Koronavirusmuunnosten sekvensointi aloitettu Fimlabissa
Sekvensointi on pystytetty tiiviissä yhteistyössä mikrobiologian ja genetiikan erikoisalojen sekä Tampereen yliopiston kanssa. Genetiikan laboratoriolla vakiintuneessa käytössä olleet menetelmät ja kokemus sekvensoinnista osana muun muassa syöpädiagnostiikkaa ovat edesauttaneet menetelmän käyttöönottoa myös virusvarianttien tunnistamiseen.
Sekvensoinnin tavoite on epidemiologinen seuranta
Koronaviruksen osoitus potilasnäytteistä perustuu PCR-testaukseen, jossa tutkitaan yhtä tai muutamaa ennalta määritettyä sekvenssipätkää kerrallaan. Tämän vuoksi menetelmä sopii hyvin viruksen osoittamiseen suurista näytemääristä.
Sekvensoinnin merkitys osana koronadiagnostiikkaa heräsi tarpeesta seurata maailmalla leviämään lähteneiden virusvarianttien kulkua. Nyt on selvää, että variantit leviävät vauhdilla, ja brittivariantista on tulossa uusi valtavirus myös Suomessa.
– Elämme murrosvaihetta sen suhteen, millainen testausstrategia virusvarianttien sekvensointiin tullaan linjaamaan. Resurssien turvaamisen näkökulmasta on tärkeää, ettei lähdetä ylimitoitettuun sekvensointiin. Tarvitsemme systemaattista sekvensointia tietääksemme, minkälaisia viruskantoja Suomessa on liikkeellä. Näin voimme varmistaa myös PCR-diagnostiikan toimivuuden, toteaa mikrobiologian erikoisalajohtaja, ylilääkäri Tapio Seiskari.
– Vallitsevassa tilanteessa on tarkoituksenmukaista pysytellä nimenomaan epidemiologisen tilannekuvan rakentamisen tasolla, koska tällä on merkitystä arvioitaessa esimerkiksi rokotteiden tehoa kiertäviin viruskantoihin, lisää mikrobiologian erikoislääkäri Minna Paloniemi.
Sekvensointimenetelmiin kohdistuvat vaatimukset kasvavat, kun genomia määritetään tarkemmin, eikä vain seurata tiettyjen, yksittäisten varianttien leviämistä.
– Yhden sekvenssinäyte-erän kattava analysointi koko virusgenomin osalta on vaativaa ja kestää kaikkine vaiheineen useamman päivän. Siksi sekvensointi ei varsinaisesti palvele taudin diagnostiikkaa, vaan enemmänkin juuri epidemian seurantaa, sanoo genetiikan erikoisalajohtaja Mauri Keinänen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tapio Seiskarimikrobiologian erikoisalajohtaja, ylilääkäriFimlab Laboratoriot Oy
Puh:050 4400 025tapio.seiskari@fimlab.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Fimlab on Suomen suurin laboratorioalan yritys, joka tuottaa laboratoriopalveluita sekä laboratorioalan koulutusta ja tutkimusta Pirkanmaan, Keski-Suomen, Kanta-Hämeen, Vaasan sairaanhoitopiirien sekä Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän julkisen terveydenhuollon tarpeisiin. Fimlabin omistavat Pirkanmaan, Keski-Suomen, Kanta-Hämeen, Vaasan sairaanhoitopiirin kuntayhtymät ja Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymä. Fimlabilla on yli 110 toimipistettä ja asiakkaina noin 1,3 miljoonaa suomalaista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Fimlab Laboratoriot Oy
Vähemmän jonottamista, enemmän joustavuutta – uusia näyteastia-automaatteja Pohjanmaalle25.6.2025 09:20:30 EEST | Tiedote
Fimlab lisää uusia näyteastioiden nouto- ja palautusautomaatteja Pohjanmaalle.
Muutoksia Fimlab Kihniön palveluissa kesäkuun alusta alkaen19.5.2025 10:17:42 EEST | Tiedote
Fimlab Kihniön palvelupäiviin tulee muutos: 2.6.2025 alkaen laboratorio on avoinna tiistaisin klo 8–11 (aiemmat palvelupäivät olivat maanantai ja torstai). Vuoronumeroasiointi verikokeisiin ja EKG-tutkimuksiin päättyy Fimlab Kihniössä 2.6.2025 alkaen. Verikokeisiin ja EKG-tutkimuksiin pääsee jatkossa ajanvarauksella, näyteastian voi noutaa tai palauttaa vuoronumerolla. Pirkanmaan alueen asukkaat voivat asioida kaikissa Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen Fimlab-palvelupisteissä. Ajantasaiset aukioloaika- ja palvelupistetiedot voi tarkistaa osoitteessa fimlab.fi.
Fimlab Juupajoki palvelee kesäkuun alusta alkaen tiistaisin12.5.2025 09:14:52 EEST | Tiedote
Fimlab Juupajoen palvelupäiviin tulee muutos: laboratorio on 2.6.2025 alkaen avoinna tiistaisin klo 8–11 (aiemmat palvelupäivät olivat maanantai ja keskiviikko). Laboratorio on suljettuna 30.6.−4.8.2025. Fimlab Juupajoki palvelee sekä ajanvarauksella että vuoronumerolla. Ajanvarauksen tekemällä näytteenottoon pääsee sujuvasti ilman ylimääräistä jonottamista. Pirkanmaan alueen asukkaat voivat asioida kaikissa Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen Fimlab-palvelupisteissä. Ajantasaiset aukioloaika- ja palvelupistetiedot voi tarkistaa osoitteessa fimlab.fi.
Muutos Fimlab Vesilahden palvelupäivissä kesäkuun alusta alkaen8.5.2025 12:04:12 EEST | Tiedote
Fimlab Vesilahden palvelupäivät muuttuvat kesäkuun alussa. 2.6.2025 alkaen Fimlab Vesilahden palvelupäivät ovat tiistai ja torstai (aiemmin maanantai, tiistai ja torstai). Tiistain ja torstain aukioloajat pysyvät ennallaan: laboratorio palvelee ajanvarauksella ja vuoronumerolla (myös näytteenottotarvikkeiden nouto ja palautus) klo 7.30–12. Fimlab suosittelee ajan varaamista laboratorioon, sillä ajanvarauksella näytteenottoon pääsee sujuvasti ilman ylimääräistä jonottamista. Pirkanmaan alueen asukkaat voivat asioida kaikissa Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen Fimlab-palvelupisteissä. Ajantasaiset aukioloaika- ja palvelupistetiedot voit tarkistaa osoitteessa fimlab.fi/toimipisteet-ja-aukioloajat.
Näyteastia-automaatti Hämeenlinnan pääterveysasemalle30.4.2025 08:32:19 EEST | Tiedote
Nyt myös Fimlab Hämeenlinnan pääterveysasemalla on otettu käyttöön näyteastioiden nouto- ja palautusautomaatti.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme