
Viron ravintoloiden uusi aalto nousee – Tallinnan ulkopuolella tapahtuu nyt paljon

Fine dining on joutunut Virossa luovuttamaan asemiaan rennommalle ruokailulle. Lisäksi paikalliset käsityöjuomat ovat nousseet huippuruoan tasa-arvoisiksi kumppaneiksi.
Viron gastronomian voimamies ja ravintolakentän hyvin tunteva Aivar Hanson nostaa seuraavassa esiin kiinnostavia kohteita, jotka edustavat Viron uutta aaltoa.
Taju Resto
Ö-ravintolan entisen keittiömestarin Rauno Pauksonin uusi ravintola sijaitsee uskomattoman upeissa maisemissa puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta itään. Tarjolla on fine dining -osaamisella tehtyä simppeliä ruokaa samppanjan ja hyvien viinien kera.
Lee Restoran
Monen Tallinnan-kävijän tunteman Leib-ravintolan uudistuneissa tiloissa on avattu ravintola Lee. Kööpenhaminassa taitojaan hionut ja toisensa löytänyt keittiömestaripariskunta, virolainen Annika Uibo ja japanilainen Hiro Takeda, tekevät yhdessä ruokaa, jossa on runsaasti virolaisuutta ja vivahteita Aasiasta.
Von Gernet
Etelä-Viron parhaan ravintolan GMP Pühajärve Restoranin taustavoimat ovat perustaneet uuden ravintolan Haapsaluun. Elämäntyyliltään pientä ruotsalaiskaupunkia muistuttavassa Haapsalussa lisääntyi Von Gernetin mukana aimo annos venäläisranskalaista ylellisyyttä.
Miksipä ei, sillä Pietarista Haapsaluun oli suora junayhteys viime vuosisadalla tsaarien vierailuiden takia. Tallinnasta pääsee nykyisin bussilla Haapsaluun.
La Bottega ja Ruhe
Vanha voi joskus näyttää upouutta uudemmalta. La Bottegan ruokasaliin on lisätty katseen vangitsijaksi ja tilan jakajaksi muutama oliivipuu. Aidosta italialaisuudesta tunnettu ravintola on nyt italialaisempi kuin koskaan, sillä keittiön tekijät ovat työskennelleet aikaisemmin enimmäkseen Viron ykkösravintolassa NOA:ssa.
La Bottegan ravintoloitsija on tehnyt saman tempun myös Ruhe-ravintolassaan, joka sijaitsee puolen tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta Neeme-satamassa Jõelähtmella.
Tsunft
Ruoan maku on alkuperästä kiinni, eikös vain? Tallinnalainen Tsunft tarjoa mahdollisuuden maistaa yhdessä tai erikseen Italian ja Viron alkuperäisiä annoksia. Jokainen raaka-aineen tuottaja tunnetaan henkilökohtaisesti ja heistä ollaan valmiita kertomaan loputtomiin. Harvinainen viinivalikoima kruunaa kaikki ateriat.
Karjase Sai
Karjase Sai on leipomo-pizzeria Tallinnan reunalla entisellä teollisuusalueella. Omistajat ovat itse joka päivä töissä ja he ovat hankkineet ideoita työskenneltyään Tanskassa ja Ruotsissa. Tuloksena on syntynyt makuja, jotka eivät ole eivät ole kopioita, vaan 100-prosenttisesti omaa käsialaa. Kööpenhamina ja Tukholma olisivat ylpeitä, mikäli Karjase Sai olisi jommassa kummassa kaupungissa.
Jahu Resto
Jahun tarina sai alkuunsa pienestä kioskikopista Tallinnan ydinkeskustassa, Vapauden aukion bussipysäkin takana. Siellä tehtiin kaupungin parhaita burgereita ja pizzoja sekä tanssittiin viikonloppuisin DJ:n voimin.
Kioski joutui kuitenkin antamaan tilaa uudelle, rakennettavalle talolle. Jahu-ravintolan löytää jälleen odottamattomasta paikasta Balti jaaman alueelta. Jauhoista tehdään edelleen paljon hyvää kuten pastoja, pizzoja, burgereita ja itse leivottuja briosseja, jotka on täytetty hummerilla.
Andri-Peedo Talu
Pohjois-Euroopan suurimmalla ja moderneimmalle vuohitilalla on oma pikkuravintola. Kaikki ruoat tehdään vuohesta ja vuohenmaidosta. Talon juustomestarilla on toinenkin ammatti – viinimestari. Eipä ihme, että juustot ja viinit sopeutuvat erinomaisesti yhteen.
Kolme Sõsara Hõrgutised
Nyt on kyse maalaisravintolasta aidoimmillaan. Suurin osa siitä, mitä on lautasella, kasvatetaan talon takana puutarhassa tai kasvihuoneessa. Tuoreempaa lähiruokaa ei Virossa voi olla.
Vaikka annokset ovat selkeitä ja yksinkertaisia, yksi siskoista on hionut taitojaan Kööpenhaminan kuulussa Nomassa. Ei siis mikä tahansa maalaisravintola.
Siidrikoda ja Murimäe Veinikelder
Viroon viinimatkalle? Miksipä ei. Eesti Veinitee -kartalle on koottu 18 käsityöläisviinitilaa ympäri maata. Viinitien kiertäminen kannattaa, sillä siten Virosta saa kuvan täysin uudesta näkökulmasta.
Murimäen Viinitilalla voisi helposti uskoa olevansa Italiassa. Viinirypäleet kasvavat järven rannalla rinteessä ja niiden yllä on itse viinitalo. Siidrikoda on muuttanut uusiin tiloihin ja avannut puhdasta, rehellistä ja nykyaikaista maalaisruokaa tarjoavan ravintolan.
Viirelaid
Viirelaid on pikkusaari, jossa käy satoja kertoja enemmän vieraita kuin siellä on asukkaita. Kaikki Viron huippukokit ovat tehneet siellä ruokaa.
Saarella eletään täysin omaa, muista poikkeavaa elämää. Tilaa saarella on niin vähän, että koko saaren voi vuokrata omaan, pienen tuttavapiirin käyttöön.
Teksti: Aivar Hanson
Taju Resto
Tammenõlva Manniva küla, Jõelähtme vald
Facebook: www.facebook.com/tajujourney/
Lee resto
Uus 31, Tallinna, sisäpiha
Verkossa: www.leeresto.ee
Villa Friedheim / Restoran Von Gernet
Supeluse 2, Haapsalu
Facebook: www.facebook.com/GMPFriedheim/
La Bottega
Vene 4, Tallinna
Verkossa: www.labottega.ee
Ruhe
Sadama tee 10, Neeme küla, Jõelähtme vald
Verkossa: www.ruhe.ee/Ruhe
Tsunft
Toom-Kuninga 21, Tallinna
Facebook: www.facebook.com/tsunftuusmaailm/
Karjase Sai
Marati 5, Tallinna
Facebook: www.facebook.com/karjasesai
Jahu Resto
Kopli 3, Tallinna
Facebook: www.facebook.com/jahuresto
Andri-Peedo talu
Nõmme Kimalasõ küla, Rõuge vald, Võrumaa
Verkossa: www.andri-peedo.ee
Kolme Sõsara Hõrgutised
Kirikumõisa tee 9, Lüllemäe, Valgamaa
Facebook: www.facebook.com/kolmsosarat
Kodas Restoran, Siidrikoda
Valgjärve, Põlvamaa
Facebook: www.facebook.com/kodasresto
Murimäe Veinikelder
Truuta küla, Otepää vald, Valgamaa
Verkossa: www.murimaevein.ee
Viirelaid
Kuivastu, Saare maakond
Verkossa: www.viirelaid.ee
Tiedote on toteutettu Visit Estonian kanssa yhteistyössä EU:n lähialuerahaston tuella.
This project is in co-operation with Visit Estonia and funded by European Union European Regional Development Fund.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Aivar Hanson, Eesti Maitsed, aivar@eestimaitsed.ee
Kadri Gröön, Enterprise Estonia EAS, kadri.groon@eas.ee
Kuvat









Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Viisi Tähteä
Ukrainaa autetaan tölkki kerrallaan – Obolon-olutta on myyty Suomessa yli miljoona litraa23.5.2024 10:59:05 EEST | Tiedote
Suomalaiset oluenystävät ovat ottaneet ukrainalaisen Obolon-oluen omakseen. Obolonia myydään Suomessa jopa enemmän kuin monien perinteisten olutkulttuurimaiden oluita. Menestystarina saa koko ajan jatkoa. Panimon tuotevalikoima laajenee oluista kivennäisvesiin ja long drinkeihin, ja nyt on käynnistynyt myös maltaiden maahantuonti. Ukrainaa autetaan tölkki kerrallaan.
Ravintola Palace Suomen 50 Paras Ravintolaa -äänestyksen ykkönen jo viidennen kerran peräkkäin13.3.2024 14:33:12 EET | Tiedote
Helsinkiläinen Ravintola Palace vei nimiinsä Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestyksen ykkössijan. Ravintola-alan ammattilaiset äänestivät Palacen listan voittajaksi jo viidennen kerran peräkkäin. Ammattilaisten ammattilainen on BasBasin ravintoloitsija Nicolas Thieulon. Paras muutoksentekijä on Grönin keittiömestari Toni Kostian. Äänestys täyttää tänä vuonna 20 vuotta.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -julkistaminen suorana YouTubessa klo 13.00 - linkki lähetykseen13.3.2024 06:00:55 EET | Tiedote
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestyksen julkistamistilaisuus lähetetään Gastro Helsinki -messuilta suorana videolähetyksenä tänään keskiviikkona 13. maaliskuuta kello 13.00 alkaen.
KUTSU: Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 julkistetaan Gastro Helsinki -messuilla12.3.2024 09:47:20 EET | Kutsu
Tervetuloa Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestyksen julkistamistilaisuuteen Gastro Helsinki -messuille keskiviikkoa 13. maaliskuuta kello 13.00 alkaen.
Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 julkistetaan Gastro Helsinki -messuilla 13.3.1.3.2024 11:53:37 EET | Kutsu
Tervetuloa Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2024 -äänestyksen julkistamistilaisuuteen Gastro Helsinki -messuille keskiviikkoa 13. maaliskuuta kello 13.00 alkaen.