaa merkittävää susipopulaation vaihtumista 1900-luvulla.
Euroopan suurin magneettisen resonanssin konferenssi kokoaa lähes 700 tutkijaa Ouluun24.6.2025 07:03:00 EEST | Tiedote
Magneettista resonanssia eri aloilla kemiasta lääketieteeseen soveltavia kansainvälisiä asiantuntijoita kokoontuu Ouluun 6.–10.7.2025 EUROMAR-konferenssiin. Lähes 700 osallistujallaan se on yksi suurimmista Oulussa järjestetyistä kansainvälisistä tieteellisistä kokouksista.
Tutkijat kehittävät älykkäitä bioteknologisia ratkaisuja pohjoisista luonnonvaroista24.6.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston johtama uusi tutkimushanke WaVes – Smart Innovative Biotechnology from Arctic Plant-Derived Waxes and NanoBiomaterials keskittyy hyödyntämään arktisista kasveista, kuten pohjoisista marjoista ja kuusen neulasista, saatavia vaha- ja nanobiomateriaaleja korkeaa lisäarvoa tuottavien bioteknologisten sovellusten kehittämisessä. Tavoitteena on edistää kestävää biotaloutta ja luonnonvarojen vastuullista hyödyntämistä erityisesti pohjoisilla alueilla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme