Enbart förnybara energikällor för Snellmans Köttförädling i Jakobstad

Under de senaste 15 åren har man inom Snellmans arbetat för att förbättra och effektivera verksamheten genom smarta och hållbara energilösningar och klimatgärningar. Ett effektivt utnyttjande av luftvärmepumpar, tillvaratagande av spillvärme, ett eget vattenreningsverk och den slutliga övergången från olja till biogas har varit viktiga steg på vägen mot den verklighet, där förnybara energikällor täcker hela energibehovet.
Tre miljoner kilo mindre olja
Biogasen, värmepumparna och lösningarna kring spillvärmen har gjort att man blivit obereonde av olja – i rena siffror handlar det om 3 miljoner kilo. Det betyder i praktiken samtidigt ett minskat koldioxidutsläpp med 8 700 ton på årsnivå.
Den sista faktorn i ekvationen är den vindkraft företaget köper, som nu gör det möjligt för Snellmans att lämna de fossila bränslenas värld bakom sig.
– Det är glädjande att vi nu nått fram till detta skede. Utvecklingsarbetet går vidare och målet är att hitta nya lösningar för att säkerställa tillgången på vindkraft för våra behov. Vi vill även verka som en vägvisare i det här sammanhanget, säger Snellmans tekniska direktör Markus Snellman.
Även i konsumentens vardag på det lokala planet syns Snellmans satsningar helt konkret. Ifjol öppnades en biogastankstation för personbilar vid Snellmans fabrik i Jakobstad och under de kommande åren finns planer att utvidga utbudet till att även omfatta LNG-gas för att tillgodose den tunga trafikens behov.
Nyckelord
Kontakter
Snellmans Köttförädling Ab
Markus Snellman, teknisk direktör
044 796 6234
markus.snellman@snellman.fi
Bilder
Länkar
Om
Snellmans Köttförädling Ab är ett familjeföretag från Jakobstad som har tillverkat högkvalitativa kött- och charkprodukter i 70 år. Företaget tillverkar sina produkter utgående från principer de inte ger avkall på, hög kötthalt och inga onödiga tillsatsämnen. Vid fabriken i Jakobstad jobbar ca 900 människor. Snellmans Köttförädling Ab ingår i livsmedelskoncernen Snellman Ab.
Följ Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Oy Snellmanin Lihanjalostus Ab
Snellman lanserar nytt alternativ till traditionellt malet kött – kombinationen av nötkött och ärta är förvånansvärt vanlig13.11.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Malet kött är en av de mest använda råvarorna i finländska hemmakök och ingår i många favoriträtter. Snellman lanserar nu som första företag i Finland ett nytt alternativ till traditionellt malet kött. Malet nötkött och ärtfärs 7,5% består av 70 procent finländskt nötkött och 30 procent ärtfärs. Produkten är proteinrik och innehåller endast 7,5 procent fett.
Snellmanilta uudenlainen vaihtoehto perinteiselle jauhelihalle – naudanlihasta ja herneestä tehty uutuus on hämmästyttävän tavallinen13.11.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Jauheliha on suomalaisten kotikeittiöissä yksi käytetyimmistä raaka-aineista ja kuuluu moniin suosikkiruokiin. Snellman lanseeraa nyt uuden vaihtoehdon perinteiselle jauhelihalle ensimmäisenä Suomessa. Kevyt Nauta-Hernejauhis 7,5 % sisältää 70 % suomalaista naudanlihaa ja 30 % hernejauhista. Tuote on runsasproteiininen ja siinä on vain 7,5 % rasvaa.
Snellman visar riktningen för djurens välmående tillsammans med producenterna – målet är 100 % frigrisning år 20283.10.2025 09:00:00 EEST | Pressmeddelande
Snellmans målsättning är att alla grisar på Lantgriskedjans familjegårdar föds i frigrisning från och med år 2028. Redan nu föds över 70 % av grisarna i frigrisning.
Snellman näyttää suuntaa eläinten hyvinvoinnissa yhdessä tuottajien kanssa – tavoitteena 100 % vapaaporsitus vuonna 20283.10.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Snellmanin tavoitteena on, että kaikki Maatiaispossut syntyvät vapaaporsituksessa perhetiloilla vuoteen 2028 mennessä. Jo nyt yli 70 % porsaista syntyy vapaaporsituksessa.
Drömmen blev verklighet – Snellman lanserar finsk lufttorkad skinka27.8.2024 09:34:14 EEST | Nyheter
Finländarna har länge kunnat njuta av lufttorkade skinkor, men utbudet i butiken har främst utgjorts av importerade produkter. Fast vem har sagt att lufttorkad skinka måste komma från Parma? Nu kommer den från Jakobstad.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum

