Pirkanmaan ELY-keskus

Useiden lintuvesien tila on heikentynyt Pirkanmaalla – linnustoselvitykset kertovat kunnostustarpeista

Jaa
Pirkanmaan ELY-keskus teetättää tänä vuonna kolme uutta linnustoselvitystä Pirkanmaalla. Viime vuonna alkaneessa lintuvesien parantamistyössä on tähän mennessä tehty jo viiden alueen linnustoselvitykset. Kyse on Helmi-elinympäristöohjelmasta.
Lintuvesien heikentymiseen vaikuttavat muun muassa vesistöjen umpeenkasvu ja vieraspetojen lisääntyminen. Kuva: Marja-Liisa Pitkänen
Lintuvesien heikentymiseen vaikuttavat muun muassa vesistöjen umpeenkasvu ja vieraspetojen lisääntyminen. Kuva: Marja-Liisa Pitkänen

Osana Helmi-elinympäristöohjelmaa Pirkanmaalla on aloitettu laaja lintuvesien parannustyö. Viime vuonna viidellä kohteella tehtiin linnustoselvitykset.

Lintuvesiselvityksen kohteina olivat Sarkkilanjärvi Hämeenkyrössä, Kukkolanjärvi Pälkäneellä, Alhonlahti Hämeenkyrössä, Ritvalan Vähäjärvi Valkeakoskella ja Tervaniemenlahti Kangasalla.

Helmi-ohjelman lisäksi linnuston tilaa selvitettiin muulla ympäristöministeriön rahoituksella kolmella kohteella: Hirvijärvellä Ylöjärvellä, Nuorajärvellä Tampereella sekä Hanhijärvi-Keskinen-Tapiolanjärvi muodostamalla järviryhmällä Sastamalassa. Kaikki selvityskohteet on liitetty Natura 2000 -verkostoon lintudirektiivin perusteella eli ne ovat niin sanottuja SPA-kohteita.

Poikasmäärissä tapahtunut romahdus

Lintuvedet ovat heikentyneet koko Suomessa. Siihen ovat vaikuttaneet muun muassa vesistöjen umpeenkasvu ja vieraspetojen lisääntyminen.

- Tilan heikkeneminen on näkyvissä myös usealla Pirkanmaan lintuvesikohteella, kun pesivien vesilintujen parimäärissä ja poikasmäärissä on tapahtunut selvä romahtaminen viimeisen vuosikymmenen aikana, kertoo lintuvesikoordinaattori Maria Yli-Renko Varsinais-Suomen ELY-keskuksesta.

Ympäristöministeriön käynnistämän Helmi-elinympäristöohjelman tarkoituksena on tarttua tähän Suomen luonnon köyhtymisen suurimpaan suoraan syyhyn eli elinympäristöjen vähenemiseen ja laadun heikkenemiseen.

- Lintuvesikohteilla elinympäristöjen laatua voidaan parantaa kunnostustoimin, joita ovat kohteen mukaan esimerkiksi raivaus, ruoppaus, niitto, vieraspetopyynti tai hoitokalastus. Myös laidunnus voi olla joillekin kohteille hyvä hoitomuoto, Yli-Renko kertoo.

Kolme selvitystä tänä vuonna

Pirkanmaan ELY-keskus teetättää tänä vuonna linnustoselvityksiä kolmella kohteella, joita ovat Kuorsumaanjärvi Sastamalassa, Onkemäenjärvi Vesilahdessa ja Suolahti Valkeakoskella. Selvitykset toimivat pohjana tarvittavien kunnostus- ja hoitotoimien suunnittelulle.

Lisäksi ajantasaiset selvitykset mahdollistavat hoidon vaikuttavuuden seuraamisen jatkossa. Lintuvesikohteilla kunnostustoimet suunnitellaan kohdekohtaisesti. Helmi-ohjelman kunnostustoimet perustuvat vapaaehtoisuuteen ja niihin tullaan kysymään lupa vesi- ja maa-alueiden omistajilta.

Lue lisää Helmi-elinympäristöohjelmasta ympäristöministeriön sivuilta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maria Yli-Renko
lintuvesikoordinaattori
puh. 0295 023 020


Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Lintuvesien heikentymiseen vaikuttavat muun muassa vesistöjen umpeenkasvu ja vieraspetojen lisääntyminen. Kuva: Marja-Liisa Pitkänen
Lintuvesien heikentymiseen vaikuttavat muun muassa vesistöjen umpeenkasvu ja vieraspetojen lisääntyminen. Kuva: Marja-Liisa Pitkänen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Rantatunneliin puolivuotishuolto ja pesu – yösulkuja arkisin kahden viikon ajan5.9.2023 10:45:00 EEST | Tiedote

Tampereen Rantatunnelissa tehdään yötyönä viikoilla 37 ja 38 tunnelin puolivuotishuolto. Työt suoritetaan tunneliputki kerrallaan neljänä perättäisenä yönä maanantai-illoista varhaisiin perjantaiaamuihin. Pirkanmaan ELY-keskus pesee ja puhdistaa silloin tunnelin perusteellisesti. Samanaikaisesti Fintraffic Tie Oy huoltaa ja testaa tunnelin teknisiä järjestelmiä. Töiden ajaksi ajoneuvoliikenne ohjataan varareitille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme