Helsingin yliopisto ja Metsä Group luomaan yhdessä ratkaisuja uusiutuvien luonnonvarojen kestävälle käytölle

Monitieteinen kumppanuussopimus on solmittu viideksi vuodeksi.
– Haluamme yhdessä Metsä Groupin kanssa luoda uutta tietoa, vahvistaa osaamista ja kouluttaa tulevaisuuden osaajia, jotka tukevat yhteiskuntamme mahdollisuuksia ratkaista kestävyyshaasteita, kuvailee Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom kumppanuutta.
Sopimuksen solmiminen on osa yliopiston uutta strategiaa, jossa todetaan, että yliopisto haluaa olla vastuullisuuden ja kestävyyden edelläkävijä ja edistää yritysyhteistyötä ja innovaatiotoimintaa.
– Pitkäjänteiset yrityskumppanuudet ovat tässä hyvä väline, rehtori Lindblom jatkaa.
Sopimuksella pyritään varmistamaan tulevaisuuden osaajien työllistymistä, urakehitysmahdollisuuksia sekä kehittämään heidän osaamistaan. Tavoitteena on myös ratkaista teknologisia ja kestävän kehityksen asettamia haasteita. Sopimus edistää kestävää metsätaloutta tuottamalla uutta tutkimustietoa ja soveltamalla sitä käytäntöön.
Kumppanuudella pyritään siihen, että yksittäisten hajanaisten projektien sijaan katsotaan yhdessä tulevaisuutta ja asetetaan yhteistyölle pidemmän aikavälin tavoitteita.
– Haluamme kehittää yhdessä ratkaisuja uusiutuvien luonnonvarojen kestävälle käytölle. Jatkuvan oppimisen hengessä vahvistamme osaamistamme ja kyvykkyyksiämme sekä kytkemme opiskelijoita aiempaa paremmin osaksi yhteistyötämme, Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä kommentoi.
Tutkimusta, koulutusta, jatkuvaa oppimista – yhdessä
Sopimus rakentuu tutkimusyhteistyön, opetus- ja koulutusyhteistyön sekä jatkuvan oppimisen ympärille. Tutkimuksen teemoina ovat erityisesti kestävän metsätalouden menetelmät ja teknologia, metsävarojen hallinta, puunkorjuu, kuitupohjaiset materiaalit (kuten elintarvikepakkaukset), ioniset nesteet ja kiertotalouden kemia.
– Tämä yhteistyösopimus on luonnollinen jatko vahvalle tutkimusyhteistyölle liittyen modernin kemian hyödyntämiseen biomassan jalostuksessa. Ionisten liuottimien käyttö selluloosan liuotukseen, ja jatkojalostus vaikkapa tekstiilikuiduiksi on tästä hyvä esimerkki, sanoo orgaanisen kemian professori Ilkka Kilpeläinen matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kemian laitokselta.
Yhteistyö painottuu vahvasti opiskelijoihin. Tavoitteena on rakentaa yhteistyön piirissä oleville opiskelijoille selkeä polku kandivaiheen opinnoista työelämään. Urapolkuun kuuluvat opintojen aikaiset projektityöt, harjoittelut, kesätyöt, pro gradu -työ ja mahdollinen työllistyminen Metsä Groupiin. Yhteistyöllä halutaan myös madaltaa kynnystä työllistää erityisesti kansainvälisiä opiskelijoita. Opiskelijat pääsevät tutustumaan Metsä Groupiin yritysvierailuilla ja kursseille tulee myös vierailevia luennoitsijoita.
– Ruokahävikin vähentäminen, uudenlaiset pakkausmateriaalit ja vastuullisten elintarvikepakkausten kehittäminen ovat moniulotteisia haasteita, joiden ratkaisemisessa tarvitaan pidempiaikaista yhteistyötä. Niin tutkijalle kuin opiskelijallekin on erittäin palkitsevaa olla mukana kehittämässä ratkaisuja, jotka voi jonain päivänä nähdä osana omaa arkea, toteaa Hanna Koivula, yliopistonlehtori maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastolta.
Metsä Groupille yhteistyö tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia henkilöstönsä täydennyskoulutukseen ja työssäoppimiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirsti Lehmusto, kumppanuusjohtaja, Helsingin yliopisto, kirsti.lehmusto@helsinki.fi, puh. 029 412 3225
Anne Toppinen, johtaja, Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutti HELSUS, anne.toppinen@helsinki.fi, puh. 029 415 7966
Pertti Hietaniemi, henkilöstöjohtaja, Metsä Group, puh. 010 463 3772
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Viestinnän asiantuntija Marjaana Lindy, marjaana.lindy@helsinki.fi, 050 518 6195
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Itiöt salamatkustajina – tutkimus valottaa lintujen roolia sienten levittäjinä16.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Tuoreessa väitöstutkimuksessa pohditaan lintujen ja sienten välisten vuorovaikutusten merkitystä ekosysteemeille. DNA-menetelmät paljastavat, että eri lintulajit kantavat mukanaan erilaista sienilajistoa ja levittävät niitä uusille kasvupaikoille. Yhteensä linnuista löydettiin yli 600 sienilajia.
Psykiatrian identiteettikriisit muovaavat mielenterveyden käsitystä ja hoitoa15.5.2025 09:48:06 EEST | Tiedote
Psykiatria ja mielenterveyden ongelmat koskettavat jollakin tavalla lähes kaikkia ihmisiä. Tuore tutkimus analysoi psykiatriassa toistuvia kriisejä ja niitä yhdistäviä tekijöitä. Tutkija povaa seuraavaa kriisiä diagnoosijärjestelmästä, joka ohjaa hoitoa ja tapaa ymmärtää mielenterveyden ongelmia.
Mediatilaisuus 4.6. Tutkimus tuo toivoa – tiedettä potilaan parhaaksi14.5.2025 15:05:40 EEST | Kutsu
Tervetuloa viettämään Toivon päivää 4.6. Meilahden kampukselle ja kuulemaan, kuinka suomalaista huippututkimusta viedään käytäntöön potilaiden parhaaksi. Neljä tutkijaa kertoo masennuksen, rintasyövän, sydänsairauksien ja lihavuuden uusista hoidoista. Ilmoittautuminen 28.5. mennessä.
Tutkimus paljastaa - ihminen elpyy tehokkaammin ikärakenteeltaan vanhemmissa metsissä14.5.2025 13:14:47 EEST | Tiedote
Ikärakenteeltaan vanhemmat metsät ovat tärkeitä ihmisen hyvinvoinnille ja etenkin mielenterveydelle, osoittaa Helsingin yliopistossa ja Luonnonvarakeskuksessa tehty tutkimus. Kaikilla tutkimuksen metsillä oli kuitenkin elvyttävä vaikutus osallistujiin, mikä korostaa lähiluonnon merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.
50 vuotta ja 62 000 lintulaskentakilometriä kertovat muutokset linnustossa14.5.2025 06:50:00 EEST | Tiedote
Suomen linnut siirtyvät noin puolitoista kilometriä kohti pohjoista vuosittain – tämä on selvinnyt vuosittaisista lintujen linjalaskennoista, jotka ovat suomalaisen linnustonseurannan selkäranka. Seurantojen aineistoja hyödynnetään monipuolisesti tutkimuksessa, luonnonsuojelussa ja ympäristön tilan seurannassa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme