Bosch mullistaa liikkumisen liittämällä autot internet-verkkoon

Tulevaisuuden autoissa nähdään täysin uusia toiminnallisuuksia, joissa fyysinen tila ja virtuaalimaailma yhdistyvät saumattomasti. Esimerkiksi tuulilasista voidaan tehdä auton tärkein näyttö, jolloin kaikki tiedot sekä ajoneuvosta että sen ympäristöstä tulevat osaksi kuljettajan näkökenttää.
Boschilla on kolme strategista tavoitetta autojen verkottumiseen liittyville hankkeilleen: Ensiksikin internetistä pyritään tekemään intuitiivisesti toimiva jatke autolle ja sen toiminnoille. Toisekseen uusilla sovelluksilla halutaan parantaa kuljettajaa avustavien järjestelmien toiminnallisuutta. Kolmanneksi kehitystyössä pyritään siihen, että autot voidaan verkottaa saumattomasti muun liikenteen infrastruktuurin kanssa. Yhtiö työskentelee tarvittavan teknologian parissa tiiviisti ja on jo tuonut valikoiman ratkaisuja sarjatuotantoon.
Tavoite 1: Internet osaksi autoa
Verkottumisesta on muodostumassa autoteollisuuden megatrendi. Yksi Boschin kehittämistä uusista ratkaisuista on MySpin, joka integroi iPhonen ja Androidin älypuhelimet osaksi autoa niin, että puhelimen näyttö näkyy auton päänäytöllä. Ratkaisu tekee puhelimen ja sen sovellutusten käyttämisestä huomattavasti entistä helpompaa, turvallisempaa ja mukavampaa.
Bosch tuo internetin autoon myös ilman matkapuhelinten apua. Tulevaisuudessa kuljettajat säästyvät esimerkiksi sähköauton latauspaikkojen tai parkkipaikkojen etsimiseltä, kun auton navigointijärjestelmä varaa paikan ja ohjaa ajoneuvon sen luo.
Bosch yhdistää jopa voimansiirron internetiin. Boschin eHorizon-järjestelmä, jota yhtiö on tarjonnut hyötyajoneuvoille vuodesta 2012 lähtien tarpeettomien kiihdytysten ja hidastusten minimoimiseksi, yhdistää yhtiön voimansiirtoon liittyvän järjestelmäosaamisen innovatiiviseen ohjelmisto-osaamiseen. Tulevaisuudessa ajoneuvojen navigointidata täydentyy reaaliaikaisesti internetin liikennetiedoilla, joten ajoneuvot voivat rullata vapaalla pysähdykseen ennen ruuhkan saavuttamista tai lasketella alamäkeen kulkevat tieosuudet vähiten polttoainetta kuluttavassa tilassa. Tämä auttaa vähentämään polttoaineen kulutusta jopa 15 prosentilla. Internetiin kytketty navigointilaite, jossa ajoneuvot hyödyntävät verkon tarjoamia tietoja, tulee olemaan arkipäivää myös henkilöautoissa.
Tavoite 2: Auto osaksi internetiä
Tiedon valtatie ei ole tässäkään tapauksessa yksisuuntainen. Ajoneuvot eivät pelkästään hyödynnä internetin tarjoamaa tietoa vaan myös lähettävät aktiivisesti tietoja muille tiellä liikkujille. Tulevaisuuden ajoneuvot keräävät tietoa ympäristöstään ja välittävät sitä palvelimelle tai suoraan toisilleen. Kerättyä dataa käytetään muun muassa dynaamisten karttojen kehittämiseen sekä turvallisuuden parantamiseen. Uusi teknologia mahdollistaa sen, että vaikka kuljettaja havaitsee vasta edessä olevan mutkan, navigointijärjestelmä on jo tietoinen siitä, että sen takana on jäätä tai ruuhkajonon pää. Tämänkaltainen toiminnallisuus auttaa ehkäisemään muun muassa ketjukolareita; järjestelmä voi joko varoittaa kuljettajaa tai aloittaa jarrutuksen automaattisesti.
”Verkottuminen on automatisoidun ajamisen keskeinen kulmakivi – ja toisin päin”, Robert Boschin GmbH:n johtoryhmän jäsen Wolf-Henning Scheider sanoo. ”Kun ajoneuvot yhdistetään internetpilveen, tietosuoja on yksi keskeisistä vaatimuksista. Potentiaalisten hyötyjen tulee olla paljon mahdollisia riskejä suuremmat”, hän lisää. Boschin tytäryhtiö escrypt kehittääkin aktiivisesti tietoturvaratkaisuja, jotka on räätälöity nimenomaan autoja varten.
Jo nyt on olemassa joitakin sovellutuksia, joissa ajoneuvot kommunikoivat ulkomaailman kanssa. Yksi esimerkki on eCall-palvelu, joka tulee olemaan pakollinen EU:n alueella vuodesta 2015 alkaen. Onnettomuuden sattuessa ajoneuvo ottaa yhteyttä hälytyskeskukseen automaattisesti. Samat anturit, jotka laukaisevat turvatyynyn, aktivoivat puhelun. Tämä voi vähentää avun saamiseen kuluvaa aikaa jopa 50 prosenttia maaseudulla ja 40 prosentilla kaupungissa.
Ajoneuvon välittämien tietojen kerääminen säästää potentiaalisesti myös rahaa. Bosch työstää analyysityökaluja ja ennaltaehkäisevän huollon ratkaisuja muun muassa kuljetusyritysten käyttöön. Moottorin tiedot voidaan esimerkiksi lähettää automaattisesti tietokantaan, joka analysoi ja vertaa samantyyppisessä käytössä olevien ajoneuvojen tietoja. Toiminto mahdollistaa muun muassa komponentin kulumisrajan ennustamisen niin, että se voidaan vaihtaa ajoissa. Jatkossa vastaava ominaisuus voidaan ulottaa myös henkilöautoihin. Näin vaurioituneet osat voidaan korvata ennen kuin auto pysähtyy matkalle.
Tavoite 3: Autoista osa liikenteen infrastruktuuria
Auton liittäminen internetiin mahdollistaa jopa vieläkin kiehtovampien sovellusten kehittämisen. "Autojen liitettävyys internet-verkkoon aloittaa uuden aikakauden. Tähän asti autot ovat olleet eristettyjä ympäristöstään, mutta nyt vuorovaikutus mahdollistuu”, Scheider kuvailee.
Bosch työskentelee myös koko metropolin verkottamisen parissa. Monacossa käynnissä oleva Boschin pilottihanke tarjoaa välähdyksen tulevaisuudesta, jossa liikkuvuus on verkottuneen kaupungin keskeisenä painopistealueena. Verkottuneen kaupungin sovellusmahdollisuudet ovat rajattomat: auton opastaminen latauspaikan ääreen, lähimmän parkkipaikan varaaminen ja maksaminen, kulkuvälineen vaihtaminen sujuvasti sähköiseen polkupyörään liikenteen niin vaatiessa ja niin edelleen.
Boschin ohjelmistoalustoja käytetään jo nyt sähköautoiluun liittyvissä testeissä. Yksi esimerkki on Hubject, järjestelmä, jonka avulla asiakkaat voivat ladata sähköautonsa eri yhtiöiden latauspisteissä ja maksaa sitten laskun kätevästi osana normaalia sähkölaskuaan.
Truck Secure Parking on puolestaan online-varausjärjestelmä moottoriteiden varsilla sijaitseville pysähtymispaikoille. Kaikki parkkipaikat ovat videovalvottuja, ja ne on yhdistetty Boschin call centeriin, mikä lisää sekä rahdin että kuljettajien turvallisuutta.
Automatisoidut ja internet-verkkoon liitetyt autot voivat parantaa liikenteen sujuvuutta merkittävästi ja taata ikäihmisille turvallisen ja mukavan tavan siirtyä paikasta toiseen. Tutkimukset osoittavat, että liikennekuolemia voitaisiin vähentää jopa 90 prosentilla ajoneuvojen automatisoitumisen myötä.
Kaiken kaikkiaan Bosch katsoo autojen verkottumisen tarjoavan maailmanlaajuisen markkinan uusille sovelluksille. Yhtiö tekee asiaan liittyvää tuotekehitystä paitsi autovalmistajien myös muita aloja edustavien innovatiivisten yritysten kanssa Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa.
Lisää aiheesta:
mySpin – älypuhelimen osaksi autoa integroiva sovellus
Electronic horizon: ennustava navigointijärjestelmä
Älykäs rahtilaivueen hallintajärjestelmä
Hubject –pioneerihanke e-liikkuvuuden kehittämiseksi
Tulevaisuuden verkottunut kaupunki
Videoita:
mySpin – älypuhelimen osaksi autoa integroiva sovellus
Yhteyshenkilöt
Maija Andersson
+358 10 480 8225
maija.andersson@fi.bosch.com
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Bosch-konserni on maailman johtava teknologiatuotteiden ja palvelujen toimittaja. Sen palveluksessa oli vuoden 2021 lopussa noin 402 600 työntekijää. Konsernin liikevaihto vuonna 2021 oli 78,7 miljardia euroa. Konserni on jaettu neljään liiketoiminta-alueeseen: Mobility Solutions, Industrial Technology, Consumer Goods ja Energy and Building Technology. Johtavana IoT-yhtiönä Bosch tarjoaa innovatiivisia ratkaisuja älykoteihin, teollisuus 4.0:lle ja verkottuneeseen liikkumiseen. Boschin asiantuntijuus anturiteknologiassa, ohjelmistoissa ja palveluissa sekä oma IoT-pilvipalvelu takaavat, että sen asiakkaat voivat saada verkottuneita ja toimialojen rajat ylittäviä ratkaisuja yhdeltä toimittajalta.
Strategisena tavoitteena on helpottaa elämää ja parantaa elämänlaatua tuotteilla ja ratkaisuilla, jotka sisältävät tekoälyä (AI) tai jotka on kehitetty tai valmistettu sen avulla. Yhtiö tarjoaa tekniikkaa, joka on ”Invented for life.”
Konserni käsittää Robert Bosch GmbH:n sekä sen noin 440 tytäryhtiötä ja paikallista yhtiötä yli 60 maassa. Jos mukaan luetaan myös myynti- ja palveluyhteistyökumppanit, on Bosch tuotanto-, suunnittelu- ja myyntiverkostonsa kautta läsnä lähes kaikissa maailman maissa. Bosch-konserni on ollut hiilineutraali vuoden 2020 ensimmäisestä neljänneksestä lähtien. Yhtiön kasvun perusta on sen innovaatiovoima. Tutkimuksessa ja tuotekehityksessä työskentelee noin 76 100 henkilöä 128 toimipisteessä eri puolilla maailmaa. Heistä noin 38 000 on ohjelmistokehittäjiä.
Robert Bosch (1861–1942) perusti yhtiön Stuttgartissa vuonna 1886 hienomekaniikan ja sähkötekniikan korjaamoksi. Robert Bosch GmbH:n poikkeuksellinen omistusrakenne takaa konsernin taloudellisen riippumattomuuden. Sen ansiosta yhtiön on mahdollista suunnitella tulevaisuuttaan pitkäjänteisesti ja sijoittaa tulevaisuutensa kannalta välttämättömiin investointeihin etupainotteisesti. Yleishyödyllinen säätiö Robert Bosch Stiftung omistaa 94 prosenttia Robert Bosch GmbH:n osakkeista. Loput osakkeista omistaa Boschin perhe yrityksensä kautta sekä Robert Bosch GmbH. Suurinta äänivaltaa yhtiössä käyttää Robert Bosch Industrietreuhand KG, joka huolehtii myös omistajuuteen liittyvistä toiminnoista.
Lue lisää: www.bosch.fi, www.iot.bosch.com, www.bosch-press.com, www.twitter.com/BoschPresse
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Robert Bosch Oy
Bosch Tech Day 2025: Bosch investoi voimakkaasti tekoälyyn kasvun vauhdittajana25.6.2025 14:31:47 EEST | Tiedote
Pitkän aikavälin liikevaihdon kasvua odotetaan tekoälyratkaisuista avustettuun ja automatisoituun ajamiseen ▶ Bosch investoi yli 2,5 miljardia euroa tekoälyyn vuoden 2027 loppuun mennessä ▶ Tavoitteena on yli 10 miljardin euron liikevaihto tekoälypohjaisilla ratkaisuilla avustettuun ja automatisoituun ajamiseen vuoteen 2035 mennessä. ▶ Stefan Hartung: "Tekoälyn läpimurrot mahdollistavat innovaatioiden nopeamman kehittämisen ja muuttamisen liiketoiminnaksi." ▶ Tekoälyagenttien (AI-agenttien) avulla Bosch mullistaa teollisen valmistuksen ▶ Bosch on Euroopan johtava yritys tekoälyyn liittyvien patenttien ja patenttihakemusten määrässä
Anturiteknologia: Bosch määrittää standardit Bluetooth-pohjaisille rengaspaineantureille23.6.2025 13:13:46 EEST | Tiedote
Uusi täysin integroitava MEMS-anturi alhaisella virrankulutuksella Boschin uusi rengaspaineanturi SMP290 Bluetooth Low Energy -tekniikalla yksinkertaistaa ajoneuvoarkkitehtuureja. Standardoitu Bluetooth-yhteys avaa uusia käyttökohteita, kuten suoran yhteyden älypuhelimiin. Erittäin vähäinen energiankulutus takaa rengaspaineantureiden pitkän käyttöiän. Ehdolla “Best Sensors Awards 2025” -palkintogaalassa kategoriassa “Best Automotive & Mobility Solution”.
Bosch esittelee 2030-strategiansa – vahvistaa asemaansa teknologiajohtajana8.5.2025 13:13:37 EEST | Tiedote
Talousvuosi 2024: liikevaihto 90,3 miljardia euroa / liiketulosmarginaali 3,5 prosenttia / noin 13 miljardia euroa etupainotteisia investointeja Näkemys vuodelle 2025: ydinmarkkinat, joissa on vähän kasvupotentiaalia / Tavoitteet: liikevaihdon ja liiketulosmarginaalin kasvattaminen, edellisen vuoden vapaan kassavirran tason saavuttaminen. Teknologisen kehityksen edistäminen, innovatiivisuuden vahvistaminen: Bosch myöntää 250 miljoonaa euroa uutta riskipääomaa startup-yrityksille. Stefan Hartung: "Strategia 2030 -suunnitelmamme avulla asetamme itsellemme kunnianhimoisia tavoitteita, jotka antavat meille suuntaa globaaleina myllerryksen aikoina." Markus Forschner: “Bosch varmistaa taloudellisen liikkumavaran toimimalla aikaisin epävarmoina aikoina."
Boschin liiketoimintavuoden 2024 ennakkotiedot julki31.1.2025 16:19:19 EET | Tiedote
Bosch on julkaissut ennakkotiedot vuoden 2024 liiketoimintavuodesta, joka oli haasteellinen markkinakehityksen vuoksi. Huolimatta taloudellisista paineista yritys on edistynyt pitkän aikavälin strategiassaan ja pyrkii edelleen saavuttamaan tavoitteensa kasvussa ja kilpailukyvyn vahvistamisessa.
Bosch käyttää ohjelmistoja ja tekoälyä tehdäkseen tuotteistaan älykkäämpiä ja parantaakseen ihmisten turvallisuutta7.1.2025 13:42:24 EET | Tiedote
CES 2025: Boschin tuotteet ovat läsnä kaikilla elämänalueilla Tanja Rueckert: “Ohjelmisto ja digitaaliset ratkaisut ovat liiketoimintamme kulmakiviä.” Rajaton kunnianhimo: Bosch odottaa saavuttavansa yli 6 miljardin euron myynnin ohjelmistojen ja palvelujen osalta ensi vuosikymmenen alkuun mennessä. Koodattu #LikeABosch: yli 5 000 Boschin tekoälyasiantuntijaa on rekisteröinyt yli 1 500 tekoälypatenttia vain viidessä vuodessa – ei vertaistaan Saksassa eikä Euroopassa. Bosch Tech Compass: Suurin osa vastaajista aikoo kouluttautua tekoälyn parissa vuonna 2025 – Bosch on jo kouluttanut onnistuneesti 65 000 työntekijää. Ohjelmistorajoitteinen liikkuvuus: Bosch on liikkuvuuteen erikoistuneen ohjelmistotaitonsa avulla ihanteellinen kumppani maailman suurimmille teknologia-alan toimijoille. Palkittu teknologia: älykäs Boschin pinnasänky auttaa nuoria vanhempia huolehtimaan vastasyntyneistään – ja voittaa CES-palkinnon. Bosch arjessa: älykkäät MEMS-anturit varmistavat intuitiivisen ja energiate
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme