Yrittäjät: Yrittäjien eläkesääntelyyn pitää lisätä tuntuvasti joustavuutta

Finanssivalvonta julkisti 24. kesäkuuta teema-arvionsa yrittäjien YEL-työtulon vahvistamisprosessista eläkelaitoksissa. Se keskittyy yrittäjän tekemän vakuutushakemuksen käsittelyn ja vahvistamismenettelyn lainmukaisuuteen.
Yrittäjien eläkelain mukaan eläkelaitos vahvistaa yrittäjälle yrittäjän työpanosta vastaavan vuotuisen työtulon, kun vakuutus alkaa. Työtulo on lain mukaan se palkka, joka kohtuudella olisi maksettava, jos yrittäjätoimintaa suorittamaan palkattaisiin vastaavan ammattitaidon omaava henkilö. Vuonna 2021 työtulon alaraja on noin 8000 euroa ja yläraja noin 183 000 euroa.
Fivan arvion mukaan työeläkeyhtiöiden prosessit eivät vastaa sääntelyn vaateita, ja työtulon määrä on valtaosin vahvistettu yrittäjän hakemuksen mukaisena ilman tapauskohtaista harkintaa.
Yrittäjän työmäärän tietää vain yrittäjä itse
Yrittäjän yritystoimintaansa laittamasta työpanoksesta voi käytännössä kertoa vain yrittäjä itse. On esitetty, että työtuloehdotuksen ja työpanoksen keskinäisen vastaavuuden arvioinnissa voitaisiin hyödyntää erilaisia yritystoiminnan tunnuslukuja, esimerkiksi liikevaihtoa, yritystuloa tai alaisten lukumäärää.
- Tämä ajattelumalli sisältää lukuisia ongelmia. Aloittavalla yrittäjällä ei ole liikevaihtoa tai tuloa, vaan ne voidaan ainoastaan arvioida. Arvio voi osoittautua oikeaksi tai vääräksi, työmarkkinajohtaja Janne Makkula sanoo.
- Liikevaihto tai yrityksen tai yrittäjän verotettava tulo eivät myöskään ole automaattinen yrittäjän oman työpanoksen mittari, eikä laki tällaisten käyttöä edellytä. Harvalla aloittavalla yrittäjällä on työntekijöitä eikä myöskään työntekijöiden määrä kerro yksiselitteisesti yrittäjän työmäärästä. Työpanosta ei saa objektiivisesti mistään rekisteristä. Sen tietää vain yrittäjä itse, Makkula muistuttaa.
Yrittäjät korostaa YEL-vakuutuksen merkitystä.
- Se on tärkeä, sillä se määrittää yrittäjän koko sosiaaliturvan tason, Makkula korostaa.
Yrittäjien eläkejärjestelmää on pakko korjata, jotta yrittäjät luottavat siihen
Iso ongelma on se, että yrittäjät eivät luota YEL-järjestelmään. Moni yrittäjä maksaa omastakin mielestään liian pientä YEL-maksua. Merkittävin syy tähän erityisesti nuorilla yrittäjillä on se, etteivät he usko saavansa rahoilleen vastinetta.
- YEL-työtuloa koskevaa sääntelyä on välttämätöntä korjata niin, että uskottavuus ja luotettavuus yrittäjien silmissä paranee. Tällöin myös työtulojen taso ja sosiaaliturva kaikissa elämäntilanteissa paranee, Makkula edellyttää.
Yrittäjät esittää neljää muutosta lainsäädäntöön
1. Yrittäjän eläkelain mukaisen pakollisen vakuuttamisen alaraja tulee nostaa nykyiseltä tasolta (8 063,57/2021) vähintään yrittäjän ansiosidonnaisen työttömyysturvan alarajalle (13 247/2021), jotta yrittäjä saa oikeuden työuran aikaiseen ansioihin sidottuun sosiaaliturvaan heti, kun joutuu ottamaan YEL-vakuutuksen.
Tällöin pakollisen vakuutuksen piirissä olevan yrittäjä tietää myös saavansa vakuutusmaksuillaan korkeampaa turvaa kuin ilman niitä. Tämä lisää luottamusta järjestelmään.
2. Alle pakollisen työtulorajan toiminnan vakuuttaminen olisi jatkossakin vapaaehtoista ja mahdollista. Tällöin olisi vapaus valita, haluaako yrittäjä vakuuttaa sen laajuista toimintaa, josta ei itsenäisesti kerry työuran aikaista ansioturvaa.
3. Pakollisen vakuuttamisen alarajan täyttymistä tulisi jatkossakin arvioida työpanoksen arvon mukaan. Sen sijaan vakuuttamisvelvollisuuden piirissä olevilta yrittäjiltä kytkös työpanoksen arvoon on poistettava ja yrittäjälle annettava vapaat kädet valita turvansa taso. Tämä tekisi järjestelmästä yrittäjän näkökulmasta joustavan. Yrittäjä voisi myös välittömästi reagoida tuloissaan tapahtuviin muutoksiin YEL-maksujen kautta.
Kun yrittäjällä olisi aina mahdollisuus ilmoituksellaan muuttaa YEL-työtuloaan, eläkeyhtiön ei tarvitse olisi tarpeellista tehdä muutoksista valituskelpoista päätöstä. Tämä keventäisi järjestelmän byrokratiaa merkittävästi. Muutos poistaisi eläkeyhtiöiltä myös YEL-työtulon valvontavelvollisuuden. Nykyinen joustojärjestelmä voitaisiin lopettaa.
4. YEL-työtulossa olisi perusteltua siirtyä vuosityötulosta kuukausityötuloon. Monen on vaikeaa ajatella tulojaan vuositulon kautta. Moni aloittava yrittäjä on ehtinyt toimia työmarkkinoilla työsuhteessa kuukausipalkalla. Näin yrittäjälle kirkastuisi paremmin vakuutetun turvan taso ja sitä olisi helpompi verrata aiempaan turvaan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne Makkulatyömarkkinajohtaja
Puh:040 581 2472janne.makkula@yrittajat.fiMikael Pentikäinentoimitusjohtaja
Puh:040 504 1944mikael.pentikainen@yrittajat.fiKuvat
Tietoja julkaisijasta

Käynti: Maistraatinportti 2 / Posti: PL 999
00240 HELSINKI
09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi
Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin keskusjärjestö, joka ajaa yrittäjien sekä pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäseniä Yrittäjien paikallisyhdistyksissä on lähes 70 000 ja toimialajärjestöissä noin 36 000. Ne työllistävät Tilastokeskuksen (2023) mukaan yrittäjät mukaan lukien noin 590 000 henkilöä ja yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 171 miljardia euroa. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 372 paikallisyhdistyksestä, 21 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät
Yrittäjägallup: Suuret yritykset pidentävät laittomasti maksuaikoja10.5.2025 07:02:00 EEST | Tiedote
Lähes 60 prosenttia pk-yrityksistä kertoo Yrittäjägallupissa, että maksuaikalakia ei ole noudatettu. Suurten yritysten lisäksi myös valtio- ja kuntaomisteiset yhtiöt pitkittävät maksuaikoja yli lain salliman rajan. – Maan tapa on, että suuryritys vain yksipuolisesti ilmoittaa pienyrittäjän saavan rahansa myöhemmin. Hallitus voisi halutessaan parantaa yrittäjien asemaa muuttamalla maksuehtolakia, Suomen Yrittäjien lainsäädäntöasioiden päällikkö Tiina Toivonen sanoo.
Suomen Yrittäjät: Kaavamaisen työhuonevähennyksen poisto uhkaa kiristää yksinyrittäjän verotusta2.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Hallitus on päättänyt poistaa kaavamaisen työhuonevähennyksen. Päätös uhkaa kiristää reilun 4 000 toiminimiyrittäjän verotusta, vaikka hallitus on samanaikaisesti päättänyt ansiotuloverotuksen kevennyksestä.
Kutsu medialle: Yli tuhat kuntavaikuttajaa koolla Kuopiossa 14.–15.5.28.4.2025 10:56:48 EEST | Kutsu
Missä maakunnissa on vahvin elinvoima ja miten se rakentuu? Miten kunnat ja yritykset saavat yhdessä aikaan kasvua? Muun muassa näistä keskustellaan kunta-alan huipputapahtumassa Suomen Yrittäjien Kunnallisjohdon seminaarissa Kuopiossa 14.–15.5.2025. Teemana on tänä vuonna “kasvu syntyy uudesta ajattelusta”.
Yrittäjägallup: Kesätyöntekijöitä palkataan eniten kaupan alalla ja teollisuudessa26.4.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Kesätöitä on kokonaisuutena tarjolla hieman viime vuotta vähemmän, Yrittäjägallup kertoo. Pk-yrityksistä 23 prosenttia aikoo palkata kesätyöntekijöitä. Viime vuonna vastaava osuus Yrittäjägallupissa oli 26 prosenttia. Eniten kesätyöntekijöitä palkataan teollisuuden ja kaupan alalla.
Yrittäjät: Riihen YEL-linjaus voi johtaa eläkemaksupommiin25.4.2025 09:30:17 EEST | Tiedote
Orpon hallitus linjasi puoliväliriihessä korjaavansa yrittäjien eläkejärjestelmää siten, että yrittäjien eläkemaksu määräytyy nykyistä selkeämmin yrittäjän todellisten tulojen mukaan. ”Linjaus uhkaa nostaa rajusti monien yrittäjien eläkemaksuja. Se voi olla eläkemaksupommi”, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme