Göstan pieni taidekirjasto -kirjasarja esittelee Gösta Serlachiuksen taidekokoelman helmiä

Serlachius-museoissa on merkittävä kokoelma Helene Schjerfbeckin (1862–1946) taidetta. Aluksi tehtailija Gösta Serlachius hankki teoksia suoraan taiteilijalta, ja sittemmin kokoelma on karttunut 2000-luvulle saakka. Kirja avaa tarinoita rakastetun taiteilijan pelkistettyjen henkilökuvien taustalta. Schjerfbeckin mallit olivat usein lähipiiristä – veljenpoika oli hänen lempimallinsa. Oman lukunsa muodostavat miesaiheet, joissa taiteilija rikkoi maskuliinisen esittämisen normeja. Vahvat omakuvat ovat Schjerfbeckin tuotannon ydintä.
Ellen Thesleff (1869–1954) on eräs Suomen taiteen klassikoista. Kirja kuvaa Thesleffin hienovireisten teosten kautta taiteilijan matkaa varhaisvuosien symbolismista värivoimaiseen ekspressionismiin ja edelleen abstraktin ilmaisun rajoille. Kertomuksessa korostuvat Thesleffille tärkeät paikat: renessanssikaupunki Firenze ja sen vastakohtana Ruoveden Murolen idyllinen järvimaisema. Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmiin kuuluu suuri määrä Thesleffin maalauksia ja grafiikkaa.
Hugo Simberg (1873–1917) tunnetaan symbolistina, jonka taiteessa esiintyvät hänen rikkaan mielikuvituksensa tuotokset: sympaattiset pikkupirut ja lempeät kuolemahahmot. Simberg oli myös taitava ihmiskuvaaja, jonka henkilötutkielmista huokuu ymmärrys mallin sisimmästä. Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelmaan kuuluu neljäkymmentä Hugo Simbergin taideteosta: maalauksia ja runsas määrä grafiikkaa.
Suomen taiteen kultakauden mestari Akseli Gallen-Kallela (1865–1931) oli vuorineuvos Gösta Serlachiuksen suuresti ihailema taiteilija ja hänen keräämänsä taidekokoelman sielu. Mäntän teollisuuspaikkakunnalta käsin Serlachiuksella oli aitiopaikka seurata ystävänsä Gallen-Kallelan taiteen voittokulkua kansankuvausten ja pariisilaisrealismin kautta kalevalaisiin teemoihin, joissa kansallisromantiikka yhdistyy symbolismiin. Akseli Gallen-Kallela oli 1800-luvun lopulla rakentanut erämaa-ateljeen Ruovedelle, Mäntän naapuripitäjään. Ruoveden Kalelassa syntyivät taiteilijan Kalevala-aiheiset pääteokset sekä ensimmäiset itseoppineen graafikon kokeelliset vedokset.
Hannes Autere (1888–1967) tunnetaan etenkin humoristisen kansanomaisista puureliefeistään, mutta hän oli myös vivahteikas taidemaalari. Vuonna 1927 vuorineuvos Gösta Serlachiuksen tilasi Autereelta Mänttään rakennuttamiinsa kohteisiin lukemattomia teoksia, joiden tuli vahvistaa teollisuuspaikkakunnan ilmettä. Niinpä Autere suunnitteli muun muassa paperinvalmistusta esitteleviä puureliefejä Serlachius-yhtiön pääkonttoriin, tammipuisen ulko-oven Joenniemen kartanoon sekä Raamattu-aiheisia puureliefejä Mäntän uuteen kirkkoon.
Näyttävistä freskoistaan ja lintuaiheistaan tunnettu Lennart Segerstråle (1892–1975) oli yksi Gösta Serlachiuksen lempitaiteilijoita. Niinpä Mäntässä on runsaasti hänen teoksiaan: Serlachius hankki taiteilijalta maalauksia ja grafiikkaa sekä tilasi suuren kattomaalauksen kotiinsa Joenniemen kartanoon ja seinämaalaukset G. A. Serlachius Oy:n pääkonttoriin Mänttään. Kirja kertoo Segerstrålen tarinan, sen kuinka nuoresta luontoa rakastavasta taiteilijasta kasvoi aikansa merkittävin suomalainen monumentaalimaalari.
Timo Valjakka: Lennart Segerstråle – Göstan pieni taidekirjasto 1 (Parvs ja Serlachius-museot, 2019, 64 sivua)
Marja-Terttu Kivirinta: Helene Schjerfbeck – Göstan pieni taidekirjasto 2 (Parvs ja Serlachius-museot, 2019, 64 sivua)
Timo Valjakka: Ellen Thesleff – Göstan pieni taidekirjasto 3 (Parvs ja Serlachius-museot 2020, 64 sivua)
Marja-Terttu Kivirinta: Hannes Autere – Göstan pieni taidekirjasto 4 (Parvs ja Serlachius-museot 2020, 64 sivua)
Eeva Ilveskoski: Hugo Simberg – Göstan pieni taidekirjasto 5 (Parvs ja Serlachius-museot 2021, 64 sivua)
Tarja Talvitie: Akseli Gallen-Kallela – Göstan pieni taidekirjasto 6 (Parvs ja Serlachius-museot 2021, 64 sivua)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hanna KarppanenkustantajaKustannusosakeyhtiö Parvs
Puh:+358 40 684 9188hanna.karppanen@parvs.fiKuvat













Linkit
- Akseli-Gallen Kallela -kirjan esittely kustantajan www-sivuilla
- Ellen Thesleff -kirjan esittely kustantajan www-sivuilla
- Hannes Autere -kirjan esittely kustantajan www-sivuilla
- Helene Schjerfbeck -kirjan esittely kustantajan www-sivuilla
- Hugo Simberg -kirjan esittely kustantajan www-sivuilla
- Kartanon klassikot -näyttelyn esittely Serlachius-museoiden www-sivuilla
- Lennart Segerstråle -kirjan esittely kustantajan www-sivuilla
Tietoja julkaisijasta
Kustannusosakeyhtiö Parvs on taidekirjoihin ja arkkitehtuurijulkaisuihin erikoistunut helsinkiläinen kustantamo, joka on perustettu vuonna 2006.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kustannusosakeyhtiö Parvs
Kattava 50-vuotisjuhlateos Hanasaaren kulttuurikeskuksesta27.5.2025 11:51:50 EEST | Tiedote
Vuonna 2025 Hanaholmen juhlii 50-vuotista taivaltaan Suomen ja Ruotsin yhteistyö- ja kulttuurikeskuksena. Se on pohjoismaisen kulttuurin tärkeä kohtaamispaikka, jossa vaalitaan suomalaisen ja ruotsalaisen kulttuurin, politiikan ja yhteiskunnan keskinäistä vuoropuhelua.
Vapaa Taidekoulu – Taidemaalauksen opetusta 90 vuotta23.4.2025 11:29:08 EEST | Tiedote
Vapaa Taidekoulu perustettiin vuonna 1935 Maire Gullichsenin aloitteesta. Tänä vuonna 90 vuotta täyttävä Vapaa Taidekoulu on ainutlaatuinen ilmiö suomalaisessa taidehistoriassa ja merkittävä vaikuttaja Suomen taide-elämässä. Nyt julkaistava historiateos valottaa koulun rikasta historiaa ja mielenkiintoisia vaiheita.
Parvs-kustantamon ja Serlachiuksen taidekirjat vuonna 202510.4.2025 12:59:46 EEST | Tiedote
Parvs-taidekirjakustantamon ja Serlachiuksen taidemuseon tiivis julkaisuyhteistyö on jatkunut jo lähes vuosikymmenen, ja sen tuloksena syntyneitä taidekirjoja on vuosina 2016–2025 ilmestynyt yhteensä jo yli 60. Tänä vuonna Parvs ja Serlachius julkaisevat yhdessä kahdeksan uutta teosta. Serlachiuksen monipuoliseen ja kunnianhimoiseen julkaisuohjelmaan kuuluu museon näyttelyitä dokumentoivia julkaisuja, Gösta Serlachiuksen taidesäätiön kokoelman teoksia esitteleviä julkaisuja, historiateoksia sekä vertaisarvioitua taidehistoriallista tutkimusta.
Esseekirja käsittelee sisällissodan unohdettuja naiskohtaloita Johanna Lecklinin taiteen kautta19.3.2025 10:12:18 EET | Tiedote
Kuvataiteilija ja tutkija Johanna Lecklin on viime vuosina tarkastellut teoksissaan tarinoita ja tarinankertomista – ja etenkin kertomuksia ja kuvia vuoden 1918 tapahtumista Suomessa. Nyt julkaistava esseekokoelma avaa Lecklinin taiteen kautta keskustelua historian tulkinnasta ja tarkastelee sitä, miten taiteessa voi lähestyä päivänpolttavia aiheita, jotka kumpuavat historiasta.
Edvard Richter -kirjallisuuspalkinto taidekriitikko Timo Valjakalle13.12.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Suomen Taideyhdistys on myöntänyt tämän vuoden Edvard Richter -kirjallisuuspalkinnon taidekriitikko Timo Valjakalle kirjasta Taiteen matkassa – Kirjoituksia taiteesta ja sen tekijöistä (Parvs 2024). Palkinto myönnetään ansiokkaasta kuvataidekirjasta tai -kirjoituksesta, ja palkintosumma on 10 000 euroa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme