Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö

Digiratkaisut vauhdittavat matematiikan oppimista ja helpottavat opettajan työtaakkaa – 2,3 miljoonaa euroa ViLLElle ja Ekapeli-matikalle

Jaa
Turun yliopistossa kehitetty oppimisjärjestelmä ViLLE ja Niilo Mäki instituutin Ekapeli-matikka pyrkivät ehkäisemään oppimisen eriytymistä oppimisanalytiikalla. Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö rahoittaa innovaatioiden kehitystä, jotta kaikilla olisi tasa-arvoiset mahdollisuudet oppia matematiikkaa.
ViLLE-oppimisalusta on käytössä jo puolessa Suomen kouluista.
ViLLE-oppimisalusta on käytössä jo puolessa Suomen kouluista.

Koulutus eriytyy, ja heikot oppimistulokset voivat vaikuttaa pitkälle nuoren tulevaisuuteen. Koronapandemia ja etäopetus ovat korostaneet eroa entisestään, sillä etänä on vaikea seurata oppilaan kehitystä ja tarjota tarvittavaa tukea. Erityinen merkitys tulevaisuudelle on matematiikan opiskelulla – tutkimukset näyttävät, että heikot matematiikan taidot ja syrjäytymisriski kulkevat käsi kädessä.

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö rahoittaa kahta projektia, joiden tavoitteena on kaventaa matematiikan oppimiseroja. Toisessa projekteista on mukana myös Suomen Kulttuurirahasto 200 000 euron rahoitusosuudella. 

“Haluamme mahdollistaa, että ihan jokainen voi oppia ja innostua matematiikasta. Meille on tärkeää, että oppilailla on mahdollisuus harjoitella matematiikkaa omilla ehdoillaan”, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön asiamies Antti Aarnio sanoo. 

Oppimisanalytiikka tarjoaa tietoa ja tukea

Sekä ViLLE että Ekapeli-matikka hyödyntävät tutkimukseen perustuvaa oppimisanalytiikkaa. ViLLE on Turun yliopistossa kehitetty oppimisjärjestelmä, josta löytyy opintopolkuja eri aineille. Kehitystyötä oppimisjärjestelmän tueksi on tehty useissa yliopistoissa ympäri Suomea ja maailmaa. Ekapeli-matikka on puolestaan Niilo Mäki Instituutin ja Jyväskylän yliopiston yhdessä kehittämä tutkimukseen pohjautuva peli, joka tukee matematiikan oppimista alaluokilla. Molemmat alustat tarjoavat opettajalle tai ohjaajalle tietoa lapsen edistymisestä ja keinoja puuttua heikompiin oppimistuloksiin tarjoamalla lisätukea. 

“Suomessa on huippuopettajia, ja ViLLEä on kehitetty heidän kanssa yhteistyössä. Tavoitteena on tunnistaa oppimisvaikeuksia, ja tarjota opettajien työtaakkaa helpottavia digitaalisia työkaluja niiden ehkäisemiseksi”, Turun yliopiston apulaisprofessori Mikko-Jussi Laakso sanoo. 

Rahoitusta kehitykseen ja kasvuun

ViLLE on jo käytössä puolissa Suomen kouluissa. 1,6 miljoonan euron rahoituksen avulla oppimisjärjestelmää kehitetään entisestään, ja kunnianhimoisena tavoitteena on tuoda ViLLE jokaiseen Suomen kouluun. Tulokset ovat huimia, sillä ViLLEn oppimispolkuja hyödyntämällä yhdellä oppitunnilla viikossa oppilaat voivat saavuttaa kahden kouluvuoden aikana useiden kuukausien etumatkan muihin nähden.

Ekapeli-matikan edellinen versio julkaistiin jo kymmenen vuotta sitten, mutta nyt saadulla 700 000 euron rahoituksella Niilo Mäki Instituutti ja Jyväskylän yliopisto kehittävät pelistä nykylaitteille sopivan ja laajentavat sisältöjä. Rahoituksen avulla tutkitaan myös pelin vaikuttavuutta. 

“Kouluista on tullut toivetta Ekapeli-matikan päivittämisestä. Tämä rahoitus oli täydellinen mahdollisuus viedä projektia eteenpän ja parantaa matematiikan osaamista Suomessa”, Niilo Mäki Instituutin toiminnanjohtaja Juha-Matti Latvala sanoo. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Antti Aarnio
asiamies, Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö
antti.aarnio@teknologiateollisuus.fi
+358 40 503 6634


Annakaisa Tavast
asiamies, viestintä, Suomen Kulttuurirahasto
annakaisa.tavast@skr.fi
+358 50 518 5970


Mikko-Jussi Laakso
apulaisprofessori, Turun yliopisto
milaak@utu.fi
+358 40 513 3519


Juha-Matti Latvala
toiminnanjohtaja, Niilo Mäki Instituutti
juha-matti.latvala@nmi.fi
+358 50 441 4043

Kuvat

ViLLE-oppimisalusta on käytössä jo puolessa Suomen kouluista.
ViLLE-oppimisalusta on käytössä jo puolessa Suomen kouluista.
Lataa
Turun yliopiston apulaisprofessori Mikko-Jussi Laakso
Turun yliopiston apulaisprofessori Mikko-Jussi Laakso
Lataa
Niilo Mäki Instituutin toiminnanjohtaja Juha-Matti Latvala
Niilo Mäki Instituutin toiminnanjohtaja Juha-Matti Latvala
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö
Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö
Eteläranta 10
00131 Helsinki

https://techfinland100.fi/

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö edistää teknologiateollisuuden uudistumista ja tulevaisuuden kilpailukykyä.

Jane ja Aatos Erkon säätiön ensisijainen tarkoitus on tekniikan ja taloustieteiden sekä lääketieteen tutkimuksen ja opetuksen edistäminen ja tukeminen. Säätiön tarkoituksena on myös taiteen ja kulttuurin sekä urheilutoiminnan ja ruumiillisen kasvatuksen ja hyvinvoinnin edistäminen.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö

Neljä miljoonaa euroa suomalaisille tutkimushankkeille: Uutta teknologiaa tietojenkäsittelyn valtavan energiankulutuksen vähentämiseen20.1.2022 07:00:00 EET | Tiedote

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö myönsivät yhteensä neljä miljoonaa euroa kuudelle suomalaiselle tutkimushankkeelle. Säätiöiden tuella muun muassa kehitetään uutta teknologiaa IT:n globaalin energiankulutuksen vähentämiseksi, ratkaistaan kriittisten metallien kiertotalouden ongelmia ja vauhditetaan kvanttiteknologian läpimurtoja.

Tutkijat torjuvat päästöjä uusilla teknologioilla: säätiöiltä 3,2 miljoonaa euroa aurinkokennoille, hiilituotteille ja energiavarastoille13.1.2020 10:00:00 EET | Tiedote

Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiö ja Jane ja Aatos Erkon säätiö rahoittavat yli kolmella miljoonalla eurolla kuutta tutkimushanketta, jotka tarjoavat ratkaisuja ilmastonmuutokseen ja energiamurrokseen. Säätiöt myönsivät rahoitusta Tulevaisuuden tekijät -ohjelmassa, jonka tarkoitus on tukea kansainvälisesti korkeatasoista tutkimusta.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye