Pohjois-Savon ELY-keskus

Yhteistyöllä tehoa järvikunnostuksiin

Jaa
Pohjois-Savon ELY-keskus ja Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys yhdistävät voimavaransa järvikunnostusten tehostamiseksi Pohjois-Savossa. Yhteistyössä tuetaan vesistökunnostusaktiivisuutta Pohjois-Savon vesienhoidon toimenpideohjelmakohteissa ja vesiympäristön käyttöä parantavissa kohteissa. Tavoitteena ovat laajavaikutteiset vesistökunnostukset. Yhteistyö mahdollistaa nykyistä tehokkaamman kunnostustarpeen selvittelyn ja kehittämisen hankkeeksi. Yhteistyö on kokeilu ja se alkaa 1.6.2021 ja ulottuu vuoden 2022 loppuun.
Järvimaisema. Kuva: Saara Sonninen.
Järvimaisema. Kuva: Saara Sonninen.

Yhdistys auttaa ja tukee

Alkavassa yhteistyömallissa Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys vastaa ja neuvoo kunnostusta koskeviin yhteydenottoihin ja avustaa kunnostuksen alustavien käynnistämismahdollisuuksien tarkasteluissa, mm. hanketoimijan selvittämisessä. Tämän jälkeen yhdistys voi tehdä esiselvityksen mm. kohteen ongelmista ja kunnostustarpeesta sekä kunnostuksen tavoitteista ja toteutusvaihtoehdoista. Mikäli kunnostuskohteen hanketoimija ja osalliset päättävät käynnistää kunnostushankkeen esiselvitykseen perustuen, yhdistys voi avustaa hankkeen rahoituksen järjestämisessä, kilpailuttamisessa, toimeksiantojen toteutuksen ohjauksessa sekä hankkeen luvanvaraisuuden selvittämisessä ja lupahakemuksen laatimisessa.

Yhdistyksen tuki ja apu hankkeen suunnittelussa ja alkuun saattamisessa ovat kunnostajille maksutonta. Mikäli hankkeelle myönnetään valtion harkinnanvaraista kunnostusavustusta, voidaan tarkentavia selvityksiä tai lupahakemuksia osarahoittaa edellä mainituilla avustuksilla. Yhdistyksen tarjoamilla palveluilla pyritään madaltamaan kynnystä hankkeen aloittamiseksi ja saamaan aikaan vaikuttavampi sekä suunnitelmallisempia hankkeita. Pohjois-Savon ELY-keskukseen voi edelleen ottaa yhteyttä vesistökunnostusasioissa ja ELY-keskus auttaa sekä neuvoo hanketoimijoita omalta osaltaan.

Pohjois-Savon vesistökunnostukseen toimintamalli

Pohjois-Savoon on luotu valtakunnallisen vesiensuojelun tehostamisohjelman vesistökunnostusten asiantuntija- ja toimijatoimijaverkostojen vahvistamishankkeessa vesistökunnostusten toimintamalli, jonka keskiössä on Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys ry:n tiivistyvä yhteistyö. Nyt laaditun toimintamallin tyyppistä yhteistyötä ei ole aiemmin kokeiltu Suomessa. Kokeilun tulosten perusteella päätetään yhteistyön jatkamisesta.

Kunnostuksen ja kunnostusneuvonnan tarpeesta

Yli 50 hehtaarin kokoiset järvet ja valuma-alueeltaan yli 100 km2:n laajuiset joet ovat luokiteltu vesienhoidon suunnittelua ja toteutusta varten. Pohjois-Savon luokitelluista järvistä 78 % (308) on erinomaisessa tai hyvässä tilassa. Tyydyttävässä tai välttävässä tilassa on 89 järveä.

Luokiteltujen järvien lisäksi useilla pienemmillä järvillä ja lammilla vedenlaatu on heikentynyt ja niitä koskevia kunnostusyhteydenottoja on Pohjois-Savon ELY-keskukseen tullut runsaasti. ELY-keskus on myös selvittänyt kunnostustarpeita huhtikuussa 2020 toteutetulla VAIKUTA VESIIN! -kyselyllä. Kyselyn vastauksista (n= 123) välittyi kiinnostus, innostus ja myös odotukset vesistökunnostuksiin koko maakunnan alueella. Lähes 90 % vastanneista katsoi, että vesistökunnostushankkeita on tarpeen tehostaa. Erityisesti vesistökunnostusten neuvonnassa, suunnittelussa ja toteutuksessa todettiin olevan tehostamistarvetta. Kyselyn vastauksissa tehtiin 88 kunnostuskohde-ehdotusta, joista 41 koski järvikohdetta ja 12 virtavesikohdetta. Kohde-ehdotuksia tuli koko maakunnan alueelta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesistökunnostuksissa yhteyttä voi ottaa Pohjois-Savon ELY-keskuksessa:
- Vesitalousasiantuntija Sanna Katajamäki (puh. 0295 026 804)
- Vesienhoidon asiantuntija Arja Saarelainen (puh. 0295 016 201)
- Johtava vesienhoidon asiantuntija Veli-Matti Vallinkoski (puh. 0295 026 854)
(sähköposti etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi)


Savo-Karjalan Vesiensuojeluyhdistys ry:ssä:
- Ympäristöasiantuntija Ismo Laakso (puh. 050 344 0446)
- Toiminnanjohtaja Jukka Koski-Vähälä (puh. 0500 848 171)
(sähköposti vesistokunnostus@skvsy.fi)

Kuvat

Järvimaisema. Kuva: Saara Sonninen.
Järvimaisema. Kuva: Saara Sonninen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Ilmastotiekartan seurantatiedot julki –Pohjois-Savon ilmastopäästöt laskeneet yli kolmanneksella vuodesta 200718.6.2024 11:36:25 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon ilmastotiekartan seurantatiedot osoittavat, että Pohjois-Savon ilmastopäästöt ovat edelleen laskussa. Pohjois-Savon kasvihuonekaasupäästöt ovat laskeneet vuosina 2007–2022 yli kolmanneksella (37 %) ja samoin ovat tehneet myös asukaskohtaiset päästöt (35 %). Vuonna 2021 valmistuneen Pohjois-Savon ilmastotiekartan seurantatiedot on koottu nyt kolmannen kerran.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye