WSOY

Tiedote: Eeva Joenpellon syntymästä 100 vuotta

Jaa
Kirjailija Eeva Joenpelto (1921–2004) oli 1900-luvun merkittävimpiä kotimaisia kirjailijoita, rakastettu ja tunnustettu painosten kuningatar. Joenpellon kirjailijanura kesti lähes puoli vuosisataa, ja hän julkaisi 26 romaania, joista tunnetuimpia on neliosainen Lohja-sarja. Joenpelto oli aikansa kulttuurielämän vaikuttaja, jonka elämään mahtui paitsi säihkettä myös suurta tragediaa.

Joenpellon merkitys suomalaiselle kirjallisuudelle on huomattava, ja hänen teostensa teemat muun muassa miesten ja naisten välisistä suhteista ja valtakamppailusta ovat yhä ajankohtaisia.  

Juhlavuoden teema on Paluu juurille, ja juhlavuoden ohjelmasta vastaavat WSOY:n lisäksi WSOY:n kirjallisuussäätiö, Eeva Joenpelto -seura ja Lohjan kaupunki. 

Osana juhlavuotta WSOY täydentää Joenpellon tuotantoa tuomalla saataville e- ja äänikirjoina hänen rakastettuja klassikkoteoksiaan sekä julkaisemalla Suvi Aholan kirjoittaman Mitä Eeva Joenpelto todella sanoi?  -teoksen, jossa pohditaan kattavasti kirjailijan tuotantoa ja sen merkitystä. Teoksen ilmestymispäivänä 8.4. klo 18 WSOY järjestää kirjaan ja Joenpellon tuotantoon liittyvän virtuaalisen keskustelun. Tilaisuus striimataan WSOY:n Facebook-sivulla.  

Äänikirjoina ilmestyvät: 
Helena Ruuskan kirjoittama elämäkerta Elämän kirjailija Eeva Joenpelto (2015) 26.2. 
Neito kulkee vetten päällä (1955) ja Elämän rouva, rouva Glad (1982) 28.5.  
Lohja-sarjan 2. osa Kuin kekäle kädessä (1976) ja Uskomattomia uhrauksia (2000) syksyn 2021 kuluessa 

E-kirjoina ilmestyvät: 
Jottei varjos haalistu (1986) 12.5. 
Uskomattomia uhrauksia (2000) syksyllä 2021

Julkaistavien teosten lisäksi juhlavuoteen on järjestetty monenlaista ohjelmaa ja tilaisuuksia, joissa pohditaan Joenpellon tuotantoa ja sen vaikutuksia suomalaiseen kirjallisuuteen:

Lohja, 12.6. klo 10–16 kirjallisuusseminaari Laurentius-salissa. Esiintyjinä muun muassa Helena Ruuska, Marianna Kurtto ja Suvi Ahola. 

Sammatti, 17.6. klo 19 Vaahterateatterin ensi-ilta Tuomari Müller, hieno mies, Paikkarin torppa Sampomäellä. Sammattilainen Vaahterateatteri tuottaa kantaesityksenä kesäteatterinäytelmän, jonka on Eeva Joenpellon Finlandia-palkitun romaanin pohjalta käsikirjoittanut ja ohjannut Anna Rimpinen. 

Sammatti, 19.6.2021 klo 12–15.30 syntymäpäiväjuhla Sammatin koululla. Juontajana Minna Pitkonen. Puhujina mm. Tiina Mahlamäki, Suvi Ahola, Helena Ruuska ja Marianna Kurtto. Marja Koski esittää Joenpellon tekstejä. 

Lohja, 7.7.–11.9. näyttely Paluu juurille, Eeva Joenpelto 100 vuotta Lohjan pääkirjaston Linderinsalissa. Osa näyttelystä jatkaa kiertonäyttelynä. 

Paluu juurille esittelee Eeva Joenpellon kirjailijantyötä ja hänen elämäänsä tarkkaan vaalitun julkisuuskuvan takana. Näyttely tutustuttaa myös Sammatin kirjailijatalo Vares-Kantolaan, missä monet maineikkaat nykykirjailijat ovat työskennelleet Joenpellon jälkeen. 

Opastetut kierrokset Vares-Kantolaan kesällä, tarkemmat tiedot myöhemmin.

Eeva Joenpelto rakennutti 1970-luvulla Sammattiin kodikseen Vares-Kantolan talon, jossa hän asui viimeiset vuosikymmenensä ja jonka hän testamenttasi WSOY:n kirjallisuussäätiölle nimeään kantavaksi kirjailijakodiksi ”pitkää proosaa kirjoittavan kirjailijan käyttöön”.  

Juhlavuoden ohjelma toteutetaan pandemiatilanteen sallimissa rajoissa, ja muutokset ovat mahdollisia. Ohjelmasta tiedotetaan sosiaalisessa mediassa ja verkkosivuilla:  

IG & FB: @eevajoenpelto100  
www.eevajoenpeltoseura.wordpress.com  
www.lohja.fi 
Juhlavuoden logo (liitteenä) © Martti Ruokonen

Lisätietoja:  

WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson, anna-riikka.carlson@wsoy.fi, puh. 040 778 1149 

WSOY:n kirjallisuussäätiön asiamies Annaliina Rintala, annaliina.rintala@wsoy-kirjallisuussaatio.fi, puh. 040 156 1956 

Avainsanat

Kuvat

Juhlavuoden logo (c) Martti Ruokonen
Juhlavuoden logo (c) Martti Ruokonen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

WSOY
WSOY
Lönnrotinkatu 18 A
00120 Helsinki

010 5060 200http://www.wsoy.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta WSOY

Nuori Aleksis -palkinto Siiri Enorannan Maailmantyttäret-romaanille29.9.2023 11:10:00 EEST | Uutinen

Siiri Enoranta on valittu yläkoulun Nuori Aleksis 2023 -palkinnon saajaksi romaanillaan Maailmantyttäret (WSOY, 2022). 1500 euron rahapalkinnon myöntää Äidinkielen opettajain liitto. Opetushallituksen Lukuliike rahoittaa hanketta. Palkinto jaetaan parhaalle edellisvuonna ilmestyneelle nuorille suunnatulle kotimaiselle kauno- tai tietokirjalle. Sen saajan valitsee yläkoululaisten raati, jonka kokoaa Äidinkielen opettajain liitto. Siiri Enoranta on neljäs yläkoulun Nuori Aleksis -palkinnon saanut kirjailija. Esiraatiin kuului 69 yläkouluikäistä lukijaa eri puolilta Suomea. Raatilaiset lukivat kevään ja kesän aikana vuonna 2022 julkaistua kotimaista nuorille suunnattua kauno- ja tietokirjallisuutta. Luku-urakan päätteeksi jokainen esiraatilainen listasi neljä suosikkiaan, ja valintojen perusteella Äidinkielen opettajain liitto nimesi palkintoehdokkaiksi viisi eniten ääniä saanutta teosta. Esiraadin viisi huippulukijaa pääsi loppuraatiin, joka valitsi ehdokkaiden joukosta palkittavan teoks

Nimitysuutinen: Ville Laihonen WSOY:n graafiseksi suunnittelijaksi ja Art Directoriksi20.6.2023 12:59:40 EEST | Tiedote

Graafikko Martti Ruokonen aloitti WSOY:llä 1990 ja jää syksyllä 2023 eläkkeelle. Hän on jättänyt kädenjälkensä satoihin kirjoihin, ollut monen kirjailijan luottograafikko ja luonut WSOY:n graafista ilmettä tavalla, joka jää historiaan. Ruokosen omaleimaisesta otteesta ei voi erehtyä: hänen suunnittelunsa on klassisen vähäeleistä ja erehtymättömän tyylikästä, ja siksi hänen suunnittelemansa kirjat kestävät aikaa. 1.8.2023 WSOY:n graafisena suunnittelijana ja Art Directorina aloittaa Ville Laihonen, jolla on vahva kokemus niin mainostoimiston monipuolipuolisista visuaalisen suunnittelun töistä kuin kirjankansisuunnittelusta. ”On upeaa päästä visuaalisena suunnittelijana mukaan rakentamaan suuresti arvostamaani kustannusalan brändiä tällaisena haasteellisena yltäkylläisyyden aikana, jossa digitalisaation mukana tuoma viihdetulva täyttää ihmisten arjen ja vapaa-ajan”, Ville Laihonen toteaa. WSOY:n kotimaisen kaunokirjallisuuden kustantaja Anna-Riikka Carlson kertoo olevansa kiitollinen Mar

Jenni Haukion muistelmateos ilmestyy 29.5. – Haukio kertoo kirjastaan yleisötapahtumassa Helsingin Akateemisessa16.5.2023 12:01:21 EEST | Tiedote

Jenni Haukion herkkäviritteinen muistelmateos Sinun tähtesi täällä ilmestyy maanantaina 29.5. ja hän kertoo kirjastaan kirjan ilmestymispäivänä Helsingin Akateemisessa Kirjakaupassa klo 17. Yleisölle avoimessa tilaisuudessa Haukio kertoo teoksen synnystä ja kokemuksistaan isänmaan palveluksessa kustantaja Anna-Riikka Carlsonin haastattelemana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme