Metsäkiinteistökauppa jäljessä edellisvuodesta – ennusteen mukaan hinnat nousevat tänä vuonna lähes yhdeksän prosenttia
Suomen Sijoitusmetsät Oy:n keräämistä, metsätilakauppojen määrää kuvaavista tilastoista käy ilmi, että kiivastahtinen metsätilamarkkina hiljeni alkuvuoden aikana edellisvuoteen verrattuna. Vuoden ensimmäisen kolmanneksen aikana tehtiin kappalemäärissä mitattuna 12,5 prosenttia vähemmän metsätilakauppoja kuin vuonna 2020.
”Koska tilojen hinnat edelleen nousivat, euroissa mitattu kauppamäärien pudotus oli vain 4,5 prosenttia”, sanoo hallituksen puheenjohtaja Mika Venho.
Suomen Sijoitusmetsien hintaseurantaan kuuluvia metsäkiinteistökauppoja tehtiin 427 kappaletta, ja niiden yhteispinta-ala oli 17 100 hehtaaria.
Hinnat nousivat eniten Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla
Eniten, 4,1 prosenttia hinnat nousivat tammi-huhtikuussa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Etelä-Suomessa, Väli-Suomessa ja Lapissa hintamuutos neljän kuukauden aikana oli 2,4-2,7 prosenttia. Koko Suomen tasolle laskettuna hinnat nousivat 3,1 prosenttia.
”Alkuvuoden tietoihin pohjautuen ennuste on, että metsäkiinteistöjen hinnat koko valtakunnan tasolla nousevat vuoden 2021 aikana 8,7 prosenttia”, Venho sanoo.
Venho ennustaa, että perinteinen, alkukesään ajoittunut metsätilojen myyntipiikki jää viime vuoden tavoin näkemättä.
”Viime vuoden keväällä ja alkukesällä koko yhteiskunta oli varpaillaan koronan takia. Epävarmuus hillitsi hetkellisesti myös metsätilamarkkinoita”.
Vuosi 2020: Ammattimaisille ostajille metsätiloista 27 prosenttia
Suomen Sijoitusmetsien koostamasta tilastosta ilmenee, kuinka ammattimaisten ostajien osuus vuoden 2020 metsätilakaupoista oli koko maassa 26,7 prosenttia.
”Osuus oli suurin Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan suurilla myyntikohteilla, 31 prosenttia. Väli-Suomessa ammattimaisille ostajille päätyi noin 29 prosenttia ja Lapissa alle 27 prosenttia. Osuus oli pienin Etelä-Suomessa, alle 18 prosenttia”, Venho sanoo.
Hän muistuttaa, että suomalaisten metsät vaihtavat omistajaa yhä edelleen useimmiten suvun sisällä, perintöjen kautta. Metsätilan myynti tai sen liittäminen yhteismetsään ovat metsänomistajalle vaihtoehtoja, jos itse ei halua tai pysty huolehtimaan metsästään tai jos metsänomistaminen ei perillisiä kiinnosta.
”Metsänomistamisesta ei kannata rakentaa kenellekään riippaa. Kovan kysynnän ja hintojen nousun myötä tilan myyminen voi houkutella. Jos tila on muutettu rahaksi, omaisuus on helpompi jakaa perillisten kesken.”
Liite: Ammattimaisten metsäsijoittajien osuus metsäkiinteistökaupoista suuralueittain vuonna 2020 sekä metsäkiinteistöjen markkinahintaindeksin muutos suuralueittain tammi-huhtikuussa 2021.
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Mika Venho, Suomen Sijoitusmetsät Oy
045-1546385, mika.venho@sijoitusmetsat.fi
Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Info: Suomen Sijoitusmetsät Oy
Suomen Sijoitusmetsät Oy on erikoistunut tarjoamaan konsulttipalveluja niin yksityisille kuin institutionaalisille metsäsijoittajille. Vuodesta 2013 toimineen yrityksen palveluvalikoimaan kuuluvat koko maan kattavat metsäkiinteistöjen hankinnan, hallinnan, kiinteistövälityksen ja arvonmäärityksen palvelut sekä erilaiset tietotuotannon palvelut kuten markkinakatsaukset ja -analyysit. Suomen Sijoitusmetsät Oy seuraa myyntiin tulevia metsäkiinteistöjä yli 30 julkisen myynnin kanavalta ja hakee toteutuneiden metsäkiinteistökauppojen kauppahinnat Maanmittauslaitoksen ylläpitämästä kauppahintarekisteristä. Yrityksen kotipaikka on Joensuu.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Sijoitusmetsät Oy
Metsätilamarkkinat: Ennätysmäärä tiloja myyntiin alkuvuoden aikana17.8.2023 06:54:40 EEST | Tiedote
Ammattimaisten ostajien osuus metsäkiinteistökaupoista on pienentynyt. Tämä voi avata metsätilan ostajille mahdollisuuksia löytää korkeamman tuoton kohteita paremmin kuin vuosiin.
Tuore selvitys 1995-2022: Inflaatiokorjatut metsätilojen hinnat nousseet peräti 160 prosenttia10.5.2023 11:09:22 EEST | Tiedote
Metsäkiinteistöjen jatkuva ja nopea hintojen nousu 2000-luvulla on ollut erinomainen suoja inflaatiota vastaan, osoittaa tuore selvitys. Myös puun hinta on noussut inflaatiota nopeammin, kuitupuulla tosin vain viimeisen kymmenen vuoden aikana.
Metsätilamarkkinat vuonna 2022: Kuumin kasvu rauhoittui4.1.2023 12:15:24 EET | Tiedote
Metsätilakauppoja tehtiin vuonna 2022 edellisvuotta vähemmän koko maassa mutta erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa. Euroilla mitattuna markkina kuitenkin kasvoi muualla paitsi Lapissa. Kaupan kohteena olleen metsätilan koko oli keskimäärin 35 hehtaaria ja arvo 158 000 euroa.
Metsätilakaupat: Myyjät saivat yli viidenneksen enemmän euroja kuin pyysivät – Etelä-Suomessa hintalisä liki 35 prosenttia22.11.2022 06:42:00 EET | Tiedote
Vaikka metsäkiinteistöjen hinnat ovat viime vuosina nousseet rajusti, myyjät arvioivat ostajien maksukyvyn edelleen alakanttiin.
Metsätilakauppojen määrä kääntynyt laskuun – hinnat nousseet edelleen, mutta nousuvauhti jää viime vuodesta22.8.2022 06:52:03 EEST | Tiedote
Ammattimaisten ostajien osuus kasvoi ensimmäistä kertaa yli 50 prosenttiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme