Avoin kaupunkidata 10 vuotta: Postinumeroalueet on vuodesta toiseen suosituin data

Tänään 18.3.2021 on kulunut täsmälleen 10 vuotta Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien avoimen datan palvelun Helsinki Region Infosharen (hri.fi) julkistamisesta.
Vuonna 2011 julkisen tiedon jakaminen verkossa avoimesti ja maksutta kenen tahansa käyttöön oli uusi ajatus. HRI oli Suomen ensimmäinen verovaroin hankittua julkista dataa jakava verkkopalvelu ja yksi ensimmäisistä koko maailmassa. HRI:n oppeja ja parhaita käytäntöjä on sittemmin jaettu niin Suomen sisällä kuin kansainvälisestikin.
– Kymmenessä vuodessa julkisen datan avaamisesta on tullut osa pääkaupunkiseudun kaupunkien arkitoimintaa, iloitsee HRI-palvelun projektipäällikkö Hami Kekkonen.
HRI-palvelusta löytyy dataa kaikilta elämän osa-alueilta niin leikkimieliseen harrasteluun, opinnäytetöiden materiaaliksi kuin totiseen datailuun ja liiketoimintaan. Pidettyjä ja helposti lähestyttäviä datoja ovat olleet mm. kaupunkien avaamat historialliset ilmakuvat, mutta palvelusta löytyy myös syvempää teknistä osaamista vaativia ohjelmointirajapintoja ja 3D-malleja.
HRI-palvelu on erityisesti sovelluskehittäjien ja opiskelijoiden suosiossa
Kaupunkien avaaman datan innokkaita hyödyntäjiä ovat sovelluskehittäjät, jotka käyttävät kaupunkien tuottamaa dataa verkko- ja mobiilisovelluksissaan. Myös tutkijat ja opiskelijat käyttävät ahkerasti hri.fi-palvelusta löytyviä datoja.
– Käytetyintä ja toivotuinta dataa ovat erilaiset kartta- ja paikkatietoaineistot, kertoo Hami Kekkonen.
Viime vuosien ladatuin data on monenlaisiin käyttötarkoituksiin taipuva, Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) avaama pääkaupunkiseudun postinumeroalueet. Sitä käyttävät esimerkiksi toimittajat tilastotietojen visualisoimiseen kartalla.
– Nyt odotamme mielenkiinnolla, miten ihmiset keksivät hyödyntää viime vuoden parhaana data-avauksena palkitsemaamme uimavesien reaaliaikaista lämpötiladataa.
Sovelluskehittäjät arvostavat erityisesti avoimia ohjelmointirajapintoja (API), joiden kautta voidaan tarjota suuria määriä parhaimmillaan reaaliaikaista dataa. Rajapintojen tarjoajana on kunnostautunut esimerkiksi pääkaupunkiseudun joukkoliikenteestä vastaava HSL. HSL:n avoimena datana julkaistuja joukkoliikennetietoja hyödyntää niin HSL itse kuin myös monet ulkopuoliset palveluntarjoajat.
Äänestä mielenkiintoisinta sovellusta!
Tänään avautuu HRI:n laatima yleisöäänestys, jolla etsitään kaikkien aikojen mielenkiintoisinta pääkaupunkiseudun avointa dataa hyödyntävää sovellusta. Äänestykseen on poimittu HRI:n kymmenvuotisen taipaleen varrelta 16 erilaista sovellusta. Niiden joukossa on muun muassa lumiaurojen liikkeet kartalla näyttävä sovellus, ympäri Suomen toimiva joukkoliikenteen reittiopas sekä verkkopalvelu, jossa voi perehtyä kaupunkien rahankäyttöön ja hankintoihin.
Äänestä mielenkiintoisinta sovellusta: HRI 10 vuotta -sovellusäänestys. Kisasivut ovat vain suomeksi.
HRI.fi -palvelun 10 katsotuinta dataa
- Pääkaupunkiseudun postinumeroalueet
- Helsingin ajantasa-asemakaava
- Helsingin kaupunginosat
- Helsingin Seudun Liikenteen (HSL) Reittiopas API
- Pääkaupunkiseudun Palvelukartan rajapinnat
- Helsingin seudun kuolleet iän ja sukupuolen mukaan -tilasto
- Pääkaupunkiseudun aluejakokartat
- Helsingin kaupungin ostot
- Liikennemäärät Helsingissä
- Helsingin rakennukset
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot:
HRI:n projektipäällikkö Hami Kekkonen, puh. 09 310 36523, hami.kekkonen@hel.fi
Viestin välitti:
viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh. 09 310 36376, tero.j.lahti@hel.fi
Kuvat


Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Pitäjänmäelle tulossa uusia koulu-, päiväkoti-, kirjasto- ja nuorisotiloja12.5.2025 18:31:55 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus päätti 12. toukokuuta kokouksessaan esittää valtuustolle Pitäjänmäen peruskoulun, päiväkodin, kirjaston ja nuorisotalon perusparannuksen ja laajennuksen hankesuunnitelman hyväksymistä. Myös vuonna 2024 hyväksytyn asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutusohjelman seurantaraportti 2025 etenee valtuustoon.
Helsingin kaupunginvaltuustossa järjestettiin kyselytunti ja päätettiin useista asemakaavan muutoksista7.5.2025 21:41:45 EEST | Tiedote
Kaupunginvaltuusto kokoontui keskiviikkona 7. toukokuuta. Kokouksen aloitti kyselytunti. Kyselytunnilla käsiteltiin kahta aihetta. Lisäksi valtuusto käsitteli useita asemakaavan muutoksia.
Helsinki houkuttaa matkailijoita - Matkailun kasvupotentiaalista keskusteltiin Helsingin matkailuseminaarissa7.5.2025 16:04:23 EEST | Tiedote
Helsingin matkailu on hyvässä nosteessa. Tuoreimmat näkymät lupaavat Helsingille hyvää matkailukesää. Matkailutoimijat kokoontuivat 7. toukokuuta Helsingin matkailuseminaariin keskustelemaan alan kasvupotentiaalista ja Helsingin matkailun tärkeydestä koko maan elinvoimalle.
Framgångar och rekommendationer – Helsingfors nya utvärdering av hållbar utveckling har publicerats7.5.2025 13:58:52 EEST | Pressmeddelande
Helsingfors stads utvärdering av hållbar utveckling, Från agenda till handling – Genomförandet av FN:s globala mål för hållbar utveckling i Helsingfors 2025, har publicerats tillsammans med de fem största städernas utvärderingar. Genomförandet av hållbarhet i Helsingfors under den gångna fullmäktigeperioden 2021–2025 utvärderas genom fyra huvudteman: ekologisk, social, ekonomisk och kulturell hållbarhet.
Onnistumisia ja suosituksia – Helsingin kestävän kehityksen uusi arvio on julkaistu7.5.2025 13:58:52 EEST | Tiedote
Helsingin kaupungin kestävän kehityksen arvio Agendasta teoiksi – YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutuminen Helsingissä 2025 on julkaistu yhdessä viiden suurimman kaupungin arvioiden kanssa. Kestävyyden toteutumista Helsingissä kuluneen valtuustokauden 2021–2025 aikana arvioidaan neljän pääteeman kautta; tarkastelussa ovat ekologinen, sosiaalinen, taloudellinen ja kulttuurinen kestävyys.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme