Calefa Oy

”Tämä on ollut merkittävin yksittäinen toimenpide” - Kymen Veden Mussalon jätevedenpuhdistamo saavutti hiilineutraalisuustavoitteen

Jaa
Lämpöpumppujärjestelmä lämmittää jätevedenpuhdistamon kiinteistöt CO2-päästövapaasti jäteveden hukkalämmöllä.
Jätevedenpuhdistamon lietetorni sekä muut puhdistamon rakennukset lämpiävät hukkalämmöllä.
Jätevedenpuhdistamon lietetorni sekä muut puhdistamon rakennukset lämpiävät hukkalämmöllä.

- Vihreät arvot ovat meille tosi tärkeitä. Haluamme omalla toiminnalla tavoitella hiilineutraalisuutta kuten myös omistajakunnat, Kymen Veden laitospäällikkö Emmi-Maria Ukko sanoo. Kymen Vesi on mukana Kotkan ilmastohankkeessa, joka liittyy hiilineutraalisuutta tavoitteleviin Hinku-kuntiin.

Calefan hiljattain suunnittelema ja toteuttama lämpöpumppujärjestelmä kerää lämpöä Mussalossa puhdistetusta jätevedestä. Lämpöenergia hyödynnetään omien kiinteistöjen ja käyttöveden lämmityksessä. Järjestelmä tuottaa täysin hiilineutraalisti 1100 MWh energiaa vuodessa, josta 90 % tuotetaan lämpöpumpulla ja 10 % priimataan sähkökattiloilla. Kymen Vedellä on vihreä sähkö käytössä. Järjestelmän myötä maakaasun käytöstä on voitu luopua kokonaan, CO2-päästövähenemä on 215 tonnia vuodessa.

- Meillä on paljon muitakin energiatehokkuustoimia mitä teemme, mutta niissä vaikutukset ovat projektikohtaisesti pienemmät. Tämä projekti on ollut merkittävin yksittäinen toimenpide, joka on kasvattanut energiaomavaraisuutta pysyvästi ja pitkälle aikavälille, Emmi-Maria Ukko toteaa.

Vaivattomasti valmista etuajassa

Calefan toimittaman hukkalämmön uusiokäyttöjärjestelmän alkuperäinen valmistumisaika oli heinäkuussa 2021, mutta lämpöpumppujärjestelmä otettiin käyttöön jo kesäkuun alussa. 

- Projekti alkoi tammikuussa 2021 ja aikatauluissa ollaan noin kuukauden edellä. Budjetissa on pysytty. Mitään yllättäviä kuluja projektissa ei ole tullut, Emmi-Maria Ukko vahvistaa kokonaistoimituksen osalta. 

Kymen Veden käyttöinsinööri Jukka Mäkitalo on elänyt käytännön arkea projektin kanssa. Hän vahvistaa kokonaistoimituksen olleen henkilökunnan näkökulmasta vaivaton.  

- Kriittiset paikat on saatu kaikkien osalta sovitettua. Puhdistamolle kulkee kemikaalirekka tietyin määräajoin, mutta pihan sekä sisätilojen kulkuväylät ovat olleet aina henkilökunnalle ja muille toimijoille auki sekä siististi hoidettu, Mäkitalo lisää.

Nopeasta toiminnasta huolimatta työt on tehty kaikilta osin huolellisesti.

- Laitosmiehen kanssa laitosta kierrettäessä hän halusi antaa erityiskommentin, että lämpöpumput ja järjestelmä on kaikki tehty viimeisen päälle, Emmi-Maria Ukko lisää.

Huipputuotto ympäristöarvojen lisäksi

Ympäristövaikutuksiltaan merkittävä projekti on myös taloudellisesti varsin kannattava. Investoinnin takaisinmaksuaika on noin neljä vuotta ja investoinnin tuotto on 25 %. Hankkeelle on saatu energiatukea Ympäristöministeriöstä.

-  Jätevedenpuhdistamojen hukkalämpöjen uusiokäytössä on valtava potentiaali, nämä ovat laitoksille todella kannattavia. Hienoa, että Kymen Vesi teki tämän ympäristöteon ja tarttui mahdollisuuteen, Calefan projektipäällikkö Mikko Rantanen sanoo.

Hän kertoo, että kokonaisjärjestelmän osalta jälkiseuranta jatkuu projektin puitteissa vielä vuoden verran käyttöönotosta. 

- Seuraamme ja säädämme järjestelmää, jotta se toimii optimaalisesti kaikkina vuodenaikoina ja eri prosessiolosuhteissa. Etävalvonta varmistaa nopean reagoinnin, joten toiminta on varmistettu jatkossakin.

--

Kymen Vesi Oy on Kotkan, Pyhtään ja Kouvolan omistama alueellinen vesilaitos

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Petri Vuori
040 553 4427
petri.vuori@calefa.fi


Emmi-Maria Ukko
040 751 9482
emmi-maria.ukko@kymenvesi.fi

Kuvat

Jätevedenpuhdistamon lietetorni sekä muut puhdistamon rakennukset lämpiävät hukkalämmöllä.
Jätevedenpuhdistamon lietetorni sekä muut puhdistamon rakennukset lämpiävät hukkalämmöllä.
Lataa
Calefan Mikko Rantanen esittelee etävalvontaa.
Calefan Mikko Rantanen esittelee etävalvontaa.
Lataa
Kymen Veden käyttöinsinööri Jukka Mäkitalo, laitospäällikkö Emmi-Maria Ukko ja Calefan Mikko Rantanen Mussalon jätevedenpuhdistamolla.
Kymen Veden käyttöinsinööri Jukka Mäkitalo, laitospäällikkö Emmi-Maria Ukko ja Calefan Mikko Rantanen Mussalon jätevedenpuhdistamolla.
Lataa
Calefan Mikko Rantanen ja Kymen Veden Jukka Mäkitalo Mussalon jätevedenpuhdistamon valvomossa.
Calefan Mikko Rantanen ja Kymen Veden Jukka Mäkitalo Mussalon jätevedenpuhdistamon valvomossa.
Lataa
Calefan Mikko Rantanen esittelee järjestelmää Kymen Veden Emmi-Maria Ukolle ja Jukka Mäkitalolle.
Calefan Mikko Rantanen esittelee järjestelmää Kymen Veden Emmi-Maria Ukolle ja Jukka Mäkitalolle.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Calefa Oy
Calefa Oy
Muovite 1
15860 Hollola

0102190280http://www.calefa.fi/fi/

Energian käyttöä ei tarvitse vähentää, vaan saada sama energia tekemään työ moneen kertaan.
- Calefa

 

Calefa Oy toteuttaa maailman johtavaan lämpöpumppu­teknologiaan perustuvia kokonais­energia­ratkaisuja teollisuudelle, energian tuotantolaitoksille sekä suurille kiinteistöille. Lämpöpumppujärjestelmämme hyödyntävät hukkalämpöä ja ympäristön energiaa. Teemme kokonaisratkaisuja, joilla asiakkaamme saavat merkittävät energiansäästöt ja leikkaavat CO2-päästöjä pysyvästi. Toteutamme järjestelmät avaimet käteen -periaatteella, varmistaen toimivuuden koko elinkaaren ajan.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Calefa Oy

Favoritilla satsataan energiatehokkuuteen ja työolosuhteisiin8.12.2022 08:48:22 EET | Tiedote

Lämpöpumppujärjestelmä hyödyntää muovituotannon ylijäämälämmöt Favorit Tuotteen kiinteistöjen lämmityksessä sekä kasvualustojen kuivausprosessissa Järjestelmä jäähdyttää tuotantotilat noin 20-asteisiksi ympäri vuoden Tuotannollisena etuna on nopeampi tuotantosykli sekä tehostusta tasalaatuisuuteen, kun tavoitelämpötiloissa pysytään ympäri vuoden Järjestelmän myötä tehtaan ostoenergiantarve ja ympäristöjalanjälki ovat pienentyneet pysyvästi Ulkolämpötilamittari näyttää kesäkuumalla 35 astetta auringon paahtaessa taivaan täydeltä. Etenkin tällaisina päivinä muovitehtailla painiskellaan tuotantotiloissa korkealle nousevien sisälämpötilojen kanssa. Ongelma on ollut tuttu myös Biolan-kompostoreistaan tunnetun Favorit Tuotteen tehtaalla Eurassa. Rotaatiovalu-uunien sisällä lämpötila on parhaimmillaan 250 astetta. Hyvästä eristyksestä huolimatta osa tuosta lämmöstä hohkaa väkisinkin ulos tuotantotilaan. Tästä syystä johtuen monella muovitehtaalla työskennellään myös talvisaikaan hellekeleihin

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye