Tuulivoima ja sen terveysvaikutukset: maailmalla tiedostetaan infraäänen haittavaikutukset, nyt kaivataan tarkempaa alan tutkimusta myös Suomeen

Jaa
Ensi kertaa Suomessa on saatavilla koottua tietoa tuulivoiman haitallisista terveysvaikutuksista. Laaja tutkimuskatsaus pitää sisällään aiemmin suomeksi julkaisematonta tietoa tuulivoiman infraäänen vaikutuksista ihmisen terveyteen. Tutkijat esittävät Suomeen erityistä tuulivoiman tutkimusohjelmaa sekä haittojen seurantaa, myös tuulivoimaan liittyvän poliittisen päätöksenteon tueksi.
Latamäen tuuliteollisuusalue
Latamäen tuuliteollisuusalue

Suomessa on tätä ennen julkaistu vain tuulivoima-alan tutkimuksia, joissa tuulivoima oletetaan terveydelle haitattomaksi ratkaisuksi energiantuotantoon.

”Suomessa ei ole mitään muuta näin suurta suunniteltujen infrahankkeiden kokonaisuutta, josta ei ole tehty eikä ole tekeillä ilmiön mahdollisimman kokonaisvaltaista, systemaattista tutkimusta. Tuulivoiman käytännön suunnittelu ja rakentaminen Suomessa juoksee alan tutkimuksen edellä”, emeritusprofessori Kimmo Suomi sanoo.

”Tuulivoimaloiden terveyshaitat ovat suuri riski, jota ei oteta riittävästi huomioon poliittisessa päätöksenteossa ja tuuliteollisuusalueiden sijoittelussa”, tutkimuksen tekijät Kimmo Suomi ja Pirjo Keronen sanovat.

Tutkijat esittävätkin Suomeen erityistä tuulivoiman tutkimusohjelmaa sekä siihen liittyvää, jatkuvaa tuulivoimateollisuuden haittojen seurantaa.

”Toivottavasti nyt julkaisemastamme tutkimuskatsauksesta hyötyisi tuleva selvitystyö, jossa tuulivoiman hyötyjen lisäksi kartoitettaisiin kattavasti sen haittapuoletkin. Suomessa on tähän mennessä julkaistu lähinnä vain sellaisia alan tutkimuksia, joissa tuulivoima oletetaan terveydelle haitattomaksi ratkaisuksi energiantuotantoon”, Kimmo Suomi pohtii.

Yhteistä julkaisussa mukana oleville tutkimuksille on, että niissä tuodaan esille tuulivoiman infraäänen haitallisuus ihmisen terveydelle. Näitä haittoja voivat olla muun muassa kuulo- ja tasapaino-ongelmat, huimaus ja tinnitus, vastustuskyvyn heikkeneminen, sydämen ja verisuonten kollageenimuutokset, unihäiriöt sekä keskittymishäiriöt.

”Infraääni aiheuttaa terveydellisiä ongelmia pitkäaikais- ja yhteisvaikutuksina. Infraäänen ja muiden tekijöiden kuten pienitaajuisten äänten sekä esimerkiksi maanvärähtelyn yhteisvaikutukset ovat aihepiiri, jota Suomessa ei ole tutkittu juuri lainkaan”, Suomi sanoo.

Alkuperäisjulkaisuja on käyty läpi lähes 300, joihin nyt julkaistu, uusi tutkimuskatsaus perustuu. Nyt julkaistussa läpileikkauksessa on lähes sata elektronista lähdeviitettä, joista pääsee tutustumaan suoraan alkuperäisiin tutkimuksiin. Näitä ei ole aiemmin Suomessa julkistettu.

Politiikkatoimien painotukset ovat lisänneet merkittävästi investointeja tuulivoimateollisuuteen Suomessa ja myös kansainvälisesti. Tutkijat arvioivat julkaisussa myös maan hallitusten ilmastopoliittisten tavoitteiden vaikutusta strategisen tutkimuksen rahoitukseen ja tähänastisen kotimaisen tuulivoimatutkimuksen sisältöön.

Suomen tuulivoimakapasiteetti on 2 500 megawattia. Maamme hallitus tavoittelee 1 000 megawatin tuulivoiman lisärakentamista vuosittain seuraavien 10-15 vuoden aikana. Tuuliteollisuushankkeita on julkaistu jo noin 18 500 megawatin edestä. Näissä suunnitelmissa voimaloiden tehot olisivat kolminkertaiset ja korkeudet kasvaisivat 100 metriä nykyisiin tuulivoimaloihin verrattuna. Valmisteilla olevia tuuliteollisuusalueita ympäri maata on ainakin 218.

Professori emeritus Kimmo Suomi tunnetaan liikuntainfran kuten liikunta- ja virkistyspaikkojen tutkijana. Suomi on ollut liikunnan yhteiskuntatieteiden professori Jyväskylän yliopistossa 1995-2018. Hän on ollut myös terveystieteissä vuodesta 2002 lähtien liikuntasuunnittelun, erityisesti hyvinvointia edistävän suunnittelun dosentti Jyväskylän yliopistossa.

Tutkimusassistentti Pirjo Keronen toimii nykyisin kouluttajana ja tulkkina. Aiemmin hän on toiminut assistenttina Saksan valtion ydintutkimuskeskuksessa sekä yrittäjänä kansainvälisissä tehtävissä.

Linkki julkaisuun:
https://www.dropbox.com/s/dj773n0izqp3yrf/Tutkimuskatsaus_Tuulivoiman%20haitalliset%20terveysvaikutukset.pdf?dl=0

Valokuvia lehdistön käyttöön:
https://www.dropbox.com/sh/souz5njn4gypgk4/AAAwN1crie-ZyKW9R32bQVdsa?dl=0

Yhteyshenkilöt

Kimmo Suomi, emeritusprofessori
puh. 040 188 1407


Pirjo Keronen, tutkimusassistentti
puh. 050 463 6141, bsa@tza.de

Kuvat

Latamäen tuuliteollisuusalue
Latamäen tuuliteollisuusalue
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Visuaalinen Viestintätoimisto Ilona Savitiehttp://www.ilonasavitie.com/viestintapalvelut

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye