ELY-keskukset

Itäisen ja Eteläisen Suomen vesihuoltostrategiatyö etenee (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Häme, Kaakkois-Suomi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Uusimaa)

Jaa
Itäisen ja Eteläisen yhteistyöalueen strategiatyö on lähtenyt vauhdikkaasti käyntiin. Vesihuollon nykytilan kuvaus ja toimintaympäristön arviointi ovat valmistuneet. Seuraavaksi maakuntien sidosryhmätoimijat kutsutaan ELY-keskuksen organisoimiin yhteistyötilaisuuksiin, jotka järjestetään etäyhteyksin toukokuussa.

Tarve vesihuoltostrategian laatimiselle on lähtenyt maa- ja metsätalousministeriön vetämän kansallisen vesihuoltouudistuksen myötä. Sen tavoitteena on varmistaa kaikille vesihuoltolaitosten asiakkaille turvallinen ja laadukas vesihuolto. Samanaikaisesti tavoitteena on ottaa harppauksia kohti Suomen vesihuoltolaitosten ilmastoneutraaliutta ja resurssiviisautta.

– Nykytilan ja toimintaympäristön arvioimiseksi hyödynsimme monipuolisesti vesihuollon asiantuntijoiden tietoa ja osaamista. Lisäksi pidimme ELY-keskusten asiantuntijoiden muodostamalla strategiatyöryhmällä kaksi strategiatyöpajaa, joissa jatkojalostimme nykytilan kuvausta haastattelujen sekä materiaalianalyysin pohjalta, vesitalousasiantuntija Piia Kepanen Keski-Suomen ELY-keskuksesta kertoo.

Arviointeja nykytilasta ja toimintaympäristöstä

Asiantuntijahaastatteluiden ja työryhmien näkemyksen mukaan vesihuollon vahvuuksia Suomessa ovat muun muassa puhtaat ja runsaat vesivarat, toimintavarma vesihuolto, vesijohto- ja viemäriverkostojen hyvä kattavuus ja teknologiaosaaminen. Suurimpia heikkouksia puolestaan on se, että pidämme vesihuoltoa itsestäänselvyytenä, vesihuollossa on paljon saneerausvelkaa ja omistajaohjauksessa haasteita.

Puhtaat ja runsaat vesivarat, kansainvälisen ja kansallisen alueellisen yhteistyön vahvistaminen, innovaatioiden ja liiketoiminnan vahvistaminen sekä siirtyminen yhä laajemmin riskienarvioinneista riskienhallintaan nähtiin potentiaalisina vahvuuksina. Uhkista korostuivat vesihuollon yhteiskunnallisen merkityksen ymmärtämättömyys, talousuhkat ja infrastruktuurin heikkeneminen sekä ilmastonmuutos vaikutuksineen.

Ohjausryhmä rikasti ensimmäisen vaiheen työskentelyä

Ohjausryhmä keskusteli kokouksessaan maaliskuussa ensimmäisen vaiheen tuotoksista ja tulevaisuuden suuntaviivoista.

- Moninainen asiantuntijaryhmä toikin uusia näkökulmia asiaan ja niiden pohjalta on hyvä ponnistaa strategiatyön seuraavaan vaiheeseen, jossa tehdään pitkän tähtäimen visiointia, strategisia valintoja ja laaditaan koko aluetta koskeva toimenpideohjelma, Kepanen toteaa.

Tervetuloa vaikuttamaan!

Jotta strategiasta saadaan vaikuttava, ELY-keskus haluaa yhteistyöhön mukaan alueen vesihuoltotoimijat ja muut sidosryhmät. Kaikille yhteistyöalueen vesihuoltotoimijoille, viranomaisille, tutkimuslaitoksille ja muille vesihuollon asiantuntijatahoille tarjotaan mahdollisuutta osallistua kehitystyöhön toukokuussa järjestettävissä sidosryhmätilaisuuksissa. Järjestämme neljä saman sisältöistä tilaisuutta 10.5., 11.5., 12.5. ja 21.5. etäyhteyksin. Ilmoittautuminen tapahtuu tämän linkin kautta viimeistään 30.4.2021.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja
Vesitalousasiantuntija
Piia Kepanen
p. 0295 024 171


Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye