JLL Finland

JLL tutki Helsingin keskustaa: Korona voi jopa vahvistaa sen elinvoimaa

Jaa
Rakennushankkeiden muutos keskustan elinvoimaan voisi olla yksi kaavoituksen kriteeri, JLL:n strategisen konsultoinnin johtaja Aarne Mustakallio sanoo.
Aarne Mustakallio
Aarne Mustakallio

Vaikka muutamat vähittäiskaupan ketjut ovat kertoneet sulkevansa Helsingin keskustan liikkeensä, niin pelot Helsingin keskustan näivettymisestä ovat turhia, jos kaupunkikehityksessä pystytään tavoittelemaan monipuolista kaupunkirakennetta.

Näin arvioi  JLL:n johtaja Aarne Mustakallio, jonka mukaan korona voi jopa hieman yllättäen johtaa keskustan elinvoiman vahvistumiseen. Mustakallio on tiimeineen arvioinut Helsingin keskustakortteleiden elinvoimaa ja näkymiä.

JLL. arvion mukaan etätyön yleistyminen johtaa toimistojen pienenemiseen. Vaikka ihmiset käyvät yhä harvemmin keskustassa, keskustasta löytyy työpaikka yhä useammalle. Tämä saattaa hyvinkin johtaa keskustan vilkastumiseen.

"Muuttuva työnteko tekee keskustasta entistä houkuttelevamman toimistosijainnin. Vähittäiskauppa ja ravintolasektori ovat dynaamisia toimialoja jotka pystyvät palautumaan nopeasti jos niille luodaan toimintaedellytykset”, Mustakallio sanoo.

Poteroista elinvoiman määrittämiseen

Kaupunkien keskustojen kehittämisestä käydään usein voimakasta keskustelua, jossa näkökulmat helposti polarisoituvat.

Keskustelussa saattaa painottua historiallisen arkkitehtuurin säilyttäminen, kiinteistösijoittajien voiton maksimointi tai vaikkapa autoilijoiden ja pyöräilijöiden näkökulmaerot.

"Meidän on pystyttävä siirtämään keskustelun painopiste historiallisten seinien säilyttämisen ja voiton maksimoinnin vastakkainasettelusta kaupunkilaisiin ja siihen miten keskusta palvelee ja vetää parhaiten kaikkia käyttäjäryhmiä”, hän sanoo.

“Sen ei tarvitse tarkoittaa kulttuuriperinnön tuhoamista tai huonoa sijoitusta kenellekään. Mutta osapuolten on nyt pystyttävä nousemaan poteroistaan ja tekemään kompromisseja, muuten käymme tätä samaa keskustelua vielä 10 vuoden päästä ja seuraamme sivusta kun keskusta kuihtuu."

Mustakallio tarjoaa ratkaisuksi elinvoiman käsitettä. Sitä voidaan arvioida kolmella osatekijällä: saavutettavuudella, vetovoimatekijöillä, kuten taide-, toimitila ja ravintolatarjonnalla ja viihtyisyydellä. Mitä voimakkaampana ja useammalle käyttäjäryhmille nämä toteutuvat, sitä parempi keskustan elinvoima on.

“Elienaukiossa elinvoiman arvioiminen keskiöön”

Mustakallio näkee hyväksi Elielinaukion rakentamisen. JLL.n arvion mukaan uudella Elielillä voisi olla merkittävät positiiviset vaikutukset etenkin vetovoiman ja kokemusten näkökulmasta, jos hanke toteutetaan kaupallisen, ei-kaupallisen, julkisen tilan ja viherrakentamisen kombinaationa.

Elinvoima tulisi olla kaavoituksessa yksi kriteeri, hän ehdottaa.

"Elielinaukion kehityksessä elinvoimanäkökulma on nostettava keskiöön ja kriteeriksi päätöksenteossa. Muuten on riskinä, että valtavasta kehityshankkeesta huolimatta Helsingin keskusta ei kehity piiruakaan kiinnostavammaksi ja vetovoimaisemmaksi. Riskinä on valtava hukattu mahdollisuus."

"Kehityshankkeissa on pidettävä mielessä myös taloudelliset realiteetit. Kaikkein vähiten elinvoimaa luo tyhjäksi jäävä tila tai hanke joka jää suunnittelupöydälle."

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Aarne Mustakallio
Aarne Mustakallio
Lataa
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

JLL Finland
Keskuskatu 7
00100 Helsinki

020 7619960https://www.jll.fi/

JLL on johtava kiinteistöalan neuvonantaja 19,4 miljardin dollarin liikevaihdolla. Yritys on mukana Fortune 500 -listalla. Yli 102 000 työntekijäämme 80 maassa palvelevat asiakkaitamme laajasti toimitilojen asiantuntijapalveluiden parissa.

JLL on Suomen johtava kiinteistöasiantuntija, joka palvelee noin 80 työntekijän voimin Suomen tunnetuimpia yrityksiä ja kiinteistösijoittajia sekä kansainvälisiä asiakkaita. JLL on rekisteröity tavaramerkki, jota käytetään Jones Lang LaSalle inc. brändinä.

Lisätietoja jll.com.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta JLL Finland

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme