Pirkanmaan ELY-keskus

Auta selvittämään Pirkanmaan lähteiden tila

Jaa
Tiedot Pirkanmaan lähteiden tilasta ovat osittain puutteellisia. Siksi tarvitsemme sinun apuasi lähteiden tilan selvittämiseen.
Tyypillisesti lähteet erottuvat ympäristöstään rehevämmän kasvillisuuden ansiosta. Kuvassa pohjaveden purkauma muodostaa allikkolähteen.  Kuva: Emmi Lehkonen.
Tyypillisesti lähteet erottuvat ympäristöstään rehevämmän kasvillisuuden ansiosta. Kuvassa pohjaveden purkauma muodostaa allikkolähteen. Kuva: Emmi Lehkonen.

Lähteet ovat tyypillisesti ympäristöään rehevämpiä  ja monimuotoisempia, uhanalaisia elinympäristöjä. Lähteellä tarkoitetaan kohdetta, jossa pohjavesi purkautuu maaperästä maan pinnalle tai vesistöön. Lähteiden luonnontilaa ovat voineet muuttaa muun muassa maa- ja metsätalouden kuivatustoiminta, metsähakkuut, vedenotto sekä lähteiden perkaaminen ja rakentaminen. Tiedot Pirkanmaan lähteiden sijainnista sekä niiden tilasta ovat puutteellisia, ja siksi pyydämmekin nyt luonnossa liikkujia merkitsemään tietoja lähteistä ympäristöhallinnon karttapalveluun.

Näin voit auttaa ja merkitä tiedot karttapalveluun:

  • Karttaan on merkitty lähteitä. Käy tarkastamassa näkyykö paikalla lähteeseen viittaavaa vetistä tai märkää kohtaa vai onko lähde kuivunut tai tuhoutunut.
  • Jos löydät lähteen, lähetä siitä ja sitä ympäröivästä kasvillisuudesta kuvia sekä arviosi lähteen tilasta.
  • Jos löydät uuden lähteen, ilmoita myös siitä. Samasta lähteestä voi tehdä useampia ilmoituksia, varsinkin jos olet eri mieltä aiempien ilmoittajien kanssa vallitsevasta tilanteesta.
  • Ilmoita havainnoistasi täällä: Auta selvittämään Pirkanmaan lähteiden tila (havaintolomake), ymparisto.fi

Lähteiden tilaa selvitetään osana Helmi-elinympäristöohjelmaa

Havainnointikokeilu liittyy Helmi-elinympäristöohjelman pienvesi- ja rantaluonto -teemaan. Ohjelmassa selvitetään mm. Pirkanmaan pienvesien esiintymistä ja tilaa sekä ennallistetaan ja kunnostetaan ihmistoiminnan seurauksena heikentyneitä pienvesiä ja niiden lähiympäristöjä häiriötä edeltäneeseen tilaan.

Kokeilu liittyy myös Pirkanmaan maakunnalliseen biodiversiteettiohjelmaan Pirkanmaan lumo - luonnon monimuotoisuusohjelma 2022-2030. Tavoitteena on osallistaa laajasti maakunnallisia toimijoita, esimerkiksi kuntia, järjestöjä ja yrityksiä sekä löytää konkreettisia tapoja edistää luonnon monimuotoisuuden säilymistä Pirkanmaalla.

Suomen ympäristökeskus (SYKE) kehittää lähteiden etsintää esimerkkinä käyttäen luontoympäristöjen tilan tietojen keräämistä kansalaishavainnoilla. Uusia menetelmiä kehitetään Suomen ekosysteemiobservatorion (FEO) toimintaa varten.

Lisätietoja:

Avainsanat

Kuvat

Tyypillisesti lähteet erottuvat ympäristöstään rehevämmän kasvillisuuden ansiosta. Kuvassa pohjaveden purkauma muodostaa allikkolähteen.  Kuva: Emmi Lehkonen.
Tyypillisesti lähteet erottuvat ympäristöstään rehevämmän kasvillisuuden ansiosta. Kuvassa pohjaveden purkauma muodostaa allikkolähteen. Kuva: Emmi Lehkonen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

https://www.ely-keskus.fi/pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Rantatunneliin puolivuotishuolto ja pesu – yösulkuja arkisin kahden viikon ajan5.9.2023 10:45:00 EEST | Tiedote

Tampereen Rantatunnelissa tehdään yötyönä viikoilla 37 ja 38 tunnelin puolivuotishuolto. Työt suoritetaan tunneliputki kerrallaan neljänä perättäisenä yönä maanantai-illoista varhaisiin perjantaiaamuihin. Pirkanmaan ELY-keskus pesee ja puhdistaa silloin tunnelin perusteellisesti. Samanaikaisesti Fintraffic Tie Oy huoltaa ja testaa tunnelin teknisiä järjestelmiä. Töiden ajaksi ajoneuvoliikenne ohjataan varareitille.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme