Asetus Saimaan kalastusrajoituksista viivästyy – Saimaannorppaa suojelee nyt vastuulliset kalastajat ja osakaskuntien tekemät kalastusrajoitukset
Verkkokalastus on tähän asti ollut kokonaan kiellettyä saimaannorpan keskeisillä elinalueilla 15.4.–30.6., paitsi alle 22 millimetrin solmuvälin muikkuverkoilla. Edellinen asetus oli voimassa 14.4.2021 asti ja sopimukset 31.12.2020 saakka. Päättyneellä sopimuskaudella Pohjois-Savon ELY-keskus teki sopimuksia kalastuksen rajoittamisesta saimaannorpan suojelemiseksi vesialueen omistajien tai erityisen oikeuden haltijoiden kanssa. Sopimusalueet kattoivat lähes 90 prosenttia asetusalueesta ja lisäksi asetusalueen ulkopuolelle solmittiin vapaaehtoisia sopimuksia. Vesialueen omistajat ovat sitoutuneet sopimusten avulla saimaannorpan suojeluun. Saimaannorpan suojelussa korostuu nyt kalastajien vastuullisuus pidättäytyä verkkokalastuksesta.
– On tärkeää, että osakaskunnat rajoittavat kalastusta 15.4. alkaen ja pidättäytyvät verkkokalastuksesta ELY-keskuksen sopimustarjouksen mukaisilla alueilla. Sopimustarjous kattaa asetusluonnoksen mukaiset alueet ja vapaaehtoisten sopimusten vyöhykkeen. ELY-keskus voi allekirjoittaa sopimusluonnokset vasta sen jälkeen, kun asetuksen sisältö ratkeaa. Mikäli asetusta ei anneta vappuun mennessä, kalastusrajoitukset ja sopimukset saatetaan voimaan touko-kesäkuussa. Sopimuskorvaus on 1,7 euroa per sopimushehtaari vuonna 2021 ja korvaus maksetaan noudattamalla ELY-keskuksen aikaisemmin lähettämää sopimustarjousta, kalastusbiologi Teemu Hentinen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta kertoo.
Pohjois-Savon ELY-keskus ja vesialueen omistajat ovat valmistautuneet solmimaan kalastusrajoitussopimuksia jo helmikuusta lähtien. ELY-keskus lähetti sopimusluonnokset asetusluonnoksen mukaisilla kalastusrajoituksilla ja ohjeisti osakaskuntia tekemään kokouspäätöksiä kalastusrajoituksista sopimusluonnoksen tai annettavan asetuksen mukailla rajoituksilla. Yli 150 osakaskuntaa ja muuta vesialueen omistajaa on jo päättäneet kalastusrajoituksista vuosikokouksissa koronatilanteesta huolimatta. Nämä saimaannorppaa suojelevat rajoitukset ovat astuneet voimaan 15.4. alkaen.
– Yhteydenottoja sopimusten tekemisestä ja kalastusrajoituksen sisällöstä on ollut paljon. Verkkokalastuskiellon pituuden säilyminen ennallaan on edellytys sopimusten syntymiselle. Vesialueen omistajat ovat sitoutuneet norppaturvalliseen kalastukseen ja kalastuksen rajoittamiseen omilla alueillaan, kunhan kalastuksen rajoittaminen ei mene liiallisuuksiin. Päätösten tekeminen osakaskunnissa jatkuu vielä huhti-toukokuun ajan, kalatalousasiantuntija Seppo Reponen Pohjois-Savon ELY-keskuksesta kertoo.
Ministeri Jari Leppä painottaa suojelun ja kalastuksen yhteensovittamista
Asetuksen tärkein tavoite on turvata saimaannorpan kannan kasvu suojelustrategian mukaisesti. Saimaa on tärkeä alue kaupalliselle ja vapaa-ajan kalastukselle, joten toinen tavoite on sovittaa yhteen saimaannorpan suojelu ja kalastus. Saimaan alue tuottaa kolmanneksen Suomen sisävesien kaupallisen kalastuksen saaliin arvosta. Joitain kalalajeja kuten kuhaa kylmän veden aikaan ja talvella voidaan pyytää pääasiassa ainoastaan verkoilla. Lisäksi vapaa-ajankalastusta harrastaa Saimaalla arviolta 49 000 henkilöä. Heidän saaliistaan puolet saadaan erilaisilla verkoilla. Muikun vapaa-ajankalastukseen ei ole olemassa verkoille vaihtoehtoista pyydystä.
– Vetoan nyt kaikkiin Saimaan asukkaisiin, mökkiläisiin ja kalastajiin, että he jättävät verkot naulaan 15.4. alkaen ja turvaavat näin saimaannorpan suojelun. Luotan että näin tapahtuukin, koska saimaannorppa on myös alueen asukkaiden ylpeys, jonka eteen on tehty paljon yhteistyötä. Osakaskunnat ja muut vesialueen omistajat ovat vastuussa verkkokalastuksen rajoittamisesta tänä väliaikana, painottaa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.
Saimaannorpan suojelemiseksi asetetut kalastusrajoitukset siirretään vuosittain kalastusrajoituspalveluun. Vuonna 2021 sopimusalueet siirretään useammassa vaiheessa sopimusten solmimisen jälkeen. Mahdollisen asetuksen mukaiset kalastusrajoitukset ja alueet siirretään palveluun heti niiden tullessa voimaan.
Lisätietoja:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Pohjois-Savon ELY-keskuksen kalastusbiologi Teemu Hentinen, p. 0295 024 037
Pohjois-Savon ELY-keskuksen kalatalousasiantuntija Seppo Reponen, p. 0295 024 078
Sähköpostit muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Tietoja julkaisijasta
ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset
Valkoposkihanhien syysmuutto etenee vauhdilla3.10.2024 07:57:11 EEST | Tiedote
Viime viikonloppu ja alkanut viikko on tuonut lukuisia valkoposkihanhia Suomeen. Jakson suurimmat havainnot on tehtiin lauantaina 28.9. Pohjois-Karjalan Rääkkylässä, jossa havaittiin 40 000 valkoposkihanhea sekä tiistaina 1.10. Päijät-Hämeen Iitin Sääksjärvellä, jossa havaittiin 70 000 valkoposkihanhea.
Uutta tietoa Kokemäenjoen merilohen ennallistamispotentiaalista: Kalateiden rakentaminen ei ELY-keskuksen mukaan parantaisi luontaisen lohikannan tilaa, ellei joen rakennusaste ratkaisevasti laske2.10.2024 10:35:06 EEST | Tiedote
Lohen luonnonkierron ennallistamisen suurin haaste Kokemäenjoessa on lajille soveltuvan lisääntymis- ja poikastuotantoalueiden vähäinen määrä. ELY-keskuksen arvion mukaan uusien selvityksien tulokset osoittavat, että Kokemäenjoen tilannetta ei merkittävästi parantaisi edes luonnonmukaisten kalateiden rakentaminen voimalaitosten yhteyteen. Merkittävin potentiaali lohen luonnonlisääntymiseen sijaitsee joen alajuoksulla ja Harjunpäänjoessa.
Uudet maanteiden hoitourakoitsijat aloittavat Kuusamon ja Kuhmon hoitourakoissa 1.10. (Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)1.10.2024 14:52:55 EEST | Tiedote
Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimialueella on kilpailutettu maanteiden hoitourakoitsijat Kuusamon ja Kuhmon hoitourakoihin. Kilpailutusten myötä alkavien maanteiden hoitourakoiden urakoitsijat vaihtuvat molemmissa urakoissa. Kuusamon urakoitsijana aloittaa Destia Oy ja Kuhmossa Terranor Oy. Alueurakoitsijat aloittavat viisivuotisen toimikautensa lokakuun alusta.
Avustushaku kalastusmatkailun edistämiseen itäisessä Suomessa käynnistyy 1.10.2024 (Pohjois-Savo, Etelä-Savo, Pohjois-Karjala, Kainuu, Kaakkois-Suomi, Lappi)1.10.2024 08:37:25 EEST | Tiedote
Pohjois-Savon ELY-keskuksen avustushaku kalastusmatkailun kehittämiseen itäisessä Suomessa on auki 1.10-31.11.2024. Avustus kohdistuu erityisesti kalastusmatkailun edistämiseen tähtääviin markkinointitoimenpiteisiin.
Liikenteen asiakaspalvelu täyttää 18-vuotta!30.9.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
2.10.2024 vietetään juhlapäivää, kun Liikenteen asiakaspalvelu täyttää 18-vuotta! Liikenteen asiakaspalvelu palvelee väyliemme käyttäjiä ympäri vuorokauden ja käsittelee vuodessa noin 60–70 000 yhteydenottoa. Tällä hetkellä asiakkaiden yhteydenotoissa puhututtaa eniten lupa-asiat, joukkoliikenne ja päällysteiden kunto.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme