Kysely: Suomalaisten alkoholinkäyttö vähentynyt korona-aikana – juomista lisänneet muita yksinäisempiä ja ahdistuneempia
Alkoholinkäyttö oli vähentynyt kaikissa ikäryhmissä. Eniten se oli vähentynyt opiskelijoilla sekä 18–34-vuotiailla, joista lähes puolet arvioi alkoholinkäytön vähentyneen. Yleisintä alkoholin käytön lisääntyminen oli niillä, jotka ilmoittivat käyttävänsä alkoholia vähintään pari kertaa viikossa.
“Alkoholinkäytön vähentyminen on hyvä uutinen ja siihen ovat vaikuttaneet korona-ajan rajoitukset. Toivon mukaan alkoholin käytön vähentämisestä jää monille pysyvä tapa. Toisaalta tulokset vahvistavat käsitystä siitä, että osalle ihmisistä alkoholi on entistä suurempi ongelma. Ne, jotka juovat paljon, juovat entistä enemmän. Tämä näkyy myös lisääntyneinä soittoina EHYTin Päihdeneuvontaan”, sanoo EHYT ry:n toiminnanjohtaja Juha Mikkonen.
Joka viides juo kerralla viisi annosta tai enemmän
Suurin osa suomalaisista (60 %) käyttää alkoholia yhdestä kahteen annosta kerralla. Noin joka viides kertoi käyttävänsä alkoholia kerrallaan viisi annosta tai enemmän: miehistä joka neljäs (24 %) ja naisista joka kymmenes (12 %). Yleisintä viiden tai useamman annoksen juominen oli työssäkäyvän väestön ja opiskelijoiden keskuudessa. Joka neljäs vastaaja arvioi ainakin silloin tällöin juovansa alkoholia niin, että se tuntuu toden teolla. Humalahakuinen juominen oli yleisempää niillä, jotka käyttävät alkoholia usein.
Omasta alkoholinkäytöstä on ollut huolissaan pandemiavuoden aikana kuusi prosenttia suomalaisista. Eniten oma alkoholinkäyttö huolestuttaa heitä, jotka juovat alkoholia viisi annosta kerralla tai enemmän sekä heitä, jotka juovat alkoholia vähintään pari kertaa viikossa. Ne vastaajat, joiden alkoholin käyttö oli lisääntynyt, arvioivat muita useammin yksinäisyyden tunteen sekä stressin ja ahdistuksen tunteen lisääntyneen koronaepidemian aikana.
“EHYTin Päihdeneuvontaan soittavien määrä on lähes tuplaantunut edeltävänä vuonna. Avun tarve on ilmeistä ja yhteyttä ottavat usein myös huolissaan olevat läheiset. Alkoholin haitat eivät kosketa vain suurkuluttajia, vaan haittoja omalle terveydelle ja myös lähipiirille aiheutuu jo vähäisemmällä käytöllä. Apua ja tukea kannattaa hakea matalalla kynnyksellä”, toteaa Mikkonen.
Kyselyyn vastanneista joka viides kertoi juovansa alkoholia vähintään pari kertaa viikossa, miehistä 30 prosenttia ja naisista 12 prosenttia. Neljä kertaa viikossa tai useammin alkoholia käytti viisi prosenttia vastaajista. Käyttökertojen määrä on pysynyt samalla tasolla, kuin vuonna 2016 tehdyssä juomatapatutkimuksessa (THL).
* Kantar TNS toteutti kyselyn puhelinhaastatteluilla, jotka tehtiin osana Catibus-monitilaajatiedonkeruuta. Kyselyn kohderyhmä olivat 18–79-vuotiaat suomalaiset. Aineisto on painotettu vastaajien sukupuolen, iän ja asuinalueen mukaan ja se edustaa kohderyhmää pois lukien Ahvenanmaa. Puhelinhaastatteluja tehtiin yhteensä 1004. Tiedonkeruuaika oli 11.–25.1.2021. Tulosten luottamusväli kokonaistuloksen osalta on ± 3,1 %-yksikköä 50 % tulostasolla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja: Toiminnanjohtaja Juha Mikkonen, EHYT ry, p. 050 527 4780 tai juha.mikkonen@ehyt.fi
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on valtakunnallinen ehkäisevän päihde- ja pelihaittatyön asiantuntija- ja kansalaisjärjestö.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta EHYT
EHYT ry: Haittaverot nousevat, mutta järjestöleikkaukset vaarantavat kansanterveystyön24.4.2025 12:34:06 EEST | Tiedote
Hallitus päätti puoliväliriihessä korottaa alkoholin ja nikotiinin haittaveroja, mikä on askel oikeaan suuntaan. Samaan aikaan kuitenkin päätettiin tehdä uusia leikkauksia sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen, mikä nostaa järjestöjen hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyöhön kohdistuvat leikkaukset 140 miljoonaan euroon. Ehkäisevän työn tarve on Suomessa kasvussa, mutta resursseja karsitaan – tämä muodostaa uhkan kansanterveydelle ja sosiaaliselle hyvinvoinnille.
Kannanotto: Rahapelihaittojen ehkäisy ja vähentäminen edellyttävät korvamerkittyä rahoitusta17.4.2025 09:31:41 EEST | Tiedote
Verkossa tapahtuva rahapelaaminen ja vedonlyönti ovat avautumassa ulkomaisille yhtiöille rahapelilainsäädännön uudistamisen myötä. Rahapelihaittatyötä tekevät järjestöt vaativat, että osa peliyhtiöiden rahapelituotoista korvamerkitään haittojen ehkäisyyn ja vähentämiseen. Oikeuskanslerin mukaan korvamerkinnästä on perusteltua säätää lailla.
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n korjaussarja puoliväliriiheen: Neljä huomiota pääministeri Orpon hallituksen päihde- ja rahapelipolitiikasta2.4.2025 08:35:00 EEST | Tiedote
Pääministeri Petteri Orpon hallitus kokoontuu huhtikuussa 2025 puoliväliriiheen. Ehkäisevän päihdetyön näkökulmasta hallituksen välitilinpäätös ei ole mairitteleva. Päihde- ja rahapelipolitiikan korjaussarjalle on akuutti tarve.
Hallitus tuo uuden rahapelilain eduskuntakäsittelyyn – EHYT ry varoittaa lisääntyvistä rahapelihaitoista20.3.2025 14:11:21 EET | Tiedote
Hallitus on tuomassa eduskuntaan esityksensä uudeksi rahapelilaiksi. Kyseessä on historiallinen lakimuutos, jonka seurauksena Veikkauksella ei olisi enää yksinoikeutta verkossa pelattaviin rahapeleihin, vaan ne avautuisivat ulkomaalaisille toimijoille ja yksityiselle voitontavoittelulle. Esityksen mukaan uuden lain tarkoituksena on ”taata rahapeleihin osallistuvien oikeusturva, estää rahapeleihin liittyvät väärinkäytökset ja rikokset sekä ehkäistä ja vähentää rahapelihaittoja.”
Nuoret löysivät matalan kynnyksen avun päihdeongelmiin - auttavan puhelimen tulevaisuus uhattuna29.1.2025 08:38:00 EET | Tiedote
Yhä useampi Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Päihdeneuvontaan soittavista on nuori aikuinen. Vuonna 2024 jo noin viidennes (19 %) palvelusta apua hakeneista oli 18–29-vuotiaita, kun vielä vuonna 2021 nuoria soittajia oli vain 12 %. Päihdeneuvonta tarjoaa neuvontaa ja keskustelutukea päihteisiin liittyvissä kysymyksissä ja huolissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme