Asiantuntijoiden vinkit – näin museovierailuista hyvinvointia mielelle ja keholle

Museokortin ja MIELI ry:n Hyvinvointia kulttuurista -kampanjassa on nostettu toukokuun ajan esille kulttuurin monipuoliset vaikutukset mielen hyvinvoinnin ja yleisen jaksamisen tukemisessa.
Taide- ja kulttuuriharrastuksilla on yhteys hyvään koettuun terveyteen. Kulttuuriosallistuminen on useissa tutkimuksissa yhdistetty myös pienentyneeseen varhaisen kuoleman riskiin ja pidempään eliniän odotteeseen.
Maailman terveysjärjestö WHO:n kulttuurihyvinvointiraportin mukaan osallistuminen taide- ja kulttuuritoimintaan sekä taiteen tekijänä että kokijana voi edistää ja tukea monin tavoin mielenterveyttä ja mielen hyvinvointia.
Museoissa käymisen ja museoissa toteutettavan toiminnan erityisiä vaikutuksia hyvinvointiin on tutkittu kansainvälisesti. Erityisesti tutkimusta löytyy esimerkiksi ikääntyneille sekä mielenterveystoipujille suunnatusta museotoiminnasta. Museoissa käymisen on havaittu herättävän positiivisia tunteita ja tarjoavan fyysistä ja psyykkistä rentoutusta sekä rauhoittavia kokemuksia.
– Museovierailu voikin tarjota tarpeellisen hengähdystauon arjen kiireistä ja huolista. Museot tarjoavat paikkoja oivaltamiselle ja ihmettelylle, kertoo erityisasiantuntija Anna-Mari Rosenlöf taiteen ja hyvinvoinnin valtakunnallisesta yhteyspisteestä Taikusydämestä.
Vierailu museonäyttelyssä voi rohkaista pohdiskelemaan omaa itseä uudella tavalla. Omien tunteiden, kokemusten ja ajatusten tunnistaminen, käsitteleminen ja ymmärtäminen voi olla hyödyllistä mielen hyvinvoinnille.
– Elämän muutostilanteissa tämä voi tuntua erityisen merkitykselliseltä.
Lievitystä stressiin ja oppimisen kokemuksia
Taide- ja kulttuuriosallistumisella on havaittu olevan yhteys muun muassa vähäisempään päivittäiseen stressiin ja parempaan stressin hallintaan. Tutkimusten mukaan jo lyhyt vierailu taidegalleriaan lounastauolla voi vähentää stressihormoni kortisolin määrää ja koettua stressiä.
Museoissa, gallerioissa, teatterissa ja elokuvissa käynti voi tutkimusten mukaan myös pienentää merkittävästi masennusriskiä yli 50-vuotiailla sekä suojata muistisairauksien kehittymiseltä.
Museot tarjoavat myös uusia kokemuksia ja mahdollisuuksia uuden oppimiseen, mikä on merkityksellistä kaiken ikäisille. Britanniassa noin joka neljännellä museolla tai gallerialla on oma hyvinvointiohjelma.
Museot sosiaalisina kohtaamispaikkoina
Museovierailut ja museoissa järjestetty ryhmämuotoinen taidelähtöinen toiminta sekä ohjattu keskustelu esimerkiksi museopedagogin tai taidekasvattajan johdolla voivat tarjota mahdollisuuden merkityksellisiin sosiaalisiin kohtaamisiin.
Museossa käydessä on usein mahdollisuus käyttää ja kehittää moniaistisesti omia vuorovaikutustaitoja sekä havainnointikykyä. Museot järjestävät monipuolista sosiaaliseen vuorovaikutukseen kannustavaa toimintaa, mikä voi osaltaan vähentää yksinäisyyden tunnetta ja sosiaalista eristäytyneisyyttä.
Museotilalla on myös havaittu olevan merkitystä hyvinvoinnin kokemukseen. Museot voivat tarjota esimerkiksi hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen liittyvälle ryhmätoiminnalle inspiroivia kokoontumistiloja, jotka kutsuvat toimintaan tai keskusteluun eri tavoin kuin perinteiset terveydenhuollon tilat.
Virkistystä sielulle ja ruumiille
Kulttuuriosallistumisen on todettu olevan mielen hyvinvoinnin lisäksi hyödyllistä myös fyysiselle terveydelle. Esimerkiksi näyttelyssä kiertely tarjoaa kevyttä liikuntaa ja lisää fyysistä aktiivisuutta. Jo pelkkä kotoa kulttuurikohteisiin liikkeelle lähteminen voi lisätä fyysistä aktiivisuutta ja askeleita päivään.
Tutkimuksissa on havaittu, että ikääntyneillä museoissa, gallerioissa, teatterissa, konserteissa ja elokuvissa käyminen ovat yhteydessä vähäisempään fyysisen haurastumisen riskiin ja haurastumisen hitaampaan etenemiseen. Ohjattu ryhmätoiminta, joka sisältää vuorovaikutteista moniaistillista toimintaa kuten museoesineiden käsittelyä tai taiteen tekemistä, tarjoavat sekä fyysistä että kognitiivista stimulaatiota. Niistä voi olla hyötyä myös hienomotorisessa kuntoutuksessa.
Britanniassa määrätään museoreseptejä
Museorakennuksen kynnystä voi madaltaa myös kehittämällä yhteistyötä sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä järjestöjen kanssa. Yhtäältä kyse on uusien kohderyhmien tavoittamisesta, toisaalta toiminnan järjestämisestä yhteistyössä hoiva- ja hoitolaitosten kanssa.
Britanniassa on kokeiltu museoreseptejä, joissa sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ohjaavat asiakkaita museoissa tapahtuvaan ryhmätoimintaan. Säännöllisesti kokoontuvissa ryhmissä museo- ja taidepedagogit järjestävät monipuolisesti museon kokoelmien ja näyttelyiden inspiroimana vaihtelevaa ohjelmaa kuten opastettuja keskustelukierroksia, museokokoelmien tutkimista, luovaa kirjoittamista ja taidetyöpajoja. Ryhmätoiminta on kannustanut ja tavoittanut uusia kävijöitä vierailemaan museoissa myös ryhmätoiminnan päätyttyä muun muassa ryhmästä tutuiksi tulleiden uusien tuttavien kanssa.
5 hyvinvointivinkkiä museokävijälle
- Mene museoon työkaverin kanssa tai järjestäkää tiimipalaveri museossa.
Jokainen osallistuja saa valita näyttelystä kiinnostavimman tai puhuttelevimman teoksen tai esineen ja esitellä löytönsä työkaverille. - Musiikilla on tutkitusti monia hyvinvointivaikutuksia.
Kokeile yhdistää taidemuseovierailuusi musiikkia. Laita älypuhelimestasi lempimusiikkiasi soimaan, kuulokkeet päähän ja astu sisään näyttelyyn. Havainnoi, miten musiikki vaikuttaa taideteosten katsomiseen. Tai sitten vain nauti! - Mene taidemuseoon yksin.
Museokortti mahdollistaa lyhyenkin piipahduksen taiteen äärellä: valitse vaikka yksi näyttelysali tai muutama esine tai taideteos, joihin syvennyt. - Tee kulttuuri- ja taidekohteissa vierailusta säännöllinen harrastus.
Australialaisen tutkimuksen mukaan yli 100 tuntia vuodessa kulttuuriin ja taiteeseen sekä luovaan toimintaan osallistuvat kokevat mielen hyvinvointinsa merkittävästi paremmaksi kuin vähemmän osallistuvat. - Mene rohkeasti mukaan!
Monet museot järjestävät erilaisia matalan kynnyksen työpajoja tai luovaa toimintaa museossa.
Näin kulttuuriosallistuminen edistää terveyttäsi
Taide- ja kulttuuriharrastukset voivat
- edistää positiivista mielenterveyttä
- parantaa mielialaa
- ehkäistä tai vähentää negatiivisia tunteita, kuten ahdistuneisuutta, masentuneisuutta ja surullisuutta
- tukea mielenterveyden haasteiden kanssa pärjäämistä arjessa
- edistää mukautumis-, sopeutumis- ja sietokykyä eli resilienssiä
- lisätä itsetuntemusta, itsetuntoa ja itseluottamusta
- vähentää sosiaalista syrjäytymistä ja tukevat sosiaalista osallistumista ja osallisuutta
- tarjota mahdollisuuden korjaaviin ja vahvistaviin kokemuksiin, itseen liittyvien negatiivisten tai toimintaa rajoittavien käsitysten muuttamiseen sekä uudenlaisten roolien ja identiteettien omaksumiseen. (Julkaistu: Sitra, 2017, Liisa Laitinen / Taikusydän)
Artikkeli löytyy kokonaisuudessaan kirjallisuuslähteineen täältä.
Artikkelin kirjoittajat:
Liisa Laitinen, kulttuurihyvinvoinnin asiantuntija
Anna-Mari Rosenlöf, erityisasiantuntija
Taiteen ja hyvinvoinnin valtakunnallinen yhteyspiste Taikusydän.
Museokortti ja MIELI Suomen Mielenterveys ry:n Hyvinvointia kulttuurista -kampanja nostaa esiin kulttuurin vaikutuksia mielen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Kampanja huipentuu 24.–30. toukokuuta järjestettävään Mental Health Art Week -teemaviikkoon, jolloin Museokortti-kohteet järjestävät virtuaalitapahtumia, joihin jokaisella on vapaa pääsy.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna-Mari Rosenlöf
Erityisasiantuntija | Taikusydän-yhteyspiste
Puh. 050 5985 257
anna-mari.rosenlof@turkuamk.fi
Seppo Honkanen
Kehitysjohtaja | Museokortti
Puh. 040 8339 059
seppo.honkanen@museot.fi
Marjo Vänttinen
Markkinointi- ja viestintäkoordinaattori | Museokortti
Puh. 044 4300 712
marjo.vanttinen@museot.fi
Kuvat



Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Museokortti
Museokortti tänään 10 vuotta – uusi maksutapa tuo kulttuurin yhä useamman ulottuville5.5.2025 10:01:29 EEST | Tiedote
Museokortti juhlii tänään 5. toukokuuta 10-vuotista taivaltaan. Merkkipaalun kunniaksi korttiin tuodaan myöhemmin tänä vuonna kuukausimaksumalli, joka tekee museokäynneistä entistä saavutettavampia. Tavoitteena on madaltaa kynnystä kulttuuriin osallistumiseen ja vahvistaa museoiden roolia arjen elämyksissä.
Jenni Haukio onnittelee 10-vuotiasta Museokorttia: ”Ainutlaatuinen, historiaan jäävä kulttuuriteko”5.5.2025 08:08:00 EEST | Tiedote
Ensimmäiset Museokortit ojennettiin presidentti Sauli Niinistölle ja Jenni Haukiolle Mäntyniemessä vuonna 2015. Kymmenessä vuodessa Museokortista on kasvanut koko kansan kulttuuri-ilmiö. Museokortti löytyy tällä hetkellä lähes 350 000 suomalaisen taskusta.
Kulttuuria työhyvinvoinnin tueksi – Museokortti-lahjoitus annettiin tänä vuonna hoitotyöntekijöille27.2.2025 08:12:40 EET | Tiedote
Museokortti lahjoitti 60 korttia Päijät-Hämeen hyvinvointialueen hoitajille osana vuosittaista hyvinvointilahjoitustaan. Lahjoituksen tavoitteena on muistuttaa kulttuurin positiivisista vaikutuksista työhyvinvointiin ja jaksamiseen.
Vuoden 2025 hittinäyttelyt – katso 20 kiinnostavinta kulttuurivinkkiä21.1.2025 08:23:49 EET | Tiedote
Koe surrealismin suurnimet Salvador Dalísta Joan Miróon ja vietä taiteilija Reidar Särestöniemen juhlavuotta. Näe mammutit ja muut jääkauden jättiläiset, tutustu supersankarien historiaan ja astu muumien lumoavaan maailmaan.
Museokortti on kärkisijoilla kulttuurietujen tarjoajien listoilla – työikäiset hakevat palautumista museovierailuista25.10.2024 08:49:49 EEST | Tiedote
Työssäkäyvät käyttävät kulttuurietujaan erityisen paljon Museokortin hankintaan. Edenredillä Museokortti on tuhansien palveluiden joukosta neljänneksi suosituin kohde, ja myös Smartumilla se on viiden kärjessä. ePassilla Museokortti on ollut kulttuuriedun toimipaikkojen TOP 5 -kärjessä joka kuukausi vuoden 2024 aikana.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme