Pääsiäisenä kokataan kotimaisia herkkuja – kurkkaa reseptit ja kokeile jotain uutta

Kotimainen liha on juhlapöydän tähti. Lampaanliha on pääsiäisen herkku, mutta lampaan lisäksi maistuvaa juhlaruokaa syntyy esimerkiksi kotimaisesta broilerista, naudasta tai possusta. Näiden lisäksi Suomessa kasvatetaan myös laadukasta kalkkunanlihaa. Kalkkunat kasvatetaan halleissa, joissa niillä on tilaa liikkua ja lattialla on kuopsutettavaa materiaalia sekä sopivia virikkeitä uteliaille eläimille tutkittavaksi.
- Kalkkuna on proteiinirikasta ja vähärasvaista. Miedon makuista lihaa on helppo käsitellä ja kypsentää. Kalkkunaleikkeleet ovat monelle tuttuja, mutta pääsiäispöytään sopii juhlava, kokonainen kalkkunanfilee, joka on näyttävää ja muuntautuvaa tarjottavaa, sanoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Lammas on perinteinen pääsiäisruoka. Suomessa tuotetaan 1,4 miljoonaa kiloa laadukasta lampaanlihaa vuodessa, ja sitä on saatavilla ympäri vuoden, ei vain pääsiäisenä. Vikkeläjalkainen lammas on hyvä ympäristönhoitaja, josta saadaan lihan lisäksi myös villoja ja taljoja.
- Perinteisen lampaanpaistin tai makoisan kalkkunan kylkeen valmistuvat uunissa täyteläiset valkosipuliperunat juhlan kunniaksi kuohukermassa kypsyen sekä aurinkoiset uunijuurekset. Jos liha ei maistu, tai haluat kokeilla jotakin uutta, on kotimainen härkäpapu tutustumisen arvoinen tuote. Pääsiäisenäkään ruuanlaiton ei tarvitse olla vaikeaa tai monimutkaista. Pilkkomisen ja kuorimisen jälkeen uuni hoitaa loput.
Leivonta on mukavaa kotipuuhaa, jonka lopputulos palkitsee. Pääsiäisen perinteiset leivonnaiset rikastuvat rahkalla, tuorejuustolla, voilla, kermalla ja kananmunilla. Juustot ovat näyttävää tarjottavaa myös salaateissa tai juustotarjottimella. Kotimaisten maitotuotteiden valikoima on valtava, ja erikoisruokavaliotuotteilla valmistuu tarvittaessa kaikille sopivia herkkuja.
- Leipominen on myös kivaa ja edullista yhteistä tekemistä. Lapset osaavat mitata ainesosia, kokeilla kananmunan rikkomista, sekoittaa taikinaa tai asetella koristeita kakun päälle. Täyteläisiin maitotuotteisiin kannattaa yhdistää raikkaita makuja kotimaisista marjoista, Siivonen vinkkaa.
Suomalainen ruokapöytä ja -kulttuuri on rikas. Pääsiäispöytään vaikuttaa idän ruokakulttuuri. Paaston jälkeen on lupa herkutella, kevät ansaitsee oman ruokajuhlansa. Uutta kasvukautta odotellessa hyvät maut löytyvät vielä varastoista, joissa kotimaisia juureksia ja perunoita riittää uuteen satoon saakka.
Kotimaiset salaatit, vihannekset, yrtit, marjat ja maukkaat hillot raikastavat aterian. Laadukkaat, kotimaiset lihat ja maitotaloustuotteet ovat jäljitettäviä, antibiootittomia ja vastuullisesti tuotettuja. Kaupassa kotimaisen tuotteen tunnistat Hyvää Suomesta- merkistä tai Sirkkalehti-merkistä.
Pääsiäisen herkulliset reseptit:
Aurinkoiset kasvikset
Kalkkunapaisti
Lammaspaisti
Marinoidut härkäpavut
Pääsiäisen maalaissalaatti
Tyrnijuustokakku
Valkosipuliperunat
Reseptit nettisivuillamme https://www.mtk.fi/-/paasiaisena_kotimaista
Reseptit: Heidi Siivonen, MTK
Kuvat ovat vapaasti käytettävissä
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Uusittu lunastuslaki on iso parannus omaisuuden suojaan18.6.2025 14:25:54 EEST | Tiedote
MTK pitää eduskunnan tänään hyväksymää uutta lunastuslakia isona ja tärkeänä parannuksena maanomistajien omaisuuden suojaan. Omaisuuden suoja on ollut heikkoa erityisesti kaavoituksessa, sähkölinjakorvauksissa ja muussa infran rakentamisessa. Maanomistajien neuvotteluasema lunastusuhan alla on tähän saakka ollut olematon.
Juhannuksen grillipöydän sankarit tulevat läheltä – Suomen lippu pakkauksessa ei kuitenkaan takaa tuotteen kotimaisuutta18.6.2025 11:26:54 EEST | Tiedote
Kesä ja juhannus tuovat ruokapöytään kotimaisia herkkuja: uusia perunoita, mansikoita, grillilihaa, tuoreita vihanneksia ja erilaisia juustoja. Kotimaiset tuotteet eivät ole ainoastaan herkullisia, vaan myös turvallinen ja vastuullinen valinta. Mistä sitten tietää, mikä on oikeasti suomalaista?
Metsämarssi 75 vuotta – miljardi kuutiota lisää puuta suomalaisiin metsiin10.6.2025 13:42:57 EEST | Tiedote
Suomalainen metsänhoito on ollut – ja on jatkossakin – vastuullisen ilmastotyön perusta, totesi MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila Metsämarssi 75 vuotta -tapahtuman avajaispuheessa Narinkkatorilla 10. kesäkuuta.
Poikkeuksellinen kevät enteilee laadultaan erinomaista perunasatoa6.6.2025 09:22:06 EEST | Tiedote
Varhaisperuna on yksi niistä harvoista ruuista, jonka suomalaiset tunnistavat pelkästä tuoksusta. Tämä raikkaan makea ja voin kera höyryävä makuherkku kuuluu olennaisesti suomalaiseen kesään. Varhaisperunan istutukset alkoivat tänä keväänä poikkeuksellisen varhain, jo maaliskuun alussa. Sääolot olivat tuolloin suotuisat. Kevään viileämpi jakso pääsiäisen jälkeen hidasti kasvua, mutta varhaisperunan sato etenee silti normaalissa aikataulussa.
Metsämarssi täyttää 75 vuotta – kestävää metsänhoitoa juhlitaan Narinkkatorilla 10. kesäkuuta5.6.2025 15:10:59 EEST | Tiedote
MTK ry, SLC r.f. ja metsänhoitoyhdistykset järjestävät tiistaina 10.6.2025 Metsämarssi-tapahtuman, jossa halutaan tuoda esille monitavoitteista metsänhoitoa ja nostaa metsänomistamisen arvostusta. 75 vuotta täyttävän Metsämarssin juhlavuoden teema on Metsäisempi Suomi – sukupolvelta toiselle. Tapahtuma käynnistyy klo 13.00.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme