Vaasan Sähkö Oy

Ennätysvuosi 2020 – kivihiili loistaa poissaolollaan kaukolämmön tuotannossa

Jaa
Kaukolämmön tuotannosta yhä suurempi osuus on hiilineutraalia. Energia-ala kulkee kohti yhä ilmastoystävällisempiä ratkaisuja, mikä näkyy myös kaukolämmössä. Vaasan kaukolämmön tuotannossa kivihiili ja öljy muodostivat viime vuonna vain 2 prosenttia kokonaistuotannosta, mikä on ennätysalhainen lukema.
Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy

Yksi selittävä tekijä löytyy lämmityskaudella puuttumaan jääneistä pakkasista. Vielä nykyisessä tuotantoportfoliossa fossiilisten polttoaineiden käyttö korostuu, kun kylmät pakkaspäivät vaativat lämmön nopeaa lisätuotantoa. Sää ei kuitenkaan ole ainoa syy.

Syyskuussa 2020 käyttöön otettu Vaskiluodon lämpövarasto, suurin laatuaan Suomessa, lohkaisee kivihiilen käyttötarpeesta peräti kolmanneksen. Kivihiilen osuus Vaasan Sähkön kaukolämmön tuotannosta oli viime vuonna alle 1 prosentin. Myöskin fossiilisiin polttoaineisiin lukeutuva turve muodosti 8 prosenttia käytetyistä energianlähteistä, kun osuus vuonna 2019 oli 14 prosenttia.

Tulevaisuuden ratkaisut kestäviä

Vaasan Sähkö on piirtänyt kaukolämmön tuotantomuotojen kehittämiselle tiekartan, joka tähtää mahdollisimman kestävään tuotantoon nykyisiä ja uusia tuotantotapoja yhdistäen.

- Kymmenen vuoden aikana kaukolämmön päästöt ovat tippuneet alle puoleen. Kaikki askeleet eteenpäin ovat olleet seurausta uusista teknisistä ratkaisuista, jotka ovat joko vähentäneet isompipäästöisten polttoaineiden käyttötarvetta tai puhdistaneet tuotannossa syntyviä kaasuja, toteaa Vaasan Sähkön kaukolämpöjohtaja Markus Tuomala.

- Jatkossa aiomme hyödyntää entistä enemmän erilaisia hukkalämpöjä, ja suunnitteilla on muun muassa jäteveden lämmön talteenotto. Lähivuosina on tarkoitus ottaa käyttöön biovoimalaitos ja tutkimme uusia tapoja tuottaa kaukolämpöä uusiutuvasta energiasta, kuten tuulivoimalla.

- Tulevaisuudessa myös kylmien pakkaspäivien normaalituotannon säätely hoituu kokonaan fossiilivapailla tuotantomuodoilla sekä etukäteen varastoidulla lämmöllä, Tuomala visioi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy
Lataa
Vaasan Sähkön kaukolämmön tuotannon polttoainejakauma vuonna 2020
Vaasan Sähkön kaukolämmön tuotannon polttoainejakauma vuonna 2020
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy
Kirkkopuistikko 0
65100 VAASA

06 324 5111http://www.vaasansahko.fi

Vaasan Sähkö on vahva energiakonserni, jonka liiketoimintoja ovat sähkökauppa, sähkönsiirto ja kaukolämpö. Konserniin kuuluu tytäryhtiö Vaasan Sähköverkko Oy. Konsernissa työskentelee noin 150 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2023 oli noin 200 milj. euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Vaasan Sähköverkko pyytää kommentteja sähköverkon kehittämissuunnitelmaan17.5.2024 07:02:00 EEST | Tiedote

Vaasan Sähköverkko on laatinut verkon kehittämissuunnitelman, jossa esitetään, miten alueen sähköverkkoa aiotaan kehittää tulevina vuosina. Suunnitelma perustuu arvioihin erilaisista yhteiskunnallisista muutostekijöistä, kuten vihreän siirtymän edistymisestä sekä alueen väestön, palveluiden ja teollisuuden kehittymisestä. Merkittäviä tekijöitä ovat myös lämmityksen ja liikenteen sähköistyminen sekä sähkön pientuotanto. Suunnitelmaa voi kommentoida toukokuun loppuun saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye