Pääsiäisenä kokataan kotimaisia herkkuja – kurkkaa reseptit ja kokeile jotain uutta

Kotimainen liha on juhlapöydän tähti. Lampaanliha on pääsiäisen herkku, mutta lampaan lisäksi maistuvaa juhlaruokaa syntyy esimerkiksi kotimaisesta broilerista, naudasta tai possusta. Näiden lisäksi Suomessa kasvatetaan myös laadukasta kalkkunanlihaa. Kalkkunat kasvatetaan halleissa, joissa niillä on tilaa liikkua ja lattialla on kuopsutettavaa materiaalia sekä sopivia virikkeitä uteliaille eläimille tutkittavaksi.
- Kalkkuna on proteiinirikasta ja vähärasvaista. Miedon makuista lihaa on helppo käsitellä ja kypsentää. Kalkkunaleikkeleet ovat monelle tuttuja, mutta pääsiäispöytään sopii juhlava, kokonainen kalkkunanfilee, joka on näyttävää ja muuntautuvaa tarjottavaa, sanoo ruokamarkkina-asiantuntija Heidi Siivonen.
Lammas on perinteinen pääsiäisruoka. Suomessa tuotetaan 1,4 miljoonaa kiloa laadukasta lampaanlihaa vuodessa, ja sitä on saatavilla ympäri vuoden, ei vain pääsiäisenä. Vikkeläjalkainen lammas on hyvä ympäristönhoitaja, josta saadaan lihan lisäksi myös villoja ja taljoja.
- Perinteisen lampaanpaistin tai makoisan kalkkunan kylkeen valmistuvat uunissa täyteläiset valkosipuliperunat juhlan kunniaksi kuohukermassa kypsyen sekä aurinkoiset uunijuurekset. Jos liha ei maistu, tai haluat kokeilla jotakin uutta, on kotimainen härkäpapu tutustumisen arvoinen tuote. Pääsiäisenäkään ruuanlaiton ei tarvitse olla vaikeaa tai monimutkaista. Pilkkomisen ja kuorimisen jälkeen uuni hoitaa loput.
Leivonta on mukavaa kotipuuhaa, jonka lopputulos palkitsee. Pääsiäisen perinteiset leivonnaiset rikastuvat rahkalla, tuorejuustolla, voilla, kermalla ja kananmunilla. Juustot ovat näyttävää tarjottavaa myös salaateissa tai juustotarjottimella. Kotimaisten maitotuotteiden valikoima on valtava, ja erikoisruokavaliotuotteilla valmistuu tarvittaessa kaikille sopivia herkkuja.
- Leipominen on myös kivaa ja edullista yhteistä tekemistä. Lapset osaavat mitata ainesosia, kokeilla kananmunan rikkomista, sekoittaa taikinaa tai asetella koristeita kakun päälle. Täyteläisiin maitotuotteisiin kannattaa yhdistää raikkaita makuja kotimaisista marjoista, Siivonen vinkkaa.
Suomalainen ruokapöytä ja -kulttuuri on rikas. Pääsiäispöytään vaikuttaa idän ruokakulttuuri. Paaston jälkeen on lupa herkutella, kevät ansaitsee oman ruokajuhlansa. Uutta kasvukautta odotellessa hyvät maut löytyvät vielä varastoista, joissa kotimaisia juureksia ja perunoita riittää uuteen satoon saakka.
Kotimaiset salaatit, vihannekset, yrtit, marjat ja maukkaat hillot raikastavat aterian. Laadukkaat, kotimaiset lihat ja maitotaloustuotteet ovat jäljitettäviä, antibiootittomia ja vastuullisesti tuotettuja. Kaupassa kotimaisen tuotteen tunnistat Hyvää Suomesta- merkistä tai Sirkkalehti-merkistä.
Pääsiäisen herkulliset reseptit:
Aurinkoiset kasvikset
Kalkkunapaisti
Lammaspaisti
Marinoidut härkäpavut
Pääsiäisen maalaissalaatti
Tyrnijuustokakku
Valkosipuliperunat
Reseptit nettisivuillamme https://www.mtk.fi/-/paasiaisena_kotimaista
Reseptit: Heidi Siivonen, MTK
Kuvat ovat vapaasti käytettävissä
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
MTK-liittojen puheenjohtajien kannanotto: Suomalaisten oikeus kotimaiseen ruokaan on turvattava nyt29.7.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
MTK-liittojen ja valtuuskunnan puheenjohtajat kokoontuivat kesäkokoukseensa Keski-Suomeen 23-24.7.2025. Kesäkokouksen yhteydessä puheenjohtajat tutustuivat myös keskisuomalaiseen maataloustuotantoon.
Komission CAP-esitys jäämässä rahoitukseltaan pahasti vajaaksi16.7.2025 18:43:30 EEST | Tiedote
EU-komission toistaiseksi antamat tiedot ohjelmakauden 2028-2034 maatalouspolitiikasta ja etenkin sen rahoituksesta saavat MTK:lta täyden tyrmäyksen. Komissio on aikeissa maksattaa muuttuneen maailman kasvaneet menotarpeet viljelijöillä. Leikkausten sijaan maatalouspolitiikka ja suomalaisten ruokaturva vaativat toteutuakseen lisärahoitusta, totesi MTK:n johtokunta ylimääräisessä kokouksessaan keskiviikkoiltana.
EU-tiekartta vauhdittaa luontoarvomarkkinoiden kehitystä – MTK ojentaa komissiolle auttavaa kättä7.7.2025 15:19:43 EEST | Tiedote
Komissio on julkaissut tiekartan luontoarvomarkkinoiden (Nature Credits) edistämiseksi EU:ssa. MTK suhtautuu positiivisesti vapaaehtoisten luontoarvomarkkinoiden kehittämiseen, sillä ne voivat parhaimmillaan tuoda maanomistajille uusia ansaintamahdollisuuksia sekä vahvistaa luonnon monimuotoisuuden parantamiseen tarvittavaa rahoitusta.
MTK:n ja SLC:n Kasvukausikysely: Sääolojen vaihtelun vuoksi satonäkymät keskivertoa heikommat – tilojen tulevaisuus huolettaa viljelijöitä7.7.2025 13:57:41 EEST | Tiedote
Sääolosuhteet vaihtelivat merkittävästi eri alueiden välillä, mutta alkukesän sateet heikensivät satonäkymiä lähes koko maassa. Yli puolet vastaajista arvioi satonäkymien olevan hieman tavanomaista heikommat. Lisäksi taloudellinen epävarmuus sekä huoli maatalouden kannattavuudesta varjostavat viljelijöiden tulevaisuudennäkymiä. Erityisesti pienillä tiloilla lopettamista harkitaan yhä useammin.
Komission tiukkaa ilmastotavoitetta ei voida saavuttaa maankäyttösektorilla2.7.2025 14:59:35 EEST | Tiedote
EU-komissio julkaisi tänään tavoitteensa vähentää unionin alueen kasvihuonekaasupäästöjä 90 prosentilla vuoteen 2040 mennessä. Tavoite on kunnianhimoinen ja linjassa pitkän aikavälin ilmastotavoitteiden kanssa. Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK pitää ilmastotyötä välttämättömänä, mutta korostaa, ettei tiukkaa yleistavoitetta voida saavuttaa nykyisillä, epärealistisilla odotuksilla maankäyttösektoriin liittyen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme