Museokortti

Museoon, teatteriin tai elokuviin aikoo suunnata lähes jokainen – laaja kyselytutkimus kertoo kulttuurinnälästä

Jaa
Kulttuurin hyvinvointivaikutukset -kyselyyn vastasi maaliskuussa yli 8 000 henkilöä. Tulokset kertovat korona-ajan synnyttämästä patoutuneesta tarpeesta taide- ja kulttuurielämyksille.
Kyselyyn vastanneista 88% ajattelee elämästä puuttuvan jotain olennaista ilman museoita. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti
Kyselyyn vastanneista 88% ajattelee elämästä puuttuvan jotain olennaista ilman museoita. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti

Taide- ja kulttuuripalvelujen avautumista odotetaan malttamattomina. Museokortin ja MIELI ry:n yhteistyössä toteuttaman Kulttuurin hyvinvointivaikutukset -kyselyn vastauksista heijastuu korona-ajan aiheuttama henkinen tyhjiö. 

Noin 95 prosenttia vastaajista aikoo suunnata museoon, teatteriin tai elokuviin heti, kun se on mahdollista. Sama määrä vastaajia kertoo olevansa täysin tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että taide ja kulttuurin vaikuttavat positiivisesti heidän omaan hyvinvointiinsa ja jaksamiseensa. 

– Kulttuuriharrastukset ovat tarjonneet osalle vastaajista jopa ainoan syyn nousta sängystä. Rajoitusten vuoksi suljettujen kulttuuripalveluiden luoma henkinen aukko on merkittävän suuri, pohtii Museokortin kehitysjohtaja Seppo Honkanen.   

Kulttuurin hyvinvointivaikutukset -verkkokyselyyn vastasi 8 200 henkilöä maaliskuussa 2021.

– Patoutunut tarve taide- ja kulttuurielämyksille on tämänkin kyselyn perusteella valtava. Odotettavissa on kaikkien aikojen kulttuuriryntäys, kun palvelut jälleen laajasti avautuvat.

”Kyllä näin pitkän tauon jälkeen on jo ikävä ihan kaikenlaista museoimista!” – museoihin pääsyä odotetaan innolla

Museokortti kysyi asiakkailtaan, mitä suunnitelmia heillä on tulevalle kulttuurikesälle. Museoihin on jo suuri kaipuu, ja moni aikookin kesällä matkailla kotimaassa ja kiertää museoita.

  • ”Museoissa en ole käynyt yli 1,5 vuoteen. Kulttuurivaje on niin suuri, että voisi katsastaa kaikki kohdalle osuvat museot, kun kulkee Suomea ristiin rastiin.”
  • ”Voi, nyt kun ei ole moneen kuukauteen päässyt museoihin, niin mieli tekisi joka paikkaan!”
  • ”Kesälomareissulla olisi tarkoitus käydä matkan varrelta löytyvissä monissa kiinnostavissa museoissa ympäri Suomen.”
  • ”Kyllä näin pitkän tauon jälkeen on jo ikävä ihan kaikenlaista museoimista! Mutta Kiasma, Kansallismuseo, Designmuseo ja Ateneum ainakin heti alkuun!”
  • ”Vierailen museoissa niin paljon kuin mahdollista, ympäri Suomea.”

Tänä kesänä matkailijan on entistä helpompi löytää kotimaan kätketyt aarteet. Museokortin uusi Matkavinkit-palvelu kokoaa kotimaan kiinnostavimmat museot, paikalliset nähtävyydet ja luontoelämykset sekä tunnelmalliset pysähdyspaikat yhteen.

Valmiiden kierrosten valikoimasta löytyy kaupunkikierroksia, viikonloppumatkoja sekä pidempiä kulttuurilomia eri puolille Suomea. Palvelussa voi myös suunnitella oman kierroksen ja löytää parhaat vinkit oman reitin varrelle.

Faktoja numeroina

  1. Noin 95% vastaajista aikoo lähteä museoon, teatteriin tai elokuviin heti, kun se on mahdollista.
  2. Noin 88% vastaajista ajattelee elämästä puuttuvan jotain olennaista ilman museoita. 
  3. Noin 95% vastaajista kokee taiteen ja kulttuurin vaikuttavan positiivisesti heidän omaan hyvinvointiinsa ja jaksamiseensa. 

Lähde: Kulttuurin hyvinvointivaikutukset -kysely, maaliskuu 2021. MIELI ry ja Museokortti.

Liitetiedostona vastaukset kyselyn kvantitatiiviseen osuuteen. Median edustajat voivat tiedustella avointen vastausten kvalitatiivisesta datasta Museokortin viestintäsuunnittelija Susanna Seppälältä, susanna.seppala@museot.fi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Seppo Honkanen
Kehitysjohtaja
Puh. 040 8339 059
seppo.honkanen@museot.fi


Susanna Seppälä
Viestintäsuunnittelija
Puh. 044 4300 716
susanna.seppala@museot.fi

Kuvat

Kyselyyn vastanneista 88% ajattelee elämästä puuttuvan jotain olennaista ilman museoita. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti
Kyselyyn vastanneista 88% ajattelee elämästä puuttuvan jotain olennaista ilman museoita. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti
Lataa
Noin 95% vastaajista kokee taiteen ja kulttuurin vaikuttavan positiivisesti heidän omaan hyvinvointiinsa ja jaksamiseensa. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti
Noin 95% vastaajista kokee taiteen ja kulttuurin vaikuttavan positiivisesti heidän omaan hyvinvointiinsa ja jaksamiseensa. Kuva: Ella Karttunen / Museokortti
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Museokortti
Museokortti
Spaces Bulevardi, FMA Creations Oy, Bulevardi 21
00180 HELSINKI

http://www.fmac.fi/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museokortti

Alvar Aallon skeittialtaat, hyperrealismia ja Hello Kitty -huumaa – katso kesän puhutuimmat uutuusnäyttelyt!20.6.2024 12:03:15 EEST | Tiedote

Ihmettele hyperrealistista taidetta Tampereella, koe EGSin utopistinen suurlähetystö Helsingissä tai lähde Jyväskylään selvittämään, mitä yhteistä on Alvar Aallolla ja skeittauksella. Museokesä tarjoaa kotimaisia klassikoita, muoti-ikoneja ja kansainvälistä valokuva-, lasi- ja veistostaidetta. Kokosimme kiinnostavimmat uutuusnäyttelyt ympäri maan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye