Selvitys: Tieliikenteen ja lähinaapureiden aiheuttama melu häiritsevät yleisimmin Suomessa
Yleisimmin ihmisten unta ja oleskelua häiritsevät tieliikenteen ja lähinaapureiden aiheuttama melu. Tämä käy ilmi THL:n tuoreesta selvityksestä, jossa ensimmäistä kertaa tarkasteltiin, miten häiritseviksi ihmiset kokevat eri ympäristömelun lähteet omassa arjessaan.
Selvityksen mukaan hyvin häiritsevänä tieliikennemelun koki arjessaan 4,8 prosenttia ja lähinaapureiden melun 4,5 prosenttia vastaajista.
”Tieliikennemelun haitat on yhteiskunnassa vähitellen tiedostettu. Vastedes myös naapuruston aiheuttaman melun haitat on syytä huomioida yhtenä tärkeänä ympäristömelun lähteenä”, sanoo THL:n erikoistutkija Anu Turunen.
Muita tutkimuksessa mukana olleita ympäristömelun lähteitä olivat rautatie-, raitiovaunu- ja lentoliikenne, teollisuus ja satamat sekä lähinaapureiden lisäksi muu naapurusto.
Noin viidesosa luokittelee itsensä meluherkäksi
Melun kokeminen häiritseväksi on hyvin yksilöllistä.
”Kokemukseen vaikuttavat äänen fysikaalisten ominaisuuksien ja altistumistilanteen lisäksi yksilölliset ominaisuudet kuten meluherkkyys sekä asenne äänilähdettä kohtaan. Riippuen henkilöstä, esimerkiksi naapureiden aiheuttama melu voidaan kokea hyvin häiritseväksi, vaikka äänenpainetaso olisi pieni ja normaaleihin elämisen ääniin luokiteltava”, Turunen sanoo.
Noin viidesosa luokittelee itsensä meluherkäksi Suomessa. Tässä selvityksessä se, luokitteliko vastaaja itsensä meluherkäksi vai ei, näytti määrittävän eniten ympäristömelun kokemista häiritseväksi.
Esimerkiksi se, kokiko oman oleskelun merkittävästi häiriintyvän tieliikennemelun tai lähinaapurien melun vuoksi, oli yli kolme kertaa yleisempää meluherkiksi itsensä määrittelevillä. Myös unen häiriintyminen tieliikennemelun vuoksi oli heillä lähes viisi kertaa yleisempää.
”Meluherkkyydellä on keskeinen rooli melun terveyshaitoissa. Se määrittelee, kuinka häiritsevänä yksilö melun kokee sekä miten herkästi ja voimakkaasti yksilö ja hänen elimistönsä reagoivat meluun”, Turunen sanoo.
Koko Suomen kattava kyselyaineisto
Selvityksen aineistona oli THL:n vuonna 2015 keräämä koko Suomen kattava kyselyaineisto (Alueellinen terveys- ja hyvinvointitutkimus, ATH). Tutkimukseen poimittiin satunnaisesti 38 000 henkilön otos 20 vuotta täyttäneistä suomalaisista. Kyselyn vastausaktiivisuus oli 53 prosenttia eli vastaukset saatiin noin 20 000 henkilöltä.
Viite
Turunen ym. (2021). Eri ympäristömelulähteiden kokeminen häiritseväksi Suomessa. Ympäristö ja Terveys-lehti 2/2021.
Lisätietoja
Anu Turunen
erikoistutkija
THL
p. 029 524 6473
etunimi.sukunimi@thl.fi
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Uusi toimintamalli edistää terveellistä ja kestävää ruokailua varhaiskasvatuksessa – hyviä tuloksia kuntakokeiluista19.5.2025 00:05:00 EEST | Tiedote
Pienillä ruokavaliomuutoksilla ja panostamalla ruokakasvatukseen on mahdollista edistää terveellistä ja kestävää ruokailua varhaiskasvatuksessa ilman, että kustannukset tai ruokahävikki lisääntyvät. Ruoka-askel-hankkeessa toteutetusta interventiosta päiväkodeissa saatiin hyviä kokemuksia.
Kutsu: Mitä hyvinvointitalous tarkoittaa ja mikä on sen merkitys tulevaisuuden Suomessa? Entä mikä on median rooli aihetta koskevassa keskustelussa? Tervetuloa symposiumiin 20.–21.5.!16.5.2025 10:15:53 EEST | Kutsu
Hyvät toimitukset, järjestämme tiistaina 20.5. klo 9–17 ja keskiviikkona 21.5. klo 9–15 symposiumin Wellbeing Economy Approach – Hyvinvointitalouden tulevaisuus Suomessa.
THL viikolla 21/202515.5.2025 15:18:11 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 15.5. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ma 19.5. Pienillä ruokavaliomuutoksilla ja panostamalla ruokakasvatukseen on mahdollista edistää terveellistä ja kestävää ruokailua varhaiskasvatuksessa ilman, että kustannukset tai ruokahävikki lisääntyvät. THL:n ja yhteistyökumppaneiden toteuttamasta Ruoka-askel-hankkeesta saatiin hyviä tuloksia. Tulosten pohjalta on kehitetty uusi toimintamalli terveellisen ja kestävän ruokailun edistämiseksi varhaiskasvatuksessa. Lisätietoja: johanna.leinonen(at)thl.fi
Asiakastyytyväisyys sosiaali- ja terveyspalveluissa pysynyt korkealla – luottamus järjestelmän toimivuuteen heikentynyt15.5.2025 00:03:00 EEST | Tiedote
Vuonna 2024 vain noin puolet suomalaisista ilmoitti luottavansa terveyspalveluihin ja vielä harvempi sosiaalipalveluihin. Luottamus palvelujärjestelmän toimivuuteen on heikentynyt selvästi, selviää THL:n Terve Suomi -tutkimuksen tuoreesta raportista.
Jätevesitutkimus: Peukun eli muuntohuume alfa-PVP:n käyttö jyrkässä kasvussa, alueelliset erot suuria9.5.2025 00:01:00 EEST | Tiedote
Alfa-PVP:tä (”peukku”) käytetään yhä enemmän etenkin pääkaupunkiseudun läheisyydessä. Alueelliset erot ovat kuitenkin merkittäviä, ja käyttö keskittyy voimakkaasti Etelä- ja Lounais-Suomeen. Myös amfetamiinin ja kokaiinin vuonna 2024 mitatut käyttömäärät ovat monin paikoin mittaushistorian korkeimpia, osoittaa THL:n tuore jätevesitutkimus.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme