Suomen Punainen Risti SPR

Yksinäisyys on räjähtänyt Suomessa – asialle on tehtävä heti jotain

Jaa
Yksinäisyys voi johtaa tragedioihin. Tällä hetkellä lähes joka kolmas suomalainen kärsii yksinäisyydestä, kun aiemmin yksinäisiä oli joka viides.
Kuva: Joonas Brandt
Kuva: Joonas Brandt

Poikkeuksellinen aika rajoituksineen on lisännyt suomalaisten yksinäisyyttä äärimmilleen. Koronatilanne on jatkunut jo lähes vuoden ja jatkuu yhä vähintään useita kuukausia. Tämä johtaa samalla yksinäisyyden pitkittymiseen ja yhä vakavampiin haittoihin.

– Olemme huolissamme tästä. Aika on jo nyt pitkä ja sillä tulee olemaan pidempiaikaisia vaikutuksia. Terveysturvallisuus on tietysti tärkeää, ja sen lisäksi meidän kaikkien on syytä ottaa yksinäisyys yhtä vakavasti. Koronaan voi kuolla ja niin voi yksinäisyyteenkin, Punaisen Ristin sosiaalitoiminnan koordinaattori Maaret Alaranta sanoo.

Yksinäisyyden haitat kasautuvat jo valmiiksi vaikeassa tilanteessa oleville

Yksinäisyys on lisääntynyt erityisestiyli 65-vuotiailla, yksinasuvilla, pienituloisimmilla ja työelämän ulkopuolella olevilla.

– Yksinäisyyden haitat kuormittavat eniten niitä, jotka ovat muutenkin jo vaikeassa tilanteessa. Tutkimuksen mukaan sosioekonomisesti heikommassa asemassa olevilla yksinäisyys on lisääntynyt eniten, Alaranta sanoo.

Pitkittynyt yksinäisyys heikentää ihmisen terveyttä ja hyvinvointia merkittävästi. Yksinäisyys altistaa monille sairauksille, kuten masennukselle, muille mielenterveyden häiriöille sekä fyysisille sairauksille.

Yksinäisyys on haitallista yksilön lisäksi myös yhteiskunnalle. Yksinäiset ihmiset käyttävät enemmän terveyspalveluja ja jäävät helpommin yhteiskunnan toimintojen ulkopuolelle,

– Meillä ei yhteiskuntana ole varaa menettää lähes kolmannesta väestöstä yksinäisyydelle. Tämä on todellinen uhka, jota vastaan meidän on ryhdyttävä toimiin viimeistään nyt, Maaret Alaranta sanoo.

Jokaisen apua tarvitaan yksinäisyyden kitkemiseksi

Punainen Risti vähentää yksinäisyyttä Suomessa. Joka vuosi noin 25 000 ihmistä saa Punaisen Ristin ystävätoiminnan kautta apua yksinäisyyteensä. Tämä ei kuitenkaan yksin riitä. Jokaisen on kannettava vastuunsa asiassa, jotta yksinäisyyttä saadaan helpotettua.

– Kolmannes suomalaisista on niin suuri määrä ihmisiä, etteivät vapaaehtoisjoukot tai viranomaiset yksin pysty parantamaan tilannetta. Kannustamme ihan kaikkia pitämään yhteyttä läheisiinsä ja miettimään, kuka ympärillämme saattaisi kokea yksinäisyyttä ja kaivata juttuseuraa. Pienilläkin teoilla on suuri vaikutus, Maaret Alaranta sanoo.

Punainen Risti tutki suomalaisten yksinäisyyttä, syitä yksinäisyyden taustalla sekä koronan vaikutuksia yksinäisyyteen. Tutkimuksen toteutti Taloustutkimus tammikuussa 2021.

Tule mukaan vapaaehtoiseksi ystäväksi: http://spr.punainenristi.fi/nahdaan

Punaisen Ristin ystävänpäiväkampanja: https://www.punainenristi.fi/ystavanpaiva

Lisätietoja:

Sosiaalitoiminnan koordinaattori Maaret Alaranta, p. 040 358 3257

Viestinnän asiantuntija Senni Puustinen, p. 040 610 9447

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Joonas Brandt
Kuva: Joonas Brandt
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Suomen Punainen Risti SPR
Suomen Punainen Risti SPR
Tehtaankatu 1 a
00140 HELSINKI

https://www.punainenristi.fi/

Suomen Punainen Risti on yksi Suomen suurimmista kansalaisjärjestöistä. Punaisen Ristin tehtävänä on auttaa apua eniten tarvitsevia kotimaassa ja ulkomailla.

Punainen Risti auttaa ihmisiä katastrofien ja onnettomuuksien sattuessa ja kouluttaa heitä varautumaan niihin. Järjestö kannustaa ihmisiä hoitamaan terveyttään ja pitämään huolta toisistaan. Inhimillisyyden puolustaminen on yksi järjestön päätavoitteista.

Finlands Röda Kors är en av de största frivilligorganisationerna i Finland. Röda Korset har i uppgift att hjälpa dem som mest är i behov av hjälp såväl i hemlandet som utomlands.

Röda Korset hjälper människor i samband med katastrofer och olyckor och ger utbildning i beredskap. Organisationen uppmuntrar människor att sköta sin hälsa och ta hand om varandra. Att försvara humanitet är en av Röda Korsets huvudmål.

 

 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Punainen Risti SPR

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye