Järvi-Suomen EnergiaJärvi-Suomen Energia

Kohti 24/7 vianetsintää: Järvi-Suomen Energia ja Esri Finland testaavat miehittämättömien kopterien hyödyntämistä sähkölinjojen tarkastamiseksi

Jaa
Jakeluverkkoyhtiö Järvi-Suomen Energia ja paikkatietoratkaisujen asiantuntija Esri Finland kartoittavat drone-kopterin avulla tehtävän laserkeilauksen hyödyntämistä sähkölinjojen tarkastamisessa. Pilotointi toteutetaan Hirvensalmella kevään 2021 aikana. Drone-lennoista vastaa virolainen Hepta Airborne ja kerätyn datan käsittelystä sekä analysoinnista Esri Finland.

Pilotissa testataan drone-kopterien hyödyntämistä sähköverkon laserkeilauksessa vaihtelevissa ja vaikeasti saavutettavissa olosuhteissa tiedonhankinta menetelmänä. Drone-lennoilla laserkeilataan (LiDAR Light Detection and Ranging) ja kerätään havaintoaineistoa 4 kilometriä pitkältä ja 10 metriä leveältä johtokäytäväalueelta.

Ratkaisussa yhdistyy useita teknologioita

“Pilottihanke on erinomainen esimerkki analytiikan ja automaation mahdollisuuksista. Kehitettävä ratkaisu tuo ajantasaisen virtuaalisen näkymän maastosta käyttäjän ruudulle ja analytiikka tunnistaa häiriökohteet. Automaation avulla analytiikan tunnistamat kohteet tuodaan viankartoitukseen tarkempaa tarkastelua varten. Tarkastelun perusteella voidaan tehdä päätös mahdollisesta maastokäynnistä ja välittää tieto kohteesta eteenpäin.” kertoo Esri Finland Oy:n teknologiajohtaja Ilkka Suojanen. 

Laserkeilauksella luoduista malleista voidaan tunnistaa tyypillisiä johtokäytävän häiriötilanteita, kuten johtojen päälle kaatuneita puita, johtojen katkeamisia, pylväiden kaatumisia, lumikuormia ja linjalla kasvava kasvillisuus.  

Ilmasta käsin tehtävästä laserkeilauksesta saadaan pistepilviaineistoa, josta muodostetaan interpoloimalla tarkkaresoluutioisia, hilamuotoisia pintamallejaHäiriöt ilmenevät pintamalleista epätavallisina korkeustietopoikkeamina ja laajemmin tilastollisesti merkittävinä poikkeamaklustereina. 

Hankkeella haetaan tehokkuutta viankorjaukseen myrskyissä

Järvi-Suomen Energian kehityspäällikkö Tomi Öster pitää hanketta hyvin lupaavana. “Tällaiselle työkalulle yksi selkeä käyttökohde on viankartoitus öiseen aikaan myrskytilanteissa. Vikojen paikantaminen hidastuu ratkaisevasti päivänvalon vähetessämutta laserkeilaimella häiriöstä saadaan koppi pimeässäkin. Olisi tuntuvaa hyötyä, jos asentajille olisi aamulla valmiiksi yöllä etsityt vikapaikat korjattavaksi. Lisäksi konsepti sopii varmasti myös verkoston tarkastukseen muulloinkin.” 

Drone-laserkeilauksestsaatavaa pistepilviaineistoa voidaan tulevaisuudessa tehokkaasti hyödyntää sähköverkon riskien arvioinnissa, häiriötilanteiden ennaltaehkäisyssä ja kunnossapitotehtävissä. 

Projektin aikana Esri Finland tutkii myös mahdollisuutta hyödyntää laserkeilatun aineiston analysoinnissa koneoppimisen menetelmiä. Tavoitteena on kehittää koneoppimista hyödyntävä työkalu, joka etsii laserkeilausdatasta luoduista malleista automaattisesti vikapaikat. Häiriöt sijoitetaan kartalle esimerkiksi viankorjaajien hyödynnettäväksi myrskytilanteessa. 

Yhteyshenkilöt

Tomi ÖsterkehityspäällikköJärvi-Suomen Energia

Järvi-Suomen Energialla työskentelevä sähkötekniikan insinööri, jolla on kokemusta kehitystehtävistä sekä teollisuudesta että energia-alalta. Olen utelias tutkimaan uutta, kokeilemaan ja ottamaan käyttöön nykyaikaista teknologiaa.

tomi.oster@sssoy.fi

Kuvat

Lataa
Vasemalla testirata LIDAR-skannattuna ennen puita linjoilla,  oikealla häiriöiden kanssa.
Vasemalla testirata LIDAR-skannattuna ennen puita linjoilla, oikealla häiriöiden kanssa.
Lataa
Testirata on purettava sähkölinja, joka ei ole enää yhdistetty verkkoon. Johtokadulle rakennettiin häiriöitä kaatamaita vieripuita langoille.
Testirata on purettava sähkölinja, joka ei ole enää yhdistetty verkkoon. Johtokadulle rakennettiin häiriöitä kaatamaita vieripuita langoille.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Järvi-Suomen Energia
Otto Mannisen katu 6
50100 MIKKELI

080090444https://www.jseoy.fi

Esri Finland Oy 
Esri Finland Oy on paikkatiedon hyödyntämisen asiantuntija sekä maailman johtavan ArcGIS -paikkatietoalustan edustaja Suomessa. Esrin ratkaisut ja palvelut auttavat asiakasta ymmärtämään toimintaansa vaikuttavat tekijät ja mahdollisuudet sekä tekemään näiden pohjalta entistä parempia tietoon perustuvia päätöksiä. Yritykset ja julkishallinto laajalti ympäri maailmaa luottavat Esrin tuotteisiin ja tuottavat niillä arvokasta tietoa toimintansa tueksi. Suomessa Esrillä työskentelee 55 ammattilaista, joita yhdistää halu auttaa asiakkaita menestymään ja rakentamaan kestävämpää tulevaisuutta paikkatiedon avulla. Sertifioiduilla asiantuntijoillamme on ainutlaatuinen ArcGIS-teknologian tuntemus ja kokemus paikkatiedon hyödyntämisestä monilla eri toimialoilla. www.esri.fi 

 

Järvi-Suomen Energia 
Järvi-Suomen Energia Oy on Suur-Savon Sähkö -konserniin kuuluva jakeluverkkoyhtiö, jonka 16 ammattilaista huolehtivat noin 27 000 kilometrin mittaisesta sähköverkostosta ja sähköenergian jakelusta yli 100 000 taloudelle.  Rakennamme ja ylläpidämme yhdessä vakaata ja elinvoimaista yhteiskuntaa, ja vastuullamme on alueemme asukkaiden vakaat elinolosuhteet. Kehitämme edistyksellisiä verkkopalveluratkaisuja haastavissa olosuhteissa. Paikallisena toimijana luomme työtä ja hyvinvointia koko Järvi-Suomen alueelle. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Järvi-Suomen Energia

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye