Jyväskylän yliopisto

Vuoden nuori fyysikko Sonja Kujanpää nauttii laserspektrokopiasta ja monia taitoja vaativasta työstä kiihdytinlaboratoriossa       

Jaa
Suomen Fyysikkoseura palkitsee vuosittain nuoren fyysikon erinomaisesta perustutkinnon lopputyöstä. Vuoden 2020 palkinnon sai Sonja Kujanpää Jyväskylän yliopistosta. Palkinto jaettiin Fysiikan päivien verkkotapahtumassa keskiviikkona 24. maaliskuuta 2021.
Sonja Kujanpää  Jyväskylän yliopistosta voitti Suomen Fyysikkoseuran jakaman Vuoden   nuori fyysikko 2020 -palkinnon. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Sonja Kujanpää  Jyväskylän yliopistosta voitti Suomen Fyysikkoseuran jakaman Vuoden nuori fyysikko 2020 -palkinnon. Kuva: Jyväskylän yliopisto

Sonja Kujanpää teki pro gradu- tutkielmansa kokeellisen ydinfysiikan alalta. Kaksiosaisessa työssään hän määritti vakaan ytterbium-alkuaineen magneettisen oktupolimomentin käyttäen kollineaarista laserspektroskopiaa. Tämä mittaus suoritettiin Jyväskylän yliopiston kiihdytinlaboratoriossa Ion Guide Isotope Separator On-Line (IGISOL) ioniohjainlaitteistolla.

Työn toinen osa vei hänet Euroopan hiukkasfysiikan tutkimukseskukseen CERNiin, jossa hän kehitti yhteistyössä siellä toimivaa kollineaarisen laserpekroskopian ja moniheijastavan lentoaikamassaspektrometrin (MR-ToF) yhdistävää mittauslaitteistoa (MIRACLS). Gradun ohjaajana oli yliopistotutkija Ruben de Groote Jyväskylän yliopistosta.

Kipinän työhönsä Kujanpää sai ollessaan kesäopiskelijana CERNissä ISOLDElla laserspektroskopian tutkimusryhmässä.

Gradutuloksilla mukaan arvostettuun fysiikan julkaisuun

Fyysikkoseuran kilpailun finaaliin eteni kolme kilpailijaa, ja Sonja Kujanpää osallistui siihen gradu-tutkimuksen tulokset tiivistävällä videolla.

”Palkinnosta olen positiivisesti yllättynyt ja huomionosoituksesta erittäin otettu. Gradu onnistui hyvin ja tulokset olivat mukana arvostetussa Physical Review A –julkaistussa artikkelissa", kertoo Kujanpää.

Tällä hetkellä Kujanpää valmistelee laserspektroskopian alan väitöskirjaa fysiikan laitoksella IGISOL- ioniohjaintutkimusryhmässä. Tutkimusta hän tekee enimmäkseen RAPTOR-laitteistolla, joka keskittyy monimutkaisten ja eksoottisten atomisysteemien ominaisuuksien mittaamiseen käyttäen kollineaarista resonanssi-ionisaatiospektroskopiaa (CRIS).

Osa väitöskirjatutkimuksesta tehdään myös yhteistyössä CERNin kanssa. Työtä ohjaavat professori Iain Moore, yliopistotutkija Ruben de Groote ja yliopistotutkija Mikael Reponen.

Fysiikan tutkimus on innostavaa ja tulevaisuudessa nuori tutkija haluaisi työskennellä myös ulkomailla, esimerkiksi CERNissä, 

”Tutkijan työssä jokainen päivä on erilainen ja pääsen käyttämään laajasti erilaisia taitoja 3D-mallinnuksesta elektroniikkaan. Itse tykkään siitä, kuinka konkreettista työ on kiihdytinlaboratoriossa. On kivaa päästä rakentamaan mittauslaitteistoa ja komponentteja alusta asti”, sanoo Sonja Kujanpää.

Linkki Sonja Kujanpään voittoisaan videoon: https://youtu.be/h4-tsB6mXEI

Linkki pro gradu –tutkielmaan: http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202007305431

Lue 22. maaliskuuta 2021 julkaistu artikkeli Physical Review A –julkaisusta: Phys. Rev. A 103, 032826 (2021) - Magnetic octupole moment of $^{173}\mathrm{Yb}$ using collinear laser spectroscopy (aps.org)

Suomen Fyysikkoseura jakaa Vuoden nuori fyysikko –palkinnon vuosittain erinomaisesta fysikaalisten tieteiden aloihin kuuluvasta pro gradu- tai diplomityöstä. Tarkoituksena on tukea nuoria fyysikoita ja palkita heitä poikkeuksellisen ansiokkaista suorituksista.

Lisätietoja:
Sonja Kujanpää, sonja.p.kujanpaa@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Sonja Kujanpää  Jyväskylän yliopistosta voitti Suomen Fyysikkoseuran jakaman Vuoden   nuori fyysikko 2020 -palkinnon. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Sonja Kujanpää  Jyväskylän yliopistosta voitti Suomen Fyysikkoseuran jakaman Vuoden nuori fyysikko 2020 -palkinnon. Kuva: Jyväskylän yliopisto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitöstutkimus paljastaa Raamatun kymmenen käskyn roolin yhteiskunnan muodostumisessa klassikkoteoksen valossa25.4.2025 10:39:50 EEST | Tiedote

Mikä tekee yhteiskunnastamme mahdollisen? YTM Jukka Ruokanen selvitti väitöskirjassaan, millaiset tekijät tukevat sosiaalisuuden, yhteisöjen ja yhteiskunnan olemassaoloa saksalaisen politiisen filosofin ja oikeusoppineen Johannes Althusiuksen teoksessa Politica Methodice Digesta. Althusiuksen mukaan yhteiskunta ei synny vain ihmisten toiminnan tai luonnollisten syiden seurauksena – myös Jumalan toimet, kuten kymmenen käskyä, ovat olennaisia yhteiselomme aikaansaamiseksi.

Maankäyttö vaikuttaa boreaalisten järvien energialähteisiin17.4.2025 07:10:00 EEST | Tiedote

Järviekosysteemit vastaanottavat valuma-alueelta peräisin olevaa eloperäistä ainesta, joka päätyy mikrobien avustuksella ravintoverkkoon. Jyväskyläläinen tutkijaryhmä selvitti vedyn pysyvien isotooppien avulla maalta peräisin olevan eloperäisen energian määriä. Tutkimuksen mukaan pohjaeläinten ja niitä syövien kalojen maalta peräisin olevan energian määrä oli suurempaa kuin ulappa-alueen eläinplanktonin ja niitä syövien kalojen. Kaikkien kuluttajaryhmien maalta peräisin olevan energian määrä väheni tummista happamista metsäjärvistä kohti reheviä järviä, joiden valuma-alueella on paljon maataloutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye