Suomessa vietetään Tutkitun tiedon teemavuotta
”Tätä teemavuotta tarvitaan, jotta havahdumme siihen, että tietoa pitää puolustaa, ja sitä pitää puolustaa taitavasti. Ei riitä, että tiedeyhteisö tietää. Tiedolla on vaikuttavuutta vasta, kun se johtaa tietynlaiseen käyttäytymiseen tai päätöksiin”, sanoo ylijohtaja Atte Jääskeläinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
Tutkitun tiedon teemavuoden tavoitteena on saada kaikenikäiset tutkitun tiedon pariin. Tavoitteen saavuttamiseksi on innostettu yhteistyöhön mittava joukko tiedon tuottajia, välittäjiä ja hyödyntäjiä. Teemavuoden ohjelma koostuu heidän tuottamistaan tutkitun tiedon tunnettuutta ja hyödynnettävyyttä edistävistä tapahtumista ja teoista. Niitä on teemavuoden tapahtumakalenterissa jo yli 70.
”Teemavuonna eri yhteistyökumppaneiden tuottamista tutkitun tiedon tapahtumista ja muista toimista viestitään ensimmäistä kertaa kansallisena kokonaisuutena. Vastaanotto on ollut positiivista, ja eri alojen toimijat ovat lähteneet hyvin mukaan”, sanoo teemavuoden ohjausryhmän puheenjohtaja, ylijohtaja Riitta Maijala Suomen Akatemiasta. Yhteistyökumppaneilleen teemavuosi tarjoaa lisää näkyvyyttä sekä yhteistyömahdollisuuksia, joiden toivotaan kantavan myös teemavuoden jälkeen.
Tutkitun tiedon teemavuoden tapahtumien kirjo on laaja yleisöluennoista tiedettä ja taidetta yhdistäviin näyttelyihin ja podcasteista lasten virtuaalisiin tiedekerhoihin.
Monipuolisen ohjelman avulla muodostuu kattava kuva tutkitusta tiedosta ja sen roolista yksilön hyvinvoinnin ja yhteiskunnan toiminnan kannalta. Tavoitteena on tehdä tutkitun tiedon merkitys näkyväksi arjessa, osana Suomessa asuvien elämää ja päätöksentekoa sekä lisätä ymmärrystä tiedon luonteesta, johon kuuluu tiedon päivittyminen uusien tutkimustuloksien myötä.
Erityisenä kohderyhmänä ovat lapset ja nuoret, joiden toivotaan saavan teemavuodesta luovuutta, innostusta ja uskoa tulevaisuuteen.
Koronapandemian aikana valtaosa Tutkitun tiedon teemavuoden tapahtumista toteutetaan verkossa. Vuoden avaa Suomen suurin tiedetapahtuma, Tieteen päivät, 13.–17.1.2021. Verkossa järjestettävän tapahtuman teemana on Hyvä ja paha tieto.
Haku teemavuoden ohjelmaan jatkuu läpi vuoden, ja mukaan tavoitellaan satoja toimijoita ympäri Suomen.
Lisätiedot
Tutkitun tiedon teemavuosi on opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Akatemian ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan yhteinen hanke. Se on myös yksi kansallisen tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatioiden (TKI) tiekartan toimenpiteistä. Teemavuoden kehittämistä, toteuttamista ja viestintää tukee yli 50 toimijan verkosto, jossa on mukana toimijoita ministeriöistä yhdistyksiin.
Tiedot teemavuodesta, sen tavoitteista ja tekijöistä sekä viikoittain päivittyvä tapahtumakalenteri löytyvät osoitteesta tutkittutieto.fi.
Tutkitun tiedon teemavuosi on myös Twitterissä, Instagramissa ja Facebookissa. Teemavuoden aihetunnisteet sosiaalisessa mediassa ovat #tttv21 ja #tutkituntiedonteemavuosi.
Yhteystiedot ja haastattelupyynnöt
Riikka Mäkikoskela, pääsihteeri, Tutkitun tiedon teemavuosi, riikka.makikoskela@aka.fi, puh. 0295 33 5174
Tutkitun tiedon teemavuoteen liittyvät haastattelupyynnöt koordinoi teemavuoden viestintäasiantuntija Elisa Lautala, elisa.lautala@aka.fi, puh. 0295 33 5093
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tutkitun tiedon teemavuosi 2021 on opetus- ja kulttuuriministeriön, Suomen Akatemian ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan yhteinen hanke, jonka tavoitteena on tehdä tutkitusta tiedosta entistä näkyvämpää ja saavutettavampaa sekä tiivistää tutkitun tiedon parissa toimivien yhteistyötä. Teemavuosi kokoaa yhteen tapahtumia ja tekoja, joiden avulla muodostuu monipuolinen kuva tutkitusta tiedosta ja sen roolista esimerkiksi yksilön hyvinvoinnin ja yhteiskunnan toiminnan kannalta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tutkitun tiedon teemavuosi 2021
Tutkitun tiedon teemavuodessa 438 mahdollisuutta tutustua tutkittuun tietoon20.12.2021 13:00:32 EET | Tiedote
Tutkitun tiedon teemavuosi 2021 on tehnyt tutkitusta tiedosta entistä näkyvämpää ja saavutettavampaa sekä tiivistänyt tutkitun tiedon parissa toimivien yhteistyötä. Vuoden ohjelmassa oli 438 tutkitun tiedon tunnettuutta edistävää tapahtumaa ja tekoa, joita on toteuttanut 382 kotimaista toimijaa yksin tai yhteistyössä. Mukana on ollut muun muassa yliopistoja ja ammattikorkeakouluja, tutkimuslaitoksia, tieteellisiä seuroja, kulttuurialan toimijoita sekä medioita.
Tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmassa jo yli 300 tapahtumaa ja tekoa9.6.2021 11:38:16 EEST | Tiedote
Tutkitun tiedon teemavuoden tavoitteena on saada kaikenikäiset suomalaiset tutkitun tiedon pariin. Kesän ohjelmassa perehdytään mm. koronan yhteiskunnallisiin vaikutuksiin, tiede- ja taidekasvatuksen uusiin tuuliin sekä tehdään arkeologisia kaivauksia.
Miksi tutkittu tieto on mutua ihmeellisempää?28.4.2021 02:00:00 EEST | Tiedote
Tänään käynnistyvä #mutuaihmeellisempää-kampanja kutsuu pohtimaan, miten tutkittu tieto syntyy ja mikä erottaa sen mielipiteistä ja uskomuksista. Kampanja on osa Tutkitun tiedon teemavuotta.
Finland firar temaåret för forskningsbaserad kunskap8.1.2021 11:49:37 EET | Tiedote
Temaåret för forskningsbaserad kunskap 2021 samlar evenemang och aktiviteter som främjar kännedomen om forskningsbaserad kunskap och ökar deras synlighet. Målet under temaåret är att alla finländare ska få tillgång till forskningsbaserad kunskap och tillförlitliga informationskällor. Temaåret ordnas av Undervisnings- och kulturministeriet, Finlands Akademi och Vetenskapliga samfundens delegation.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme