UM: Kehityksen kumppanit -keskustelusarja valottaa nykypäivän kehitysyhteistyötä
Sarjassa kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari kiertää virtuaalisesti Suomea ja käy keskustelua kehitysyhteistyön tekijöiden kanssa ulkoministeriön Twitter- ja Facebook -kanavilla. Keskustelujen tavoitteena on kertoa käytännön kokemusten kautta, mitä nykypäivän kehitysyhteistyö voi parhaimmillaan olla: kumppanuutta, joka edistää kestävän kehityksen tavoitteita ja avaa mahdollisuuksia suomalaisille tekijöille.
”Suomella on osaamisemme ansiosta tilaisuus olla edelläkävijä ja aidosti kokoamme suurempi kehitysyhteistyötoimija. Meidän tulee myös vahvistaa kaupan ja kehityksen yhteisvaikuttavuutta, jolla tuemme suomalaisten yritysten menestymistä maailmalla. Samalla on tärkeä uudistaa ja kirkastaa yhteistä käsitystämme kehitysyhteistyöstä”, sanoo ministeri Skinnari.
Jokaisessa keskustelussa on mukana paikallinen kehitysyhteistyötä tekevä yritys sekä järjestökentän edustaja.
”Kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttaminen, monisyisten kehitysongelmien ratkaiseminen ja oikeudenmukaisen maailman edistäminen ihan kaikille vaatii mukaan kaikkia toimijoita. Rakentamalla kumppanuuksia ja yhteistyötä kehitysjärjestöjen, yritysten ja kehittyvien maiden paikallisten toimijoiden kesken pystymme kantamaan globaalia vastuuta kokonaisvaltaisemmin ja oppimaan toinen toistemme osaamisesta”, sanoo Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry:n vaikuttamistyön johtaja Annika Launiala.
Tilaisuudet on teemoitettu eri paikkakunnille alueiden erityispiirteet huomioiden. Ministeri Ville Skinnari keskustelee asiantuntijoiden kanssa energia-alan, innovaatioiden, metsäosaaminen ja terveysteknologian vaikutuksista kestävän kehityksen tavoitteisiin.
“Useat kehitysmaat ovat jo kasvutalouksia, jotka kaipaavat erilaista osaamista ja teknologiaa yhteiskuntansa kestävän kasvun rakentamiseksi. Suomesta löytyy monipuolisesti tätä osaamista, joten on hyvä, että kaupan ja kehityksen asiantuntijat myös yhdessä pohjustavat yhteistyötä näiden maiden kanssa”, korostaa Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori.
Lisäksi sarjan viimeinen lähetys tarjoaa käytännön vinkkejä yrityksille, jotka ovat kiinnostuneita liiketoiminnasta kehittyvillä markkinoilla.
Ajankohdat ja teemat:
- To 11.3. 8.30–9.30 Kehityksen kumppanit Vaasassa: energia. Mukana keskustelemassa: projektinjohtaja Petri Polvilampi, Wärtsilä Oyj; ohjelma-asiantuntija Jussi Laurikainen, World Vision sekä tutkija Eva Nilsson, Svenska Handelshögskolan
- Ke 17.3. klo 9–10 Kehityksen kumppanit Oulussa: innovaatiot. Mukana keskustelemassa: työelämäprofessori ja IndoorAtlas -yrityksen perustaja Janne Haverinen, Oulun yliopisto sekä vaikuttamistyön johtaja Annika Launiala, Fingo ry
- Ma 22.3. klo 9–10 Kehityksen kumppanit Joensuussa: metsät. Mukana keskustelemassa: Arbonautin REDD+ and Sustainable Forestry -yksikön päällikkö Jarno Hämäläinen, toiminnanjohtaja Hanna Matinpuro, Siemenpuusäätiö sekä professori Timo Tokola, Itä-Suomen yliopisto
- Pe 26.3. klo 13.30–14.30 Kehityksen kumppanit Turussa: terveysteknologia. Mukana keskustelemassa: neuvonantaja Peter Essen, Bayer Oy; toiminnanjohtaja Jouni Hemberg, Kirkon Ulkomaanapu sekä operatiivinen johtaja Riikka Erkkilä, Aqsens Health Oy
- Ke 31.31. klo 9–10 Kehityksen kumppanit Helsingissä: rahoitus- ja yhteistyömahdollisuudet. Mukana keskustelemassa: kaupallinen neuvos Antti Piispanen, ulkoministeriön kehitysrahoituksen ja yksityisen sektorin yksikkö; Head of Meteorological Infrastructure & Capability Development Vesa Koivula, Vaisala Oyj sekä innovaatioasiantuntija Mika Välitalo, Fingo ry
Keskusteluja voi seurata ulkoministeriön Twitter- ja Facebook -kanavilla.
Lisätiedot:
Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerin erityisavustaja Kirsi Airio, puh. +358 50 574 1729
Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Timo Vuori, puh. +358 50 553 5319
Suomalaiset kehitysjärjestöt Fingo ry:n vaikuttamistyön johtaja Annika Launiala, puh. +358 50 317 6766
Avainsanat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Laivastokatu 22, PL 176
00023 Valtioneuvosto
0295 16001http://um.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Ulkoministeriö / Utrikesministeriet
Suomi muiden silmin 2025: Suomi-kuva säilyi vakaana, mutta mielikuvat maailmalla jakautuvat4.2.2025 00:01:00 EET | Tiedote
Koulutus, hyvä hallinto, luonto, tasa-arvo ja onnellisuus ovat teemoja, joista Suomi tunnetaan maailmalla, kertoo Finland Promotion Boardin julkaisu Suomi muiden silmin. Vuonna 2024 kansainvälistä medianäkyvyyttä toivat erityisesti Nato-jäsenyys ja turvallisuuspolitiikka. Suomi-kuva on haastavasta maailmantilanteesta huolimatta säilynyt pääosin myönteisenä, mutta erot eri maiden suhtautumisessa Suomeen ovat kasvaneet. Sen vuoksi on yhä tärkeämpää, että Suomi tunnetaan omista vahvuuksistaan, julkaisussa todetaan.
// KORJATTU TIEDOTE // VALTOSEN INFO PERUTTU //Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista9.1.2025 09:22:54 EET | Kutsu
Tiedoksi toimituksille Ulkoministeri Valtosen infotilaisuus toimittajille torstaina 9.1.2025 klo 18.25 Suomen aikaa on peruuntunut. Lisätiedot: tiedottaja Miia Vihola, puh. 0295 350 680 tai UM viestintäpäivystäjä, puh. 040 551 6571 Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi
Tiedoksi toimituksille: ulkoministeri Valtosen info Ukrainan ja Moldovan vierailuista8.1.2025 18:00:24 EET | Kutsu
Ulkoministeri Elina Valtonen vieraili Ukrainassa 8. tammikuuta ja vierailee Moldovassa 9. tammikuuta. Ukrainassa tapaamisten aiheena olivat mm. Etyjin ja Suomen tuki Ukrainalle. Moldovassa Valtonen keskustelee mm. Moldovan energiatilanteesta ja Transnistrian konfliktista.
//KORRIGERAT//Finland får eget nationellt ljudlandskap6.12.2024 00:00:00 EET | Pressmeddelande
//KORRIGERAT: telefonnummer i kontaktuppgifter// På Finlands självständighetsdag, den 6 december, offentliggör Finland som första land i världen ett nationellt ljudlandskap. ”Ääniä” är ett verk som komponerats av Lauri Porra. Verket består av 15 originalkompositioner som har inspirerats av Finland och det finländska. Beställningsverket kommer att lanseras vid ambassadernas självständighetsfester runt om i världen. Efter det kan alla som vill uppleva det finländska lugnet ta del av det musikaliska verket.
//KORJATTU//Suomi saa oman kansallisen äänimaiseman6.12.2024 00:00:00 EET | Tiedote
//KORJATTU puhelinnumero yhteystiedoissa// Suomen itsenäisyyspäivänä, 6. joulukuuta, Suomi julkaisee ensimmäisenä maana maailmassa kansallisen äänimaiseman. ”Ääniä” on Lauri Porran säveltämä, 15 alkuperäisestä sävellyksestä koostuva teoskokonaisuus, joka on saanut inspiraationsa Suomesta ja suomalaisuudesta. Tilausteos lanseerataan suurlähetystöjen itsenäisyyspäiväjuhlissa ympäri maailmaa, minkä jälkeen se on avoinna kaikille, jotka haluavat rauhoittua kokemaan suomalaisuutta musiikin kautta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme