Finnveran Maat ja markkinat -katsaus 1/2021: Kiina toipui koronasta, Turkin talous ajautui vaikeuksiin – Myanmar avautui ja sulkeutui
Taloudellisen ja poliittisen epävarmuuden lisääntyminen kasvattaa tyypillisesti tarvetta vientitakuulaitosten takaamalle rahoitukselle. Vientitakuulaitosten, kuten Finnveran, tehtävänä on kantaa riskiä ja mahdollisuuksien mukaan jatkaa vienninrahoitusta yritysten hyville hankkeille. Näin Turkin, Kiinan ja Myanmarin tilannetta seurataan yritysrahoituksen näkökulmasta.
Turkki – Euroopan talouskasvu luo vientimahdollisuuksia, Turkin talous epävakaa
Turkin talous kasvoi hienoisesti 2020, vaikka koronan toinen aalto pakotti kiristämään rajoituksia uudelleen vuoden loppua kohti. Yksi tärkeimmistä sektoreista koko talouden kannalta on turismi, joka ajautui pandemian aikana vaikeuksiin. Näkymiä on parantanut koronarokotusten aloittaminen Turkissa ja turistien lähtömaissa. Talouden toipumisen toivotaan lisäävän vähitellen myös työllistymistä, vaikka yrityskonkurssien arvioidaan kasvavan. Maan talousvaikeudet ovat vaikuttaneet hallituksen suosioon.
Koronan aiheuttamien toimintavaikeuksien ohella monen yrityksen huolena on heikentyneen liiran aiheuttama valuuttamääräisen rahoituksen sekä tuonnin kallistuminen. Yritysten ohella myös valtio ja useat pankit ovat hyödyntäneet ulkomaista rahoitusta, ja kasvanut rahoitustarve altistaa Turkin rahoituksen saatavuudessa tapahtuville muutoksille. Kansainväliset rahoitusmarkkinat, joiden luottamuksen säilyttäminen on tärkeää, seuraavat Turkin tilan kehittymistä.
- Vientitakuukysyntä yli 80 miljoonan asukkaan Turkkiin suuntautuvalle suomalaiselle viennille ja viennin rahoitukselle on jatkunut. Finnvera voi tällä hetkellä harkita vientitakuiden ja rahoituksen myöntämistä eri instrumenteilla lyhyen sekä keskipitkän tai pitkän maksuajan vientikaupoille, sanoo tiimipäällikkö Anu-Leena Koskelainen Finnveran maariskien hallinta -tiimistä.
Kiinan toimet kriittisen huomion keskipisteessä – taustalla positiivista talouskehitystä
Kiinaa on läntisessä mediajulkisuudessa arvioitu viime aikoina entistä kriittisemmin. Syyt kumpuavat Kiinan lisääntyneestä halusta kasvattaa kansainvälistä vaikutusvaltaansa, omia etuja yhä suoraviivaisemmin ajavasta politiikasta ja sisäisistä konflikteista.
Moni asia Kiinan tekemisissä aiheuttaa oikeutetusti huolta, mutta usein positiivinen ja neutraali kehitys uhkaa jäädä negatiivisen uutisoinnin jalkoihin.
Maa on saanut koronaviruksen kuriin sekä markkinatilanteensa, tuotannon ja talouden normalisoitumaan, mikä luo kysyntää. Keskuskauppakamarin mukaan Suomen vienti Kiinaan on palannut kasvu-uralle. Suomen vienti Kiinaan on viime vuosina kääntynyt raaka-ainepainotteiseksi, mutta koneita ja laitteita kuin kehittyneempiä elektroniikkasektorin tuotteita viedään paljon. Mahdollisuuksia viennin kasvattamiseen on paljon. Kun mukaan lasketaan Kiinassa toimivien suomalaisyritysten kauppa, kasvavat volyymit selvästi. Kiinaan viedään kenties nyt myös tuotteita, jotka normaalitilanteessa olisi viety muille markkinoille mutta joita ei koronatilanteen vuoksi nyt pystytä hyödyntämään.
- Kysyntä Finnveran rahoitukselle ei markkinoiden kokoon ja viennin määrään suhteutettuna ole Kiinassa kovin suurta, mutta erilaisille vientikauppaa turvaaville rahoitusinstrumenteille on kuitenkin jatkuvaa tarvetta, joka voi toimia jopa kilpailuetuna viejälle. Uutena instrumenttina Kiinan markkinoille ollaan parhaillaan sovittamassa vekselitakuuta, joka yksittäistapauksissa voi auttaa sekä viejää että ostajaa kaupan toteutumisessa, Koskelainen sanoo.
Vaikka viennin edistäminen Suomesta käsin on ollut Kiinan maahantulorajoitusten vuoksi haasteellista, Kiinassa toimivat suomalaiset yritykset ja siellä toimiva Team Finland -vienninedistämisverkosto ovat aktiivisesti pystyneet tapaamaan asiakkaita ja luoneet uusia liiketoimintamahdollisuuksia.
Yhdysvaltain ja Kiinan suhteiden kehitys tullee vaikuttamaan myös yritysten toimintaympäristöön ja niiden globaaleihin tuotantoketjuihin. Osin kehitys saattaa vaatia tuotannon kriittisten palasten kotiuttamista, toisaalta taas yritykset voivat joutua varautumaan jopa kahden eri tuotantoketjun rakentamiseen – toista länsimaisille markkinoille, toista Kiinan markkinoille. Kehitys edellyttää yrityksiltä huolellista suunnittelua, poliittisten asioiden seurantaa ja eri vaihtoehtoihin varautumista.
Myanmarin vientipotentiaali haihtui
Myanmar siirtyi usean vuosikymmenen kestäneestä sotilashallinnosta siviilihallintoon vuonna 2011. Maan suhteiden normalisoituminen kansainväliseen yhteisöön ja velkojiin käynnistyi, ja muun muassa EU poisti kaikki pakotteet paitsi asevientikiellon. Muutosten myötä useat kansainväliset yritykset, investoijat sekä pankit kiinnostuivat maasta, myös suomalaisia yrityksiä suuntasi Myanmarin markkinoille.
- Myanmarissa nähtiin potentiaalia, ja maahan tehtiin vienninedistämismatkoja ja Suomi avasi maahan myös suurlähetystön. Maan avautuminen oli kuitenkin hidasta ja pysähtyi viimeistään meneillään olevaan sotilasvallankaappaukseen, Koskelainen sanoo.
Kansainvälinen yhteisö on tuominnut vallankaappauksen, vaatinut pidätettyjen vapauttamista sekä paluuta demokratiaan. YK on tuominnut vallankaappauksen, mutta ei ole pystynyt päättämään Myanmariin kohdistettavista pakotteista. EU on asettanut vallankaappauksen jälkeen Myanmariin kohdistuvia pakotteita. Jotkut kansainväliset yhtiöt ovat poistuneet Myanmarista.
- Myanmar tarvitsee ulkopuolista rahoitusta, mutta maan siirtyminen demokratiasta sotilashallintoon vaikeuttanee tarvittavan rahoituksen järjestymistä. Myanmarin kasvavien poliittisten ja taloudellisten vaikeuksien takia Finnvera ei tällä hetkellä voi myöntää vientitakuita Myanmariin suuntautuvalle viennille, mutta seuraamme Myanmarin tilanteen kehittymistä.
Lisätiedot:
Anu-Leena Koskelainen, maariskien hallinnan tiimipäällikkö, Finnvera, puh. 029 460 2819, anu-leena.koskelainen@finnvera.fi
Tutustu Maat ja markkinat 1/2021 -katsaukseen kokonaisuudessaan Finnveran uutishuoneessa
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu-Leena Koskelainen, maariskien hallinnan tiimipäällikkö, Finnvera, puh. 029 460 2819, anu-leena.koskelainen@finnvera.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vienninrahoituspalveluja. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos Export Credit Agency (ECA). www.finnvera.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Finnvera Oyj
EIR:n ja Finnveran pilottihanke Ukrainan tueksi vauhdittamaan suomalaisyritysten vientiä30.6.2025 09:15:28 EEST | Tiedote
Finnvera ja Euroopan investointirahasto (EIR) ovat allekirjoittaneet sopimuksen uudesta takausjärjestelystä, jonka turvin Finnvera voi myöntää lisää vientitakuita Ukrainaan. Sopimuksen tavoitteena on tukea EU-yrityksiä kaupankäynnissä Ukrainan kanssa sekä lujittaa taloussuhteita Ukrainan EU-jäsenyysprosessin tukemiseksi. Kyseessä on pilottihanke, joka mahdollisesti laajenee myöhemmin.
Talouden tabut julki SuomiAreenassa: Vaikuttajat ja asiantuntijat purkavat talouskasvun esteitä Finnveran ja Nasdaq Helsingin keskustelussa24.6.2025 10:12:19 EEST | Tiedote
Pitkä talouden alavire on saanut yritykset ja sijoittajat epäilemään, kannattaako Suomeen investoida. Kasvu ruokkii kasvua, mutta mistä ideat, pääomat ja tahto käynnistämään Suomen talouden nousu? Finnvera ja Nasdaq Helsinki järjestävät Porin SuomiAreenassa keskustelun talouskasvun esteistä ja ratkaisuista torstaina 26.6.2025. Lavalle nousee joukko vaikuttajia ja asiantuntijoita talouden, sijoittamisen ja rahoittamisen sekä kasvuyritysten johtopaikoilta.
Finnvera myönsi mikroyrityksille lainoja yhteensä 20 miljoonaa euroa kasvuun ja investointeihin – ”Merkittävät työllistävät vaikutukset”23.6.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Finnveran lainaa saaneet mikroyritykset suunnittelevat työllistävänsä rahoituksen avulla yhteensä 500 uutta työntekijää. Yritykset ovat erittäin kasvuhakuisia ja arvioivat liikevaihtonsa kasvavan tuntuvasti lähivuosina. Finnvera myönsi mikroyritysten kasvuhankkeisiin lainaa kuuden kuukauden määräaikaisessa pilotissa, jonka tavoitteena oli mahdollistaa pienimpien yritysten kasvua ja kehittämistä sekä kartoittaa mikroyritysten rahoitushaasteita. Lokakuun 2024 alusta maaliskuun 2025 loppuun lainaa myönnettiin yhteensä 20 miljoonaa euroa noin 440 yritykselle. Lainan kysyntä nousi jopa ennakoitua korkeammaksi.
Finnveran Juuso Heinilä: Suomen talouden näkymät merkittävästi positiivisemmat kuin vuosi sitten – Vientikauppojen rahoitusneuvottelujen määrä noussut selvästi4.6.2025 14:46:20 EEST | Tiedote
Suomen talouden näkymät yritysten investointien, kasvuhankkeiden ja rahoituskysynnän perusteella selvästi paremmat kuin vuosi sitten ja positiivisemmat kuin yhteiskunnan tasolla uskotaan, sanoo Finnveran toimitusjohtaja Juuso Heinilä. Vuosi sitten näkymä oli synkkä, yritysten konkurssit ja maksuvaikeudet kasvoivat ja suurimmillakin yrityksillä oli hankaluuksia markkinoilla. Muutos vuoden aikana on ollut merkittävä. Pk- ja midcap-yritysten investoinnit ja kasvuhankkeet ovat nousussa. Samoin suomalaisten veturiyritysten vientikaupat ovat selvästi kasvussa. Finnverassa tämä näkyy tuntuvana kasvuna tulevien vientikauppojen rahoitusneuvottelujen määrässä.
Rahoitus Icon 4 -risteilyaluksen rakentamiseen varmistunut – ”Valtava merkitys suomalaiselle meriteollisuudelle”31.5.2025 13:27:20 EEST | Tiedote
Finnvera on päässyt neuvottelutulokseen Icon 4 -aluksen rahoituksen ehdoista. Tämä mahdollistaa Royal Caribbean Groupille tilauksen lopullisen vahvistamisen. Hanke tuo toivottua jatkuvuutta suomalaiselle laivanrakennusteollisuudelle, sanoo Finnveran toimitusjohtaja Juuso Heinilä. Alus- ja telakkasektorin strateginen merkitys on kasvussa geopoliittisten muutosten ja huoltovarmuustekijöiden myötä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme