Katujen kevätpesut ovat alkamassa – siirräthän autosi pois tieltä

Katujen kevätpesun alkamisajankohta riippuu säästä. Ensin nostetaan karkeaa sepeliä pyöräteiltä ja vilkkaimmilta väyliltä. Hienompi hiekka-aines saadaan puhdistettua kaduilta vasta, kun yöpakkasia ei enää ole.
Katupesut etenevät kaupungin eri alueilla hieman eri tahtiin. Pesut aloitetaan sieltä, mistä lumet ja jäät ovat sulaneet. Tänä vuonna katujen puhdistusurakan arvioidaan kestävän toukokuun puoleenväliin asti.
Katso puhdistusaikataulut ja siirrä autosi tarvittaessa
Katujen puhdistus nopeutuu, kun kaupungin ei tarvitse siirtää pysäköityjä autoja pois katusiivouksen alta. Katujen puhdistusaikatauluista saa tietoa kaduilla olevien kylttien lisäksikaupungin verkkosivuilta ja tekstiviesti-palvelusta. Niistä autonomistajat voivat tarkistaa, milloin oma auto pitää siirtää pois puhdistuksen tieltä. Kyltit tuodaan paikalle vähintään kaksi päivää ennen katupesun alkua. Jos auto on pysäköity siirtokehotuskyltin pystyttämisen jälkeen, siirtokustannukset peritään auton omistajalta.
Tulossa olevat siivouskohteet näet Katujen puhdistussuunnitelmat -sivulta
Tekstiviestipalvelun kautta voit tilata tiedon, kun sinun kotikatuasi tullaan pesemään.
Kantakaupungin jalkakäytävät kiinteistöjen vastuulla
Jalkakäytävien puhdistaminen on keskustassa kiinteistöjen vastuulla, muualla kaupunki huolehtii niistäkin. Pesu on syytä tehdä päivittäin erityisesti vilkkaasti liikennöityjen katujen varsilla niin kauan, kun kadut pölyävät. Pesu ei kuitenkaan saa aiheuttaa liukkautta.
Kun siirtokehotuskyltit tulevat kadulle, kiinteistöt voivat lakaista hiekoitussepelin jalkakäytävältä ajoradan reunaan – mutta ei raitiovaunukiskoille –, josta kaupunki siivoaa sen pois ajoradan puhdistuksen yhteydessä. Muina aikoina hiekoitushiekkaa ei saa lakaista ajoradalla, vaan kiinteistöjen tulee kerätä jalkakäytäviltä poistettava hiekoitushiekka itse. Jos hiekka jää ajoradalle, se jauhautuu renkaiden alla katupölyksi ja aiheuttaa ilmanlaatuongelmia.
Lisätietoa kiinteistönhoitajille
Pölyä vastaan kamppaillaan monin keinoin
Katupölypitoisuuksia seurataan ja pölyä vastaan kamppaillaan monin keinoin.
Katupöly sisältää tyypillisesti nastarenkaiden irrottamaa päällystemateriaalia, hiekoitussepeliä ja tiesuolaa, ajoneuvojen tuottamia metalli- ja kumihiukkasia, hienoksi jauhautuneita kasvienosia sekä siitepölyä. Isoimmat katupölyhiukkaset saattavat sisältää myös bakteeriperäisiä yhdisteitä ja nokihiukkasia.
Helsingin kaupunki pyrkii aktiivisesti vähentämään katupölyhaittoja. Hiekoitukseen käytetään pestyä ja seulottua sepeliä, joka pölyää vähemmän kuin pesemätön sepeli. Katujen päällysteissä käytetään aiempaa lujempia materiaaleja, jotta nastojen irrottaman aineksen määrä vähenee. Pahimpina pölypäivinä katupölyä sidotaan laimealla suolaliuoksella kadun pintaan, jotta se ei pääse leviämään hengitysilmaan.
Kaupunki pyrkii myös edistämään kitkarenkaiden käyttöä talvirenkaina muun muassa viestinnän keinoin, jotta nastarenkaiden aiheuttamaa katupölyn määrää saadaan vähennettyä. Tavoite on nostaa kitkarenkaiden osuus 70 prosenttiin talveen 2030–31 mennessä. Tällä hetkellä kitkarenkaiden osuus on noin 30 prosenttia.
Katupölyn määrää seurataan kolmella HSY:n mittausasemalla.
Faktalaatikko
Vuosittain puhdistustöiden alta siirretään kaudesta riippuen 15 000 – 18 000 ajoneuvoa
Yhden ajoneuvon siirto maksaa kaupungille noin 250 euroa.
Henkilö- tai pakettiajoneuvon tai sitä pienemmän ajoneuvon omistaja/haltija maksaa normaalina työaikana klo 7–16 kunnossa- ja puhtaanapitoon liittyvästä ajoneuvon lähisiirrosta 91 €. Jos ajoneuvon siirtämiseen tarvitaan apulaitteita, siirtokorvaus on 123 euroa. Normaalintyöajan ulkopuolella (arkisin klo 16–22 ja klo 22 –07) sekä lauantaina, sunnuntaina ja pyhäpäivinä siirrosta tulee maksettavaksi lisäkorvaukset.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ylläpitoinsinööri Tarja Myller
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 310 38538
etunimi.sukunimi@hel.f
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 6.5.20256.5.2025 19:59:25 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunkiympäristölautakunta kokoontui tiistaina 6.5.2025. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen.
Helsingin kaupunki ja poliisi valvovat tehostetusti työmaiden liikennejärjestelyjä 6.–8. toukokuuta 20255.5.2025 12:26:35 EEST | Tiedote
Tehostettu valvonta kohdistuu tällä kertaa erityisesti asfaltointitöiden järjestelyihin, joiden tarkastetaan olevan kaupungin määräysten mukaiset. Puutteelliset järjestelyt vaarantavat muiden kadunkäyttäjien turvallisuutta.
Allaktivitetshuset i Sockenbacka renoveras och byggs ut5.5.2025 12:17:25 EEST | Pressmeddelande
Pitäjänmäen peruskoulus huvudbyggnad från 1954 (Kogergränden 6) ska renoveras. Samtidigt kommer tillbyggnaden från 1991 att ersättas med två nya byggnader.
Pitäjänmäen monitoimitaloon tulossa perusparannus ja laajennus5.5.2025 12:17:25 EEST | Tiedote
Pitäjänmäen monitoimitaloon (Viinenkuja 6) suunnitellaan perusparannusta vuonna 1954 valmistuneeseen päärakennukseen. Samalla vuonna 1991 valmistunut laajennusosa korvataan uudella.
Renovation and expansion to Pitäjänmäki multi-purpose building5.5.2025 12:17:25 EEST | Press release
A renovation is being planned for the main building of Pitäjänmäki Comprehensive School (at Viinenkuja 6), which was originally completed in 1954. The expansion built in 1991 will also be replaced with new premises in connection to the renovation.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme