Harkitsetko Airbnb-vuokraamista? Tutustu ensin näihin oikeustapauksiin

Lyhytkin vuokraus voi tuoda merkittävät veroseuraamukset
Pahimmillaan lyhytkin, vaikkapa viikonlopun mittainen vuokraus vaikuttaa omistusasujan verotukseen. Omistusasuntoa myytäessä verotukseen vaikuttaa merkittävästi se, onko omistaja tai joku hänen perheenjäsenensä asunut asunnossa yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan. Jos ehto täyttyy, myyjän ei tarvitse maksaa veroa mahdollisesta myyntivoitosta. Jos taas asuminen ei ole ollut yhtäjaksoista, myyntivoitosta tulee maksaa 30–34 % pääomatuloveroa.
Tuoreessa ennakkoratkaisussa korkein hallinto-oikeus totesi, että tilapäinenkin poissaolo riittää asumiskäytön yhtäjaksoisuuden katkeamiseen, jos asuntoa vuokrataan esimerkiksi omistajan loma-aikana toiselle. Tilapäisen poissaolon aikana vuokralle annettu asunto ei ole varattuna omistajan tai tämän perheen asumiskäyttöön eikä sitä silloin käytetä tässä tarkoituksessa. Tämän sijaan asunto on tällöin varattuna vuokralaisen käyttöön ja sitä käytetään vuokrauskäytössä.
”Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua voidaan pitää verotusta koskevan säännöksen tarkoituksen vastaisena. Verovapauden tarkoituksena on ollut helpottaa uuden asunnon hankintaa ja asumisajan vaatimuksella on pyritty estämään säännöksen väärinkäyttö esimerkiksi kakkosasuntojen osalta. Arkijärjellä ajateltuna asumisen ei voida katsoa keskeytyvän, jos lyhyen loman tai festareiden ajaksi vuokraa oman asuntonsa tilapäisesti”, ihmettelee Suomen Vuokranantajat ry:n päälakimies Tarik Ahsanullah.
”Toisaalta ratkaisu tarkoittaa myös sitä, että myyntitappiosta tulee verovähennyskelpoinen, jos asuntoa vuokrataan lyhytaikaisesti alle kahden vuoden välein. Suurimmassa osassa maata asuntojen arvot laskevat, joten ratkaisulla voi olla negatiivisiakin vaikutuksia verokertymän kannalta”, Ahsanullah jatkaa.
Korkein hallinto-oikeus ei ollut ratkaisussaan yksimielinen. Asian esittelijä ja yksi oikeusneuvos katsoivat, ettei yhtäjaksoinen asuminen katkea kertaluontoisen ja lyhytaikaisen vertaisvuokrauksen takia. Linja on nyt kuitenkin selvä KHO:n enemmistön päätöksen myötä: asunnon lyhytaikainen vuokraaminen ennen kahden vuoden asumisajan täyttymistä estää verovapaan myynnin.
”Tässä on nyt syytä pohtia lakimuutosta epätarkoituksenmukaisen tilanteen korjaamiseksi”, Ahsanullah toteaa.
Milloin vuokraus muuttuu majoitustoiminnaksi? Kuuma kysymys jää edelleen epäselväksi
Viime vuosina epäselvyyttä on aiheuttanut monissa tapauksissa se, missä vaiheessa lyhytaikainen vuokraustoiminta katsotaan majoitustoiminnaksi. Majoitustoimintaa koskee monilta osin erilainen sääntely kuin asunnon vuokrausta.
Korkein oikeus pohti tätä asiaa kahdessa tuoreessa ratkaisussa. KHO painotti olennaista olevan se, millaisia konkreettisia vaikutuksia toiminnalla kulloisessakin yksittäistapauksessa on. Näin ollen vieläkään ei saatu selkeää rajanvetoa siihen, missä määrin lyhytaikainen vuokraustoiminta on sallittua asumiskäyttöön tarkoitetussa tilassa.
”Helsingin tapauksessa toimintaa harjoitti osakeyhtiö 11 huoneiston jälleenvuokrauksen kautta. Lisäksi samalla yhtiöllä oli samassa rakennuksessa kahvila, joka toimi hotellivastaanoton tavoin. Tässä kyse on nähdäksemme majoitustoiminnasta, jota ei voida mitenkään rinnastaa yksittäisen luonnollisen henkilön harjoittamaan yhden huoneiston lyhytaikaiseen vuokraustoimintaan”, Ahsanullah kertoo.
Rovaniemen tapauksessa KHO totesi kalustettujen huoneistojen toistuvan vuokraamisen lyhytkestoisilla sopimuksilla olevan luonteeltaan majoitustoimintaa, jota ei voitu pitää asuinalueelle tyypillisenä ja joka ei myöskään vaikutuksiltaan vastannut tavanomaista pientaloasumista. KHO:n mukaan ympäristölautakunnan olisi tullut selvittää vuokraustoiminnan laatua ja laajuutta yksityiskohtaisemmin.
”Nyt annettujen ratkaisujen valossa oman asuntonsa voi edelleen vuokrata Airbnb-palvelussa ainakin tilapäisesti. Luvanvaraisen majoitustoiminnan raja jää edelleen hyvin epäselväksi”, Ahsanullah toteaa.
Kasvavat kaupungit tarvitsevat erilaisia asumisvaihtoehtoja
Suomen Vuokranantajat harmittelee, etteivät ratkaisut selvennä lyhytaikaiseen majoitustoimintaan liittyviä avoimia kysymyksiä.
“KHO:n ratkaisujen perustelut ovat sisällöltään valitettavan suppeat. Niissä ei ole lainkaan arvioitu konkreettisella tasolla, minkälaisia tosiasiallisia vaikutuksia on pidettävä asumisesta poikkeavana. Ratkaisujen myötä on kuitenkin yhä suurempi riski siitä, että jatkuva Airbnb-toiminta katsotaan majoitustoiminnaksi, jota ei sallita asumiskäyttöön tarkoitetussa tilassa”, Ahsanullah pohtii.
Ahsanullahin mukaan lyhytaikainen vuokraaminen on ilmiönä maailmanlaajuinen trendi, jota ei tulisi laintulkinnoilla kampittaa.
”Lyhytaikaista vuokraustoimintaa ei tulisi kieltää. Kasvavat kaupungit tarvitsevat yhä erilaisia asumisvaihtoehtoja. Koronaviruspandemian jälkeen asumisen tarpeet tulevat todennäköisesti muuttumaan vielä aiempaa nopeammin. Työntekijät voivat esimerkiksi tehdä kuukaudesta kolme viikkoa etätöitä ja yhden viikon lähitöitä, jota varten he tarvitsevat tilapäisen asumisratkaisun. Tällaisen asuntotarjonnan estäminen on epätarkoituksenmukaista. Samoin omistusasujille lyhytaikainen vuokraus voi tuoda tarpeellista joustoa vaikkapa työ- tai lomamatkojen ajaksi, eikä tämän tulisi vaikuttaa myyntivoiton verotukseen. Yhtä lailla on kuitenkin selvää, ettei lyhytaikainen vuokraustoiminta saa aiheuttaa tosiasiallista häiriötä alueen tai kiinteistön muille käyttäjille”, Ahsanullah linjaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tarik AhsanullahPäälakimies, Suomen Vuokranantajat ry
Puh:045 1143 854tarik.ahsanullah@vuokranantajat.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta
Suomessa on noin 300 000 asuntoa, joita vuokraavat eteenpäin yksityiset vuokranantajat. Suomen Vuokranantajat on yksityisten vuokranantajien ja asuntosijoittajien valtakunnallinen järjestö. Teemme vuokraustoiminnasta palkitsevampaa, turvallisempaa ja helpompaa. Jäsenenämme on yli 24 000 vuokranantajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Vuokranantajat ry
Rovaniemi syrjäytti Tampereen Vuokranantajien kaupunkirankingissa – Oulu nousi kakkoseksi ja pääkaupunkiseutu vapaassa pudotuksessa25.6.2025 06:00:00 EEST | Tiedote
Rovaniemi on noussut Suomen Vuokranantajien tuoreessa kaupunkirankingissa ykköseksi syrjäyttäen Tampereen neljän vuoden valtakauden jälkeen. Oulu nappasi kakkossijan ja pitkäaikainen hopeamitalisti Turku on pudonnut neljänneksi Tampereen jälkeen. Pääkaupunkiseudun alamäki jatkuu: Vantaa löytyy sijalta 18, Helsinki 23 ja Espoo on kolmanneksi viimeinen. Kaupunkirankingissa arvioidaan 27 suurimman kaupungin houkuttelevuutta asuntosijoittajan näkökulmasta seitsemän eri mittarin avulla.
Valttikortit vuokraukseen: kuinka minimoida vuokraustoiminnan riskejä?12.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Loppukesä on monella paikkakunnalla vuokramarkkinoiden vilkkainta aikaa, ja vuokrasopimuksia solmitaan tiuhaan tahtiin. Onnistunut vuokralaisvalinta ja huolellisesti laadittu vuokrasopimus luovat hyvän pohjan kannattavalle vuokraustoiminnalle. Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Susanna-Maria Aarnivuo avaa keskeisimmät riskinhallintakeinot vuokrauksen turvaksi.
Asiantuntija muistuttaa: Asunnon luvaton jälleenvuokraus voi tulla kalliiksi19.5.2025 07:45:00 EEST | Tiedote
Oman kodin lyhytaikainen jälleenvuokraus voi olla monelle vuokralla asuvalle houkutteleva vaihtoehto etenkin kesällä, kun moni asunto jää muutoin tyhjäksi lomien ja kesätapahtumien aikana. Vuokralainen tarvitsee koko asunnon jälleenvuokraukseen kuitenkin aina vuokranantajan luvan, Suomen Vuokranantajat ry:n juristi Elina Vilponen ohjeistaa. Hyvin lyhytaikaisellakin luvattomalla jälleenvuokrauksella voi olla ikäviä seurauksia, mutta parhaimmillaan jälleenvuokraus voi hyödyttää sekä vuokralaista että vuokranantajaa.
Barometri: Asuntosijoittajat odottavat vuokra-asuntojen kysynnän kasvavan, suurimassa osassa kaupunkeja kiinnostavat alle 50 000 euron sijoitusasunnot14.5.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Yksityiset vuokranantajat uskovat vuokra-asuntojen kysynnän kasvavan seuraavan vuoden aikana eniten Vaasassa, Oulussa ja Tampereella. Asuntosijoittajien suurin kiinnostus kohdistuu alle 50 000 euron sijoitusasuntoihin, selviää Suomen Vuokranantajien huhtikuussa julkaisusta Vuokranantaja-barometrista. Barometriin vastasi yli 2000 asuntosijoittajaa.
Vuokrien nousuvauhti hidastui lähes kaikkialla, ja Espoossa sekä Vantaalla vuokrat jopa laskivat – ”pääkaupunkiseudulla ei näy merkkejä vuokra-asuntopulasta edes kiikareilla”17.4.2025 09:30:54 EEST | Tiedote
Tilastokeskus on julkaissut vuokratilastot vuoden 2025 ensimmäiseltä neljännekseltä tammi-maaliskuulta. Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 0,9 prosenttia vuoden takaisesta. Pääkaupunkiseudulla vuokrien nousu lähes pysähtyi – vuosimuutos oli vain 0,1 prosenttia. Muualla Suomessa vuokrat nousivat selvästi enemmän, 1,4 prosenttia, mutta myös siellä kasvu on hidastunut. Vuokrakehitys on hidastunut selvästi ja yhä useammalla alueella nähtiin laskevia vuokria. Vuokrakehityksen kärjessä jatkavat Rovaniemi, Oulu ja Tampere, kommentoi Suomen Vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlsson.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme