Vaasan Sähkö Oy

Kestävän kehityksen investointi kannatti: lämpövarasto laski päästöjä 10,5 %

Jaa
Alkuvuoden kylmät kelit nostattivat energian kulutusta ja Vaasan Sähkön liikevaihtoa. Vahvassa nousussa olevat hankintakustannukset pienensivät kuitenkin tulosta. Vaasan Vaskiluodossa ensimmäisen talvikauden käytössä ollut lämpöenergiavarasto toimi odotusten mukaan vähentäen päästöjä 10,5 prosentilla.

Tammi–maaliskuussa Vaasan Sähkö -konsernin liikevaihto oli 51 miljoonaa euroa (34,8 M€) liikevoiton ollessa 6,5 M€ (10,6 M€). Omavaraisuusaste nousi pysyen hyvällä tasolla (53,0 %).

Vuoden 2021 ensimmäinen kvartaali merkitsi paluuta suomalaisille tuttuun pakkastalveen, mikä myös näkyi energiankulutuksessa. Vaasan Sähkö myi tammi–maaliskuussa noin 10 prosenttia enemmän sähköä ja noin 20 prosenttia enemmän kaukolämpöä kuin vastaavaan aikaan edellisvuonna. Sähkönsiirron määrä verkkoalueen yrityksille ja kotitalouksille kasvoi 8 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Vaikka liikevaihto nousi selkeästi, ei se heijastunut Vaasan Sähkön liikevoittoon. Hankintakustannuksissa näkyi muun muassa paitsi sähkön tukkuhinnan merkittävä nousu edellisvuoteen verrattuna, myös suuret korotukset päästöoikeuksien hinnassa.

Vaskiluodon lämpövarasto toi kaivattua joustoa ja vähensi päästöjä

Vaasan Vaskiluodossa sijaitseva lämpöenergiavarasto on ensimmäisen toimintavuotensa aikana toiminut odotetusti tuoden tärkeää joustoa lämpöjärjestelmään. Tammi–maaliskuussa varaston toiminta vähensi energiantuotannossa syntyviä päästöjä 10,5 prosentilla.

- Talvikauden aikana varastosta on purettu lähes 50 gigawattituntia lämpöä, kertoo Vaasan Sähkön toimitusjohtaja Stefan Damlin. Määrä on noin kuusinkertainen varaston kokonaiskapasiteettiin nähden.

- Parhaimmillaan olemme pystyneet saamaan jopa viikoksi lämpöä vaasalaiskoteihin varastosta. Se tuo järjestelmään kaivattua joustoa.

Vaasan Sähkö on päättänyt nopealla tahdilla tehdä kaukolämpötuotannostaan hiilineutraalin. Suuret päätökset ovat vielä suunnittelupöydällä ja odottavat työ- ja elinkeinoministeriön tukipäätöksiä kivihiilestä nopeasti luopuvalle, mutta osaratkaisuja syntyy hanke kerrallaan.

- Yksi jännittävä hanke, johon olemme saaneet ministeriöltä tukeakin, on Påttin jätevesipuhdistamon hukkalämpöjen talteenotto jätevedestä. Mielikuvasta huolimatta sekin on puhdasta lämpöä ja kiertotaloutta parhaimmillaan.

Latausratkaisuja kotiin ja työpaikalle

Vaasan Sähkö on jo pitkään ollut mukana laajentamassa julkisten sähköautojen latausasemien verkostoa. Parhaillaan suunnitteilla onkin uusia palveluita, jotka tuovat latauspisteet niin taloyhtiöihin, asiakkaiden koteihin kuin yritysten parkkipaikoillekin.

- Olemme menossa kohti eräänlaista kokonaisenergiapalvelua. Kehitämme uusia tuotteita ja palveluita tiiviisti yhteistyössä asiakkaidemme kanssa tarkoituksena olla luonteva kumppani niin kuluttaja- kuin yritysasiakkaillemme arjen sähköistyessä yhä enemmän.

Vaasan Sähkö -konserni

1–3/2021

1–3/2020

Liikevaihto M€

51,0

34,8

Liikevaihdon muutos %

46,7

- 26,1

Liikevoitto M€

6,5

10,6

Liikevoitto %

12,7

30,4

Investoinnit M€

5,7

5,3

Omavaraisuusaste %

53,0

51,8

 

   

Sähkön myynti GWh

580

527

Kaukolämmön myynti GWh

293

244

Sähkönsiirto GWh

320

296

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tavoitettavissa 12.5. klo 11 alkaen.

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vaasan Sähkö Oy
Vaasan Sähkö Oy
Kirkkopuistikko 0
65100 VAASA

06 324 5111http://www.vaasansahko.fi

Vaasan Sähkö on vahva energiakonserni, jonka liiketoimintoja ovat sähkökauppa, sähkönsiirto ja kaukolämpö. Konserniin kuuluu tytäryhtiö Vaasan Sähköverkko Oy. Konsernissa työskentelee noin 150 henkilöä ja liikevaihto vuonna 2023 oli noin 200 milj. euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan Sähkö Oy

Vaasan Sähköverkko pyytää kommentteja sähköverkon kehittämissuunnitelmaan17.5.2024 07:02:00 EEST | Tiedote

Vaasan Sähköverkko on laatinut verkon kehittämissuunnitelman, jossa esitetään, miten alueen sähköverkkoa aiotaan kehittää tulevina vuosina. Suunnitelma perustuu arvioihin erilaisista yhteiskunnallisista muutostekijöistä, kuten vihreän siirtymän edistymisestä sekä alueen väestön, palveluiden ja teollisuuden kehittymisestä. Merkittäviä tekijöitä ovat myös lämmityksen ja liikenteen sähköistyminen sekä sähkön pientuotanto. Suunnitelmaa voi kommentoida toukokuun loppuun saakka.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye