VRN ja THL: Monipuolinen ja terveellinen ruokavalio on koronataudin ehkäisyssä oleellisempaa kuin yksittäiset ravintolisät
Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) korostavat kannanotossaan, että useat ravintoaineet ovat tärkeitä elimistön puolustusjärjestelmän toiminnalle, ei pelkkä D-vitamiini. Millään yksittäisellä ravintoaineella ei voi korvata hyvän ravitsemustilan ja monipuolisen ruokavalion hyötyjä.
VRN ja THL suosittelevat, että ravitsemusviestintää tekevät ja terveydenhuollon asiakastyössä toimivat asiantuntijat huomioivat koronapandemiassa erityisesti kokonaisravitsemuksen merkityksen ja ohjeistavat D-vitamiinilisien suositusten mukaisesta käytöstä kaikille asiakkaille.
”Suositusta suurempien D-vitamiinilisien hyödyistä ei ole luotettavaa tutkimusnäyttöä”, toteaa THL:n tutkimusprofessori Suvi Virtanen.
”Kliinisessä työssä D-vitamiini voi olla osa lääkkeellistä hoitoa, jolloin käytettävä annos perustuu lääkärin tekemään lääketieteelliseen arviointiin”, kertoo osastonylilääkäri, VRN:n ravitsemuksen täydentämisen seurantaryhmän puheenjohtaja, dosentti Leo Niskanen.
Hyvän ravitsemuksen turvaamisessa ruokavalion kokonaisuus ratkaisee
Hyvä ravitsemustila on oleellisen tärkeä immuunijärjestelmän toiminnalle ja taudeista toipumiselle. Koronataudin vaikean muodon riskitekijöiksi ovat osoittautuneet sydän- ja verisuonitaudit, diabetes, lihavuus ja korkea ikä. Ikää lukuun ottamatta kaikkiin näihin vaaratekijöihin voidaan vaikuttaa terveyttä edistävällä, ruokasuositusten mukaisella ruokavaliolla.
Riittävä ja monipuolinen ruokavalio sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä ja marjoja, kuitupitoisia täysjyväviljavalmisteita sekä riittävästi pehmeiden rasvojen lähteitä (öljyt, pehmeät rasvalevitteet, kala, pähkinät ja siemenet). Kovaa rasvaa ja suolan ja sokeristen tuotteiden runsasta käyttöä on syytä välttää. Hyvä ruokavalio toteutuu parhaiten, kun syödään säännöllisesti ja huolehditaan kunnollisista aterioista päivittäin.
”Suositusten mukaisella ruokavaliolla voidaan turvata välttämättömien ravintoaineiden riittävä saanti, vahvistaa immuunijärjestelmää ja parantaa elimistön rasva- ja sokeriarvoja”, toteaa VRN:n pääsihteeri Arja Lyytikäinen kuvatessaan monipuolisen ruokavalion koostamista ja hyötyjä.
Milloin D-vitamiinilisää tulee käyttää?
D-vitamiinin riittävän saannin turvaamiseksi ruokavalioon tulisi kuulua päivittäin D-vitaminoituja maitoja, maitovalmisteita tai kasvijuomia sekä rasvalevitteitä ja lisäksi 2–3 kertaa viikossa kalaruokia. Jos tämä suositus ei jostain syystä toteudu, on hyvä käyttää D-vitamiinilisää 10 mikrogrammaa päivässä vuoden pimeimpään aikaan lokakuun alusta maaliskuun loppuun.
Eri väestöryhmille on lisäksi tarkemmat suositukset D-vitamiinilisän käytöstä D-vitamiinin riittävän saannin turvaamiseksi:
- raskaana olevat ja imettävät: 10 mikrogrammaa/päivä ympäri vuoden
- alle 1-vuotiaat lapset: 2–10 mikrogrammaa/päivä ympäri vuoden (annostelu yksilöllistä imetyksen ja äidinmaidonkorvikkeiden/vieroitusvalmisteiden/vitaminoitujen puurojen ja vellien käyttömäärän mukaan)
- 1-vuotiaat: 10 mikrogrammaa/päivä ympäri vuoden
- 2–17-vuotiaat: 7,5 mikrogrammaa/päivä ympäri vuoden
- 18–74-vuotiaat: 10 mikrogrammaa/päivä lokakuun alusta maaliskuun loppuun, jos ei käytä D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä päivittäin ja/tai kalaa 2-3 kertaa viikossa
- 75-vuotiaat ja vanhemmat: 20 mikrogrammaa/päivä ympäri vuoden (jos D-vitaminoitujen elintarvikkeiden käyttö on runsasta, suositeltava annos on 10 mikrogrammaa/päivä)
- hyvin vähän ulkona oleskelevat, peitetysti pukeutuvat ja tummaihoiset: 20 mikrogrammaa/päivä ympäri vuoden
Lähde:
Lisätietoja:
Suvi Virtanen
tutkimusprofessori
THL, VRN:n jäsen
puh. 029 524 8729
etunimi.sukunimi@thl.fi
Arja Lyytikäinen
pääsihteeri
Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN)
puh. 050 409 9860
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi
Leo Niskanen
osastonylilääkäri, PHHYKY,
VRN:n ravitsemuksen täydentämisen
seurantaryhmän puheenjohtaja
puh. 050 067 5727
etunimi.sukunimi@phhyky.fi
etunimi.sukunimi@fimnet.fi
D-vitamiini - saanti- ja valmisteiden käyttösuositukset.
D-vitamiinilisien käyttösuositus vauvoille (seitsemällä kielellä)
Tiedote vastaanottokeskuksille D-vitamiinilisästä, joulukuu 2019
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL vahvistaa rooliaan hyvinvointialueiden kansallisessa ohjauksessa27.5.2025 07:10:00 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) vahvistaa rooliaan hyvinvointialueiden kansallisessa ohjauksessa. Alivaltiosihteeri Marina Erhola esittää tuoreessa selvityksessään, että THL ottaa aiempaa vahvemman roolin alueiden informaatio-ohjauksessa.
Ensi syksyn koronarokotussuositukset julkaistu – tehosterokotetta suositellaan kaikille yli 75-vuotiaille ja tietyille riskiryhmille26.5.2025 08:59:52 EEST | Tiedote
Koronarokotusten tehosteannoksia tarjotaan vakavan koronataudin kohonneessa riskissä oleville jälleen ensi syksynä. Rokotteesta on eniten hyötyä yli 75-vuotiaille. Hyvinvointialue voi kuitenkin edelleen tarjota rokotetta harkinnan perusteella myös tätä nuoremmille esimerkiksi kausi-influenssarokotuksen yhteydessä.
THL viikolla 22/202522.5.2025 15:07:32 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 22.5. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset Pe 23.5. Käyttäytymisen ja viestinnän osaamiskeskus CUBE:n informaatiohyvinvointia selvittäneen väestökyselyn tulokset julkaistaan. Lisätiedot: saija.jarvimaki(at)thl.fi, puh. 029 524 7632 28.5. Turvakotitilastot 2024: Turvakodeissa oli viime vuonna asiakkaita enemmän kuin koskaan. Lisätiedot: soile.koskela(at)thl.fi, puh. 029 524 7058 Blogit 27.5. Hukkaako sosiaalihuolto mahdollisen asiakkaansa? Kirjoittaja: Hanni Joronen Lisätietoa: Katso myös ajankoh
THL ja Ruokavirasto varoittavat multatuotteiden legionellariskistä – Uudellamaalla muutamia vakavia tehohoitoa vaatineita tautitapauksia ikääntyneillä tänä keväänä21.5.2025 14:56:02 EEST | Tiedote
Puutarhatöissä kannattaa muistaa, että multa- ja kompostituotteissa saattaa olla legionellabakteereja. Tänä keväänä on todettu muutamia legionellan aiheuttamia vakavia keuhkokuumetapauksia, joissa multa on todennäköinen tartunnanlähde.
Uusi testi paljastaa riskin keskeisiin kansansairauksiin ja tukee terveellisten elintapamuutosten tekemisessä21.5.2025 00:05:00 EEST | Tiedote
Kansansairauksien riskitesti on julkaistu verkossa. Testi on helppo ja nopea tapa saada arvio omasta riskistään sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonisairauksiin ja muistisairauksiin. Testin ovat kehittäneet yhteistyössä THL ja Diabetesliitto.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme