Suomen kattavaa korkeusmallia tarvitaan tulvien ja ilmastonmuutoksen torjunnassa
Korkeusmalli tuotetaan laserkeilausaineistosta, joka kuvaa maanpinnan muotoja tarkasti kahden metrin ruutukoossa. Viimeinen laserkeilaamatta ollut alue Lapin Angelissa saatiin keilattua viime kesänä. Maanmittauslaitos sai valmiiksi urakan, joka alkoi vuonna 2008. Kansallisessa peruspaikkatietojen tuotannossa kyseessä on siis huomattava merkkipaalu.
– Se, että meillä on tasalaatuinen, tarkka ja digitaalisessa muodossa oleva korkeustieto koko maasta, mahdollistaa analyysien tekemisen uudella tavalla. Korkeusmallin avulla voidaan tuottaa tarkempi valuma-aluejako koko Suomesta. Sitä tarvitaan esimerkiksi vesistönsuojelussa ja tulvamallinnuksessa, iloitsee kartastopäällikkö Heli Laaksonen Maanmittauslaitokselta.
Korkeusmalleja hyödynnetään usein yhdessä muiden maastotietojen kanssa erilaisissa analyyseissa ja sovelluksissa. Kun maanpinnan korkeus tiedetään tarkasti, se mahdollistaa myös maanpinnalla sijaitsevien kohteiden, kuten rakennusten ja puuston korkeuden, tarkemman määrittämisen.
Korkeusmalli mahdollistaa kustannustehokkaat mallinnukset
Kartoilla korkeustieto esitetään perinteisesti korkeuskäyrien avulla. Digitaaliset korkeusmallit kuvaavat maanpinnan korkeuseroja käyriä paljon tarkemmin. Tietoa hyödyntävät monet viranomaiset, jotka tarvitsevat tietoa tulkitakseen maanpinnan kallistuksia ja pienimuotoisiakin pinnanmuotoja. Näin voidaan selvittää esimerkiksi, mihin suuntaan vesi valuu. Tieto auttaa tulvariskien arvioinnissa.
– Maanmittauslaitoksen korkeusmalli on mahdollistanut kustannustehokkaasti niin tulvien, virtausreittien kuin valuma-alueiden aikaisempaa tarkemman mallinnuksen. Tulvakarttojen avulla voidaan suunnitella etukäteen toiminta tulvatilanteessa, kuten tilapäiset suojaukset ja asukkaiden evakuoinnit. Tulvakartat ovat myös keskeinen työkalu ilmastonmuutokseen sopeutumisessa. Niiden avulla voidaan varautua tulevaisuuden tulvariskeihin esimerkiksi maankäytön suunnittelussa, kertoo professori Bertel Vehviläinen Suomen ympäristökeskuksesta.
Korkeusmallia hyödynnetään lisäksi esimerkiksi geologisessa tutkimuksessa sekä metsäsektorilla. Myös Maanmittauslaitoksen ortoilmakuvissa hyödynnetään korkeusmallia.
– Mitä parempi korkeusmalli, sitä tarkempi ortoilmakuva. Korkeusmallin perusteella Kansallisen maastotietokannan kohteille saadaan johdettua niiden korkeustieto, Heli Laaksonen kertoo.
Tiedot tehokkaassa käytössä myös suunnistuskartoilla
Korkeusmalli on avointa aineistoa, joten se on helposti hyödynnettävissä monenlaiseen harrastuskäyttöön. Korkeusmallin voi ladata kuka tahansa käyttöönsä Maanmittauslaitoksen avoimien aineistojen tiedostopalvelusta.
Suomen Suunnistusliiton suunnistuskarttojen valmistusta valvova karttavastaava Pasi Jokelainen kertoo, että Maanmittauslaitoksen avoimen aineiston korkeusmallia ja laserkeilausohjelmassa tuotettua pistepilviaineistoa käytetään käytännössä kaikkien uusien suunnistuskarttojen lähtöaineistoina.
– Maanmittauslaitoksen nykyiset aineistot ovat vaikuttaneet paljon suunnistuskarttojen nykytilanteeseen ja tekemiseen. Korkeusmalli on perustana suunnistuskartoille ja varsinainen maastokartoitus on nyt aiempaa helpompaa, Jokelainen kertoo.
Aineiston avoimuus on taloudellinen kysymys monille toimijoille. Suomen Suunnistusliitossakin pohja-aineiston hankintakustannukset ovat pudonneet murto-osaan, kun koko maasta on saatavilla riittävän tarkka korkeusmalli. Sitä täydennetään muulla avoimesti jaossa olevalla paikkatiedolla.
– Uuden suunnistuskartan tekemisen aloittamiskynnys on nyt matala, kun kaikkialta Suomesta on saatavilla korkeusmalli, Jokelainen toteaa.
Korkeusmallia ajantasaistetaan Kansallisen laserkeilausohjelman etenemisen mukaisesti. Ajantasaistettavat alueet ovat merkittäviä muutoksia maanpinnassa, jotka ovat yleensä rakentamisen aiheuttamia, kuten esimerkiksi uusi tie.
Voit tutustua korkeusmallista tehtyihin visualisointeihin eli niin kutsuttuihin vinovalovarjosteisiin muun muassa Paikkatietoikkunassa. Katso lyhyt video, miten voit Paikkatietoikkunassa mitata vaikkapa tonttisi korkeudet hyödyntämällä Maanmittauslaitoksen korkeusmallia.
Lisätietoja:
Kartastopäällikkö Heli Laaksonen, +358 40 098 8243, heli.laaksonen@maanmittauslaitos.fi
Korkeusmalli KM2:n saatavuus ja laatuluokka kuukausittain: https://www.maanmittauslaitos.fi/peruspaikkatietojen-yllapito
Lisätietoa laserkeilausohjelmasta: https://www.maanmittauslaitos.fi/laserkeilaus-ja-ilmakuvaus
Katsoaksesi videon lähteestä mml.videosync.fi, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Videolla näytetään, miten voit Paikkatietoikkunassa mitata vaikkapa tonttisi korkeudet hyödyntämällä Maanmittauslaitoksen korkeusmallia.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kartastopäällikkö Heli Laaksonen, +358 40 098 8243, heli.laaksonen@maanmittauslaitos.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta

PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Metrin mitta täyttää 150 vuotta 20.5. – tieteellinen tutkimus varmistaa, että mittayksiköiden tarkkuus pitää20.5.2025 06:17:00 EEST | Tiedote
Kansainvälinen metrisopimus, johon myös Suomi on sitoutunut, täyttää 150 vuotta 20.5.2025. Mittayksiköiden tarkkuudessa pysyminen edellyttää kansainvälistä yhteistyötä ja tieteellistä tutkimusta. Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskus FGI:n suorittamat vuosittaiset painovoimamittaukset sekä Nummelassa sijaitseva maailman tarkin viiva ovat esimerkkejä kansainvälisestä yhteistyöstä, jolla Suomi varmistaa osaltaan mittausten yhdenmukaisuutta.
Kiinteistönvälittäjät: asuntokaupan kulku on nopeutunut huoneistotietojärjestelmän tultua – kesällä alkaa seuraava hyötyjä tuova vaihe15.5.2025 07:44:07 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmä on jo nyt nopeuttanut ja sujuvoittanut asuntokaupan etenemistä, arvioivat kiinteistönvälittäjät. Lisää hyötyjä huoneistotietojärjestelmästä on odotettavissa tänä ja ensi vuonna, kun kesällä alkaa taloyhtiöiden hallinnollisten tietojen ilmoittaminen huoneistotietojärjestelmään.
The National Land Survey will be photographing a third of Finland from an airplane – datasets will be made available to authorities and the general public13.5.2025 08:17:07 EEST | Press release
The National Land Survey has started its annual aerial photography and laser scanning season to collect crucial data to help strengthen comprehensive security. The data is also used by the forestry and environmental sector. In addition, the datasets will be made available to the general public free of charge. A continuation of the aerial photography and laser scanning programme that is about to end this year is already being planned because an investment of 4.3 million euros gives a benefit of 11 million euros.
Lantmäteriverket kommer att flygfotografera en tredjedel av Finland under sommaren – datamaterialet kommer att användas av myndigheter och blir fritt tillgängligt för alla13.5.2025 08:15:46 EEST | Pressmeddelande
Lantmäteriverket har inlett den årliga flygofotgraferings- och laserskanningsperioden för att producera datamaterial som spelar en central roll i förstärkningen av den övergripande säkerheten. Datamaterialen är även viktiga för skogs- och natursektorn. Datamaterialen blir också fritt tillgängliga för alla. En fortsättning och utvidgning av det nationella flygfotograferings- och laserskanningsprogrammet planeras redan eftersom en kostnad på 4,3 miljoner euro skapar nytta för 11 miljoner euro.
Maanmittauslaitos kuvaa kolmasosan Suomesta kesän aikana lentokoneesta – aineistot tulevat viranomaiskäyttöön ja vapaasti kaikkien saataville13.5.2025 08:13:37 EEST | Tiedote
Maanmittauslaitos on käynnistänyt vuosittaisen ilmakuvaus- ja laserkeilauskauden, jolla tuotetaan tärkeää aineistoa kokonaisturvallisuuden vahvistamiseksi sekä metsä- ja luontosektorin käyttöön. Aineistot tulevat lisäksi vapaasti kaikkien saataville. Tänä vuonna päättyvälle kansalliselle ilmakuvaus- ja laserkeilausohjelmalle suunnitellaan jo jatkoa ja laajennusta, sillä nykyisellään 4,3 miljoonan kustannuksella saadaan 11 miljoonan euron hyödyt.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme